Vyznáte sa v olejoch? Malá olejová encyklopédia
22. 9. 2014, 17:30 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:52)

Vyznáte sa v olejoch? Malá olejová encyklopédia
Rastlinné oleje sa získavajú lisovaním plodov alebo semien rôznych rastlín. Obsahujú vitamíny, minerály, stopové prvky a mastné kyseliny. Vzájomne sa líšia chuťou, farbou, vôňou i samotným zložením. Viete, ktorý je vhodný do šalátu a ktorý na vyprážanie? Okrem klasických olejov, ktoré bežne používame v kuchyni, existuje veľa druhov, ktoré nepoužívame, lebo ich nepoznáme. S niektorými z nich vás zoznámime.
Slnečnicový olej
Olej zo semien slnečnice je najrozšírenejším olejom vôbec. Má neutrálnu chuť a dlhú životnosť. Má najmenšie množstvo škodlivého cholesterolu zo všetkých olejov. Obsahuje cenné polynenasýtené mastné kyseliny a prírodný vitamín E. Neobsahuje konzervačné látky ani iné prídavné látky. Je vhodný pre studenú kuchyňu a na krátkodobejšie spracovanie v teplej kuchyni.
Repkový olej
Získava sa pomalým lisovaním semienok repky olejnej, za studena. Svojím zložením a zdravotnými účinkami sa vyrovná olivovému oleju, pričom náš organizmus vie repkový olej lepšie využiť. Je vhodný na tepelnú úpravu jedál pri vyšších teplotách
Olivový olej
Patrí k najčastejšie používaným olejom. Na výrobu jedného litra kvalitného olivového oleja sa spotrebuje až 5 kg olív. Sýtozelený pochádza z nezrelých olív, má výraznejšiu zelenú farbu a intenzívne ostrejšiu chuť. Olej zo zrelých čiernych plodov má jemnejšiu a lahodnejšiu chuť. Olivový olej je ľahko stráviteľný a má priaznivý vplyv na trávenie a metabolizmus. Znižuje prekyslenie organizmu, má protizápalové účinky.
Extra panenský (extra virgin) olivový je olej najvyššej kvality, bez chemických prísad. Pre zachovanie vysokého obsahu výživných látok je lisovaný za studena, pri maximálnej teplote 28 °C. Zo všetkých druhov olivového oleja má najvýraznejšiu chuť.
Panenský a rafinovaný olej sa lisuje pri vyšších teplotách, ktoré umožňujú vyššiu výťažnosť, no zároveň znižujú kvalitu oleja. Tieto oleje sú vhodné na varenie a pečenie.
S príchuťou čili extra panenský olivový olej pomaly nasával chuť ostrých papričiek peperoncini. Jeho hrejivá, korenistá chuť je ideálna na restovanie a grilovanie mäsa a zeleniny, do zálievok či na ochutenie šalátov a pizze.
Kukuričný olej
Má tmavožltú farbu a výraznú chuť. Podľa výskumov má výraznejší vplyv na zníženie zlého cholesterolu ako olivový olej. Hodí sa na vyprážanie a varenie, ale pre intenzívnu chuť nie je vhodný na prípravu majonézy alebo do šalátových zálievok.
Tekvicový olej
Získava sa mechanickým lisovaním tekvicových jadier. Pri pravom štajerskom tekvicovom oleji sa lisujú dozreté tmavozelené jadrá sušené na slnku. Je vhodný pre studenú kuchyňu, na dochutenie šalátov a dresingov, ktorým dodáva príjemnú chuť s orechovým nádychom. Je bohatý na vitamín E a zinok.
Ryžový olej
Vďaka obsahu vitamínu E je výborným prírodným antioxidantom. Neprepaľuje sa, má nízku nasiakavosť a je vhodný aj na smaženie, pečenie, grilovanie a dlhé varenie.
Raw panenský kokosový olej
Je lisovaný za studena zo sušenej dužiny kokosového orecha. Je vhodný na vyprážanie a pečenie, na tepelnú úpravu sladkých i slaných jedál do 190 °C. Vyrovnáva náhle kolísanie hladiny cukru v krvi. Stačí pár lyžičiek, aby ste mali pocit nasýtenia. Preto je vhodný ako doplnok stravy pri redukčných diétach.
Raw extra panenský makový olej
Jednodruhový olej z modrého maku, lisovaný za studena z prvého lisovania bez filtrácie, rafinácie a pridania konzervantov či vitamínov. Je vhodný pre studenú kuchyňu, neodporúča sa zahrievať ho. Je bohatým zdrojom vápnika, železa a vitamínu E. Na organizmus má upokojujúce účinky, hydratuje a znižuje krvný tlak.
Tip na gurmánsky zážitok: Vanilková zmrzlina s olivovým olejom a morskou soľou
Vedeli ste, že olivový olej môže poslúžiť aj ako originálny dezertný topping? Prekvapte svojich hostí explóziou neočakávaných chutí a pripravte im zaujímavú slanosladkú lahôdku. Porciu vanilkovej zmrzliny jemne polejte kvalitným olivovým olejom a posypte niekoľkými vločkami kvalitnej morskej soli.