Reklama

Tento OLEJ je zázračný: Viete, do akých dobrôt ho použiť?

Jeden z najbežnejších spôsobov, kam uschovať cukor, sú bežné šalátové dresingy. Vytvorte si svoje vlastné. Kombinujte olivový alebo avokádový olej či olej z vlašských orechov s citrónom, limetkou či balzamovým alebo vínnym octom. Dochucujte bylinkami, cesnakom, trochou horčice, menším množstvo kvalitnej soli, čiernym korením. Na vyváženie príliš kyslastých zálievok vyskúšajte trochu medu či javorového sirupu.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Je redší, hrá tak trochu do zelena a má fantastickú orieškovú chuť. Zo zdravých vlašských orechov ho lisujú za studena a do teplej kuchyne je absolútne nevhodný. Prišiel by tak o svoje drahocenné látky!

Orechový olej, známy najmä z arabských krajín, preto lejte pekne štedro, tak ako narábate napríklad s olivovým olejom - na jarné šaláty, do jogurtovej misky s prvými jahodami, na teplú ovsenú kašu alebo hocakú zeleninovú polievku v tanieri.

Nejete mäso?

Zdroj: Shutterstock.com

Vlašské orechy obsahujú ochranné látky chrániace pečeň – aminokyselinu L-arginín, glutatión a omega-3 mastné kyseliny. Čistia ju a pomáhajú zbavovať sa škodlivín. Rovnaké účinky má aj olej z vlašských orechov, ktorý obsahuje množstvo železa, mangánu, omega-3 a omega-6 mastných kyselín, vitamíny E, skupiny B a vitamín C. Priaznivo pôsobí na pečeň, srdce a cievy, žlčník a celý tráviaci systém.

Dobre ním pokvapkajte svoje milované strukoviny. Znásobíte tak množstvo prijímaných bielkovín za deň. Orechový olej je ich takisto plný.

Okrem toho má vysoký obsah:

  • esenciálnych mastných kyselín
  • lecitínu
  • fosforu
  • béčok
  • medi
  • horčíka
  • aj vápnika.

Je tiež dokázané, že orechový olej priaznivo vplýva na nervovú sústavu, mozog, obehový systém, takže znižuje riziko mŕtvice či infarktu a, naopak, zlepšuje pamäť a schopnosť sústrediť sa. Dosť na to, aby ste si dali za lyžicu hneď zrána. Čo poviete?

Kam ešte s ním?

Šup s ním na náš parádny reďkovkový šalát – vynikajúco v ňom nahradí olivový. Tú istú službu vám urobí v cestovinách s hocakým pestom!

Autor článku

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.