Reklama
Budete prekvapení ako dobre chutia a ešte sú aj krásne ružové! Lievance s cviklou sú navyše zdravšou verziou tých klasických.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
18 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Nela Pocisková pripravuje BANÁNOVÉ LIEVANCE: Jej deti ich milujú!Lievance aj cviklou
- Lievance sú obľúbeným jedlom v mnohých krajinách a môžu sa pripravovať na rôzne spôsoby. Malé nadýchané palacinky sa opekajú na troche tuku v panvici väčšinou v okrúhlom tvare, no mávajú často aj iné tvary podľa špeciálnej panvice na lievance.
- Základná verzia cesta obsahuje múku, mlieko, vajce, kyriaci prášok, cukor a štipku soli. No do cesta môžete pridať aj jogurt či ovsené vločky.
- Do cesta na lievance sa hodia aj popučené zrelé banány alebo strúhané jablká. Chuťovo ich ozvláštna tiež mleté orechy, škorica, kakao, sušené ovocie...
- Časovo trocha náročnejšie sú kysnuté lievance, ktoré sú ešte viac nadýchané.
- Lievance sú veľmi variabilné jedlo. Môžete ich podávať s rôznymi prísadami ako ovocie, med, javorový sirup, mak, tvaroh, šľahačka, orieškové maslá, čerstvé i zavárané ovocie...
- Pripraviť ich môžete aj naslano, v ceste napríklad so syrom a bylinkami. Chutia s tvarohom, avokádom, údeným lososom, šunkou, prípadne so zeleninovým šalátom.
- V sladkej aj slanej verzii sa do cesta hodí aj cvikla, ktorá im dodá sladkasto-zemitú chuť a peknú ružovkastú farbu. A samozrejme vitamíny.
- Americké lievance sú hrubšie a nadýchané, často sa podávajú s javorovým sirupom a ovocím.
Anketa
Zvyknete dávať cviklu do sladkých receptov?
Sladké cviklové lievance
2 až 4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT
POTREBUJETE:
- 1 uvarená cvikla
- 250 ml mlieka
- 1 vajíčko
- 1 lyžica rozpusteného masla
- pol lyžičky vanilkového extraktu
- 2 lyžice práškového cukru
- 130 g hladkej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- štipka soli
- olej na vyprážanie
- čerstvé ovocie (maliny, jahody, čučoriedky) na podávanie
- javorový sirup na poliatie
POSTUP:
-
V mixéri rozmixujte ošúpanú a nakrájanú cviklu s mliekom na hladké pyré. Pridajte vajíčko, rozpustené maslo, vanilkový extrakt, práškový cukor a rozmixujte. Potom zašľahajte múku s kypriacim práškom a so štipkou soli.
-
Na panvici rozohrejte slabú vrstvu oleja. Nalejte cesto na lievance a opečte z oboch strán. Ozdobte čerstvým ovocím, polejte karamelom alebo javorovým sirupom a hneď podávajte.