Reklama

Zdravé zhrešenie: Batátové čipsy k filmu aj ako príloha

Batátové čipsy sú skvelá pochúťka.

Zdroj: Nina Smiešna / Dobré jedlo

Reklama
Nina Smiešna

Nina Smiešna

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Radi niečo schrumnete večer pri televízii a ráno sa pri pohľade na prázdny obal od čipsov zobúdzate s výčitkou? Máme pre vás super tip! Upečte si batátové čipsy. Jednoduchý a zdravý recept, ktorý si obľúbite!

Batáty, známe aj ako sladké zemiaky, si získavajú čoraz väčšiu obľubu nielen v kuchyni, ale aj medzi výživovými odborníkmi. Nie sú to len chutné prílohy – ide o výživovú bombu, ktorá prospieva celému telu. Sú bohatým zdrojom betakaroténu, z ktorého si naše telo vytvára vitamín A. Ten je kľúčový pre zdravý zrak, krásnu pleť a silnú imunitu. Stačí pritom jeden stredne veľký batát a získate viac než odporúčanú dennú dávku tohto dôležitého vitamínu.

Zdroj: unsplash.com

Zaujímavé je, že hoci majú prirodzene sladkú chuť, majú nízky glykemický index.

Prínosné pre naše srdce

Okrem toho batáty obsahujú vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a prispieva k pravidelnému vyprázdňovaniu. Zaujímavé je, že hoci majú prirodzene sladkú chuť, majú nízky glykemický index. To znamená, že pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi a sú vhodné aj pre ľudí, ktorí si musia strážiť glukózu.

Vďaka vysokému obsahu antioxidantov, najmä antokyanov, ktoré sa nachádzajú vo fialových odrodách, batáty pomáhajú znižovať zápaly v tele a chránia bunky pred oxidačným stresom. Nezanedbateľný je aj ich prínos pre srdce – obsahujú totiž draslík, ktorý podporuje správne fungovanie srdcového svalu, znižuje krvný tlak a pomáha predchádzať srdcovocievnym ochoreniam.

Skvelá voľba!

Čerešničkou na torte je ich všestranné využitie v kuchyni. Môžete ich piecť, variť, pripraviť z nich krémovú polievku, hranolky, pyré či dokonca sladké dezerty. Batáty sú jednoducho zdravá a chutná voľba, ktorá si zaslúži miesto v každom jedálnom lístku.

Anketa

Patria sladké zemiaky do vášho jedálnička?

Zdroj: unsplash.com

Ak ich nakrájate na hrubšie kúsky a pridáte k nim olivový olej, škoricu a vlašské orechy, máte netradičnú prílohu napríklad ku kačacím prsiam.

Domáce batátové čipsy

INGREDIENCIE

  • 1 batát
  • Kukuričný škrob
  • Horúca voda
  • Soľ
  • Čerstvé mleté čierne korenie
  • Olivový olej

 

POSTUP

  1. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. Batát ošúpeme a nakrájame na veľmi tenké kolieska. Vložíme ich do misky a rovnomerne posypeme kukuričným škrobom.
  2. Zalejeme horúcou vodou tak, aby bol každý plátok ponorený. Necháme oddychovať 10 minút, potom zlejeme a poriadne usušíme kuchynskými utierkami.
  3. Vložíme späť do misky, pridáme olivový olej, soľ a korenie, premiešame a rozložíme ešte neupečené čipsy na plech s papierom na pečenie
  4. Vložíme do rúry na 8-10 minút, potom pretočíme na druhú stranu a keď začnú batáty hnednúť, vyberieme ich z rúry.
  5. Necháme vychladnúť na plechu a podávame.

 

Autor článku

Nina Smiešna

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo miluje odmalička a prácu v Dobrom jedle si vysnívala už dávno. Lásku k jedlu a písaniu spojila do jedného a teší sa na všetky chuťovky, ktoré si vďaka nej prečítate. Rada skúša nové recepty, nebojí sa netradičných kombinácií a nikdy nepohrdne šálkou kvalitnej kávy. Gastronómia ju vždy priťahovala, niekoľko rokov sa venovala pečeniu v pekárni a v kuchyni trávi i dnes najviac času.