Reklama

Nebojte sa STRUKOVÍN! Zlepšujú kondíciu, pomáhajú pri chudnutí

Doprajte si aj strukoviny. Nízky obsah tuku a vysoký podiel vlákniny z nich robí jednu z najdiétnejších potravín, vďaka ktorým je človek nielen dlho sýty, ale takisto zlepšujú trávenie.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Zdravé, chutné, diétne!

Nadúvanie po jedle z fazule, zo šošovice, z hrachu, cíceru či zo sóje je úplne prirodzené a týka sa prakticky každého. Neexistujú presné štatistiky, ale plynatosť (meteorizmus) údajne trápi častejšie ženy ako mužov. Je to však pomerne banálny problém, keď vezmete do úvahy zdravotné benefity strukovín. Viete, ako ich pripraviť, aby vám čo najmenej znepríjemnili deň?

Prečo sú zdravé?
Strukoviny majú jedinečné zloženie. Keď ich vhodne skombinujete s celozrnným pečivom a so zeleninou, nahradia aj mäso. Nachádzajú sa v nich nielen dôležité vitamíny, minerály a stopové prvky, ale aj cenné rastlinné bielkoviny a veľké množstvo vlákniny. Fazuľa, hrach a cícer vynikajú obsahom horčíka, vápnika, draslíka, fosforu, mangánu, železa, medi a vitamínov skupiny B, šošovica a sója sú najbohatšie rastlinné zdroje bielkovín. Sója ich má až 34 percent, preto je dôležitou súčasťou vegetariánskej stravy.

Hrach upravuje trávenie, posilňuje pankreas a žalúdok.

—  

Nepriberá sa z nich
Diétne pripravené strukoviny majú nízky glykemický index, to znamená, že po ich zjedení nedochádza k rozkolísaniu hladiny krvného cukru. Energia sa z nich uvoľňuje postupne a neukladá sa do zásoby vo forme telesného tuku. Jedlá zo strukovín sú ideálne pre fyzicky aktívnych ľudí, športovcov, vegetariánov i diabetikov. Strukoviny sú vhodné aj na prevenciu nadváhy aj pri redukčných diétach. Ľahšie sa s nimi chudne a telo netrpí nedostatkom dôležitých živín.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zdravá a lacná šošovica: Prečo nie je jedno, ktorú jete?

    Chránia pred chorobami
    Strukoviny prospievajú srdcu a cievam, pretože na rozdiel od mäsa vôbec neobsahujú cholesterol a ako bonus pomáhajú znižovať hladinu LDL cholesterolu v krvi. Podľa odborníkov pravidelná konzumácia diétne pripravených pokrmov zo strukovín významne znižuje riziko srdcového infarktu. Veľký podiel na tom má aj vysoký obsah vlákniny, ktorá zároveň chráni pred rakovinou hrubého čreva.

    Šošovica je mierne močopudná, zlepšuje kondíciu obličiek aj krvný obeh.

    —  

    Zaujímavosti
    1. Najviac vlákniny má biela fazuľa – v 100 g takmer 25 gramov, hrach a šošovica skoro o polovicu menej.
    2. Keby ste denne zjedli 100 až 150 g fazule, klesol by vám cholesterol až o 20 percent.
    3. Zdravotné benefity fazule sa prejavia vtedy, keď ju budete mať na tanieri 3- ž 4-krát do týždňa.
    4. Výskumy ukázali, že strukoviny, najmä fazuľa a šošovica, znižujú riziko rozvoja diabetu typu 2 približne o 40 percent, sója až o 50 percent.
    5. Strukoviny by mali obmedziť iba ľudia trpiaci dnou – zápalovým ochorením kĺbov, pretože sú bohaté na puríny, ktoré ochorenie zhoršujú.

    Tipy a triky
    * Suché strukoviny namočte najmenej na 6 hodín do vlažnej vody. Vodu niekoľkokrát vymeňte, aby sa čo najviac látok spôsobujúcich nadúvanie vyplavilo do vody.
    * Nadúvanie zmierňujú aj bylinky – majorán, tymian, yzop, bazalka, aníz, rasca, koriander, šalvia a hlavne saturejka, ktorej názov v nemčine znamená „liečivka k fazuli“.
    * Tento trik údajne zmierni nepríjemné nadúvanie až o 90 percent. Zrnká zalejte vriacou vodou, krátko povarte (najviac 3 minúty) a prikryté nechajte v chlade stáť do druhého dňa.
    * Strukoviny sa najrýchlejšie uvaria v tlakovom hrnci. Ak ho nemáte, vyskúšajte varenie šokom. Najprv strukoviny nechajte štvrť hodiny vrieť, potom ich sceďte, dolejte studenú vodu a znova dajte variť.
    * Počas varenia strukoviny nemiešajte a osoľte ich až 10 minút pred dovarením. Keby ste ich osolili pred varením, na povrchu by sa rozvárali a vnútri by ostali tvrdé.
    * Ak ste niekde počuli, že do hrnca so strukovinami treba pridať sódu bikarbónu, nerobte to, pretože zničí vitamíny skupiny B.