Reklama

DARY JARI: Zdravá polievka z medvedieho cesnaku hotová raz-dva

Reklama
Nina Smiešna

Nina Smiešna

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Táto lahodná jarná polievka je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá. Medvedí cesnak dodá telu vitamíny a prečistí organizmus po zime. Hotová je raz-dva.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ktorá polievka je najlepšia na imunitu a ktorú uvaríte do 10 minút?

    S príchodom jari sa v lesoch začína objavovať jeden z najobľúbenejších a najzdravších darov prírody – medvedí cesnak. Od marca do mája môžeme v lužných lesoch a na vlhkých tienistých miestach nájsť svieže zelené lístky, ktoré sú nielen skvelé do kuchyne, ale aj mimoriadne prospešné pre zdravie.

    Medvedí cesnak (Allium ursinum) je známy pre svoje silné detoxikačné a antibakteriálne účinky. Pravidelná konzumácia medvedieho cesnaku znižuje krvný tlak, chráni pred aterosklerózou a pomáha bojovať proti infekciám.

    Zdroj: Shutterstock

    S príchodom jari sa v lesoch začína objavovať jeden z najobľúbenejších a najzdravších darov prírody – medvedí cesnak.

    Prečo je sezóna medvedieho cesnaku taká výnimočná?

    Po dlhej zime je medvedí cesnak jednou z prvých byliniek, ktoré ponúkajú telu intenzívnu dávku vitamínov a minerálov. Má detoxikačné účinky, podporuje imunitný systém a pomáha pri problémoch s trávením.

    Svoj názov dostal podľa medveďov, ktoré po zimnom spánku vyhľadávajú túto rastlinu, aby si prečistili telo a doplnili energiu.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Skvelý tip: Medvedí cesnak môžete napríklad využiť aj do dámacej syrovej hrudky. Chutí vynikajúco!

    Čo obsahuje medvedí cesnak?

    • Vitamín C – podporuje imunitu a pomáha pri jarnej únave
    • Sírové zlúčeniny (alicíny) – pôsobia antibakteriálne a podporujú zdravie srdca
    • Železo – prispieva k správnej tvorbe červených krviniek
    • Flavonoidy a antioxidanty – chránia bunky pred voľnými radikálmi
    • Podporuje trávenie – pomáha pri nadúvaní a detoxikuje črevá

    Zdroj: Rejdan

    Pri zbere pozor na zámenu! Ak necítite cesnakovú vôňu z listov, nikdy ich neberte.

    Ako spoznáme medvedí cesnak?

    Medvedí cesnak má dlhé, kopijovité listy s hladkým okrajom a charakteristickou cesnakovou vôňou. Najčastejšie rastie v húštinách pod listnatými stromami, často vytvára súvislé zelené koberce.
    Pozor na zámenu! Medvedí cesnak sa dá zameniť s konvalinkou alebo jesienkou, ktoré sú jedovaté. Pri zbere preto vždy listy rozdrvte medzi prstami – ak necítite cesnakovú vôňu, neberte ich!

    Na čo si dať pozor?

    • Zámena s jedovatými rastlinami – Medvedí cesnak sa podobá na konvalinku a jesienku, ktoré sú toxické.
    • Znečistenie a kontaminácia – Nezbierajte rastliny pri cestách alebo na miestach, kde môže byť pôda znečistená pesticídmi či exkrementmi zvierat.
    • Mierne dávkovanie – Pri nadmernej konzumácii môže spôsobiť tráviace problémy (nadúvanie, kŕče).

    Autor článku

    Nina Smiešna

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo miluje odmalička a prácu v Dobrom jedle si vysnívala už dávno. Lásku k jedlu a písaniu spojila do jedného a teší sa na všetky chuťovky, ktoré si vďaka nej prečítate. Rada skúša nové recepty, nebojí sa netradičných kombinácií a nikdy nepohrdne šálkou kvalitnej kávy. Gastronómia ju vždy priťahovala, niekoľko rokov sa venovala pečeniu v pekárni a v kuchyni trávi i dnes najviac času.