Reklama

Slepačia polievka s bylinkovou lievankou: Poznáte túto super rýchlu závarku?

Slepačí vývar s bylinkovou lievankou.

Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Domáca slepačia polievka nie je len jedlo, je to liek na psychiku i prechladnutie. Zavarte do nej rýchlu lievanku.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Polievka na IMUNITU: Recept máme od odborníčky zo Zdravíčka
    Zdroj: NMH

    Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš

    Mäso a zeleninu na vývar treba dlho a pomaly variť.

    Slepačí vývar

    Základom zdravej a chutnej polievky je kvalitný vývar, ktorý môžete pripraviť aj deň vopred. Ak ste ho navarili viac, pokojne ho prelejte do plastovej nádoby, dobre uzatvorte a zamrazte. Zíde sa vám hocikedy, keď naň dostanete chuť.

    Poradíme vám ako ho uvaríte čo najlepší:

    1. Sliepku (asi 2 kg) naporciujte. Nakoniec zostane skelet, ktorý môžete rozpoliť. Očistite koreňovú zeleninu (2 mrkvy, 1 petržlen, štvrtinu buľvy menšieho zeleru) a nakrájajte ju na väčšie kusy. Z väčšej cibule olúpte len voľné vrchné šupky. Dodá vývaru zlatú farbu.
    2. Do hrnca vložte skelet, stehná, krídla a zalejte ich studenou vodou tak, aby boli všetky časti ponorené. Prsia zatiaľ odložte. Obsah hrnca prudko priveďte do varu, a keď začne hladina bublať, hneď vodu zlejte. Mäso ešte môžete opláchnuť horúcou vodou, čím sa zbavíte zrazených bielkovín a zabezpečíte si číry vývar bez potreby zbierať penu.
    3. Vráťte mäso do hrnca, pridajte 2 bobkové listy, 5 guľôčok nového korenia, 10 guľôčok celého čierneho korenia a zalejte 4 až 5 litrami studenej vody. Tentoraz zahrievajte veľmi mierne. Keď sa objavia prvé bublinky, stíšte plameň a 2 hodiny vývar pomaly varte. Potom pridajte zeleninu a pokračujte ďalšie 2 hodiny. Poslednú polhodinku dajte do vývaru aj odložené mäso.
    4. Hotový vývar zlejte do menšieho hrnca. Pekné mäso oberte, nakrájajte a pridajte späť do vývaru. Zvyšky sliepky a zeleninu, ktoré sa varili celé 4 hodiny, bez milosti vyhoďte – všetko cenné už odovzdali do vývaru. Hotový vývar prudko schlaďte, ak je to možné, a skladujte 2 až 3 dni v chladničke alebo ho zamrazte.

    Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš

    Slepačí vývar s bylinkovou lievankou.

    Slepačia polievka s bylinkovou lievankou

    6 až 8 porcií, príprava 40 minút 

    POTREBUJETE:

    Na polievku:

    • 2 mrkvy
    • 1 petržlen
    • štvrtina buľvy malého zeleru
    • 2 litre hotového domáceho slepačieho vývaru
    • uvarené mäso z vývaru
    • soľ
    • 2 lyžice hladkolistej petržlenovej vňate

    Na lievanku:

    • 2 vajcia
    • väčšia štipka soli
    • 2 lyžice hladkej múky
    • 1 lyžica hladkolistej petržlenovej vňate

     

    POSTUP:

    1.  Očistenú mrkvu a petržlen nakrájajte na tenké kolieska, zeler na kocky, vsypte ich do vývaru a osoľte. Priveďte do varu a varte, kým zelenina nie je al dente.

    2.  Pripravte „lievanku“: vajcia rozklepnite do hrnčeka, osoľte a vyšľahajte vidličkou. Potom pridajte múku a premiešajte. Konzistencia by mala pripomínať palacinkové cesto, teda riedke, ale nie tekuté. Primiešajte nasekanú petržlenovú vňať.

    3. Polievku zľahka rozmiešajte varechou, aby sa vytvoril vír,  a postupne cez väčšie dierky na sitku, alebo dierovanú varešku vlejte cestíčko. Tým, ako bude kvapkať do polievky, vytvoria sa jemné noky. Keď vyplávajú na povrch, je polievka hotová.

    4. Podávajte s nakrájaným alebo natrhaným kuracím mäsom z vývaru  a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.

    Anketa

    Často varíte slepačiu polievku?

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!