Reklama

Zdravá voľba: Domáce prírodné farbivá si ľahko vyrobíte doma

Prírodné potravinárske farbivá sú skvelou alternatívou k umelým farbivám, ktoré často obsahujú syntetické prísady a konzervanty.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Nina Smiešna

Nina Smiešna

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Prírodné farbivá sú zdravou a kreatívnou alternatívou, ktorá oživí vaše jedlá bez umelých prísad. Ich výroba je jednoduchá a výsledok stojí zato!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 
Duration 
Remaining Time 
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    Ak chcete dodať jedlám krásne farby bez umelých prísad, prírodné potravinárske farbivá sú skvelou voľbou. Získavajú sa z ovocia, zeleniny a korenín, pričom sú zdravšie, bezpečnejšie a dodajú jedlám aj prírodnú chuť.

    Zdroj: Shutterstock

    Prírodné farbivá sú bohaté na antioxidanty a vitamíny, ktoré prospievajú nášmu organizmu.

    V jednoduchosti je krása

    Prírodné potravinárske farbivá sú skvelou alternatívou k umelým farbivám, ktoré často obsahujú syntetické prísady a konzervanty. Použitím prírodných surovín získate krásne farby bez chemikálií, čo je ideálne najmä pre ľudí, ktorí dbajú na zdravú výživu.

    Okrem toho sú bohaté na antioxidanty a vitamíny, ktoré prospievajú organizmu. Napríklad cvikla obsahuje železo a vitamín C, čučoriedky sú plné antioxidantov, a kurkuma má protizápalové účinky. Tieto farbivá nielenže dodajú jedlám živé farby, ale môžu zároveň pozitívne ovplyvniť zdravie.

    Keďže neobsahujú umelé prísady, sú bezpečné pre deti, čo z nich robí ideálnu voľbu na farbenie domácich dezertov, tortových krémov či cestovín. Rodičia tak môžu s pokojom pripravovať sladkosti, ktoré nielen krásne vyzerajú, ale sú aj zdravšie.

    Ďalšou výhodou je ich jednoduchá výroba a dostupnosť. Väčšinu surovín, z ktorých sa dajú prírodné farbivá vyrobiť, máme bežne v kuchyni – napríklad špenát, cviklu, kurkumu, čučoriedky či mrkvu. Stačí ich rozmixovať, odšťaviť alebo vysušiť a rozomlieť na prášok. Ako vyrobiť červené farbivo sa dozviete nižšie.

    Zdroj: Shutterstock

    Výhodou je ich jednoduchá výroba a dostupnosť. Väčšinu surovín, z ktorých sa dajú prírodné farbivá vyrobiť, máme bežne v kuchyni – napríklad repu.

    Z čoho získať prírodné farbivá?

    • Červená, ružová – repa, červená kapusta, maliny, jahody, granátové jablko
    • Zelená – špenát, matcha čaj, petržlen
    • Žltá, oranžová – kurkuma, mrkva, mango, žltá paprika
    • Modrá, fialová – čučoriedky, červená kapusta s citrónom, černice
    • Hnedá – kakao, káva, škorica

    Autor článku

    Nina Smiešna

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo miluje odmalička a prácu v Dobrom jedle si vysnívala už dávno. Lásku k jedlu a písaniu spojila do jedného a teší sa na všetky chuťovky, ktoré si vďaka nej prečítate. Rada skúša nové recepty, nebojí sa netradičných kombinácií a nikdy nepohrdne šálkou kvalitnej kávy. Gastronómia ju vždy priťahovala, niekoľko rokov sa venovala pečeniu v pekárni a v kuchyni trávi i dnes najviac času.