Zdravé zhrešenie: Batátové čipsy k filmu aj ako príloha
25. 3. 2025, 18:01

Zdroj: Nina Smiešna / Dobré jedlo
Radi niečo schrumnete večer pri televízii a ráno sa pri pohľade na prázdny obal od čipsov zobúdzate s výčitkou? Máme pre vás super tip! Upečte si batátové čipsy. Jednoduchý a zdravý recept, ktorý si obľúbite!
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku
Batáty, známe aj ako sladké zemiaky, si získavajú čoraz väčšiu obľubu nielen v kuchyni, ale aj medzi výživovými odborníkmi. Nie sú to len chutné prílohy – ide o výživovú bombu, ktorá prospieva celému telu. Sú bohatým zdrojom betakaroténu, z ktorého si naše telo vytvára vitamín A. Ten je kľúčový pre zdravý zrak, krásnu pleť a silnú imunitu. Stačí pritom jeden stredne veľký batát a získate viac než odporúčanú dennú dávku tohto dôležitého vitamínu.
Zdroj: unsplash.com
Zaujímavé je, že hoci majú prirodzene sladkú chuť, majú nízky glykemický index.
Prínosné pre naše srdce
Okrem toho batáty obsahujú vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a prispieva k pravidelnému vyprázdňovaniu. Zaujímavé je, že hoci majú prirodzene sladkú chuť, majú nízky glykemický index. To znamená, že pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi a sú vhodné aj pre ľudí, ktorí si musia strážiť glukózu.
Vďaka vysokému obsahu antioxidantov, najmä antokyanov, ktoré sa nachádzajú vo fialových odrodách, batáty pomáhajú znižovať zápaly v tele a chránia bunky pred oxidačným stresom. Nezanedbateľný je aj ich prínos pre srdce – obsahujú totiž draslík, ktorý podporuje správne fungovanie srdcového svalu, znižuje krvný tlak a pomáha predchádzať srdcovocievnym ochoreniam.
Skvelá voľba!
Čerešničkou na torte je ich všestranné využitie v kuchyni. Môžete ich piecť, variť, pripraviť z nich krémovú polievku, hranolky, pyré či dokonca sladké dezerty. Batáty sú jednoducho zdravá a chutná voľba, ktorá si zaslúži miesto v každom jedálnom lístku.
Anketa
Patria sladké zemiaky do vášho jedálnička?
Zdroj: unsplash.com
Ak ich nakrájate na hrubšie kúsky a pridáte k nim olivový olej, škoricu a vlašské orechy, máte netradičnú prílohu napríklad ku kačacím prsiam.
Domáce batátové čipsy
INGREDIENCIE
- 1 batát
- Kukuričný škrob
- Horúca voda
- Soľ
- Čerstvé mleté čierne korenie
- Olivový olej
POSTUP
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. Batát ošúpeme a nakrájame na veľmi tenké kolieska. Vložíme ich do misky a rovnomerne posypeme kukuričným škrobom.
- Zalejeme horúcou vodou tak, aby bol každý plátok ponorený. Necháme oddychovať 10 minút, potom zlejeme a poriadne usušíme kuchynskými utierkami.
- Vložíme späť do misky, pridáme olivový olej, soľ a korenie, premiešame a rozložíme ešte neupečené čipsy na plech s papierom na pečenie
- Vložíme do rúry na 8-10 minút, potom pretočíme na druhú stranu a keď začnú batáty hnednúť, vyberieme ich z rúry.
- Necháme vychladnúť na plechu a podávame.