Reklama

Sladké cviklové lievance: Nezvyčajné raňajky na víkend!

Cviklové lievance.

Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Budete prekvapení ako dobre chutia a ešte sú aj krásne ružové! Lievance s cviklou sú navyše zdravšou verziou tých klasických.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Nela Pocisková pripravuje BANÁNOVÉ LIEVANCE: Jej deti ich milujú!

    Lievance aj cviklou

    • Lievance sú obľúbeným jedlom v mnohých krajinách a môžu sa pripravovať na rôzne spôsoby. Malé nadýchané palacinky sa opekajú na troche tuku v panvici väčšinou v okrúhlom tvare, no mávajú často aj iné tvary podľa špeciálnej panvice na lievance.
    • Základná verzia cesta obsahuje múku, mlieko, vajce, kyriaci prášok, cukor a štipku soli. No do cesta môžete pridať aj jogurt či ovsené vločky.
    • Do cesta na lievance sa hodia aj popučené zrelé banány alebo strúhané jablká. Chuťovo ich ozvláštna tiež mleté orechy, škorica, kakao, sušené ovocie...
    • Časovo trocha náročnejšie sú kysnuté lievance, ktoré sú ešte viac nadýchané.
    • Lievance sú veľmi variabilné jedlo. Môžete ich podávať s rôznymi prísadami ako ovocie, med, javorový sirup, mak, tvaroh, šľahačka, orieškové maslá, čerstvé i zavárané ovocie...
    • Pripraviť ich môžete aj naslano, v ceste napríklad so syrom a bylinkami. Chutia s tvarohom, avokádom, údeným lososom, šunkou, prípadne so zeleninovým šalátom.
    • V sladkej aj slanej verzii sa do cesta hodí aj cvikla, ktorá im dodá sladkasto-zemitú chuť a peknú ružovkastú farbu. A samozrejme vitamíny.
    • Americké lievance sú hrubšie a nadýchané, často sa podávajú s javorovým sirupom a ovocím.
    Anketa

    Zvyknete dávať cviklu do sladkých receptov?

    Sladké cviklové lievance

    2 až 4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT

    POTREBUJETE: 

    •  1 uvarená cvikla 
    •  250 ml mlieka
    • 1 vajíčko
    • 1 lyžica rozpusteného masla
    •  pol lyžičky vanilkového extraktu
    •  2 lyžice práškového cukru
    •  130 g hladkej múky 
    • 1 lyžička kypriaceho prášku
    •  štipka soli
    • olej na vyprážanie
    • čerstvé ovocie (maliny, jahody, čučoriedky) na podávanie
    •  javorový sirup na poliatie

     

    POSTUP:

    1.  V mixéri rozmixujte ošúpanú a nakrájanú cviklu s mliekom na hladké pyré. Pridajte vajíčko, rozpustené maslo, vanilkový extrakt, práškový cukor a rozmixujte. Potom zašľahajte múku s kypriacim práškom a so štipkou soli.

    2.  Na panvici rozohrejte slabú vrstvu oleja. Nalejte cesto na lievance a opečte z oboch strán. Ozdobte čerstvým ovocím, polejte karamelom alebo javorovým sirupom a hneď podávajte.

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!