Slepačia polievka s bylinkovou lievankou: Poznáte túto super rýchlu závarku?
11. 3. 2025, 5:59

Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš
Domáca slepačia polievka nie je len jedlo, je to liek na psychiku i prechladnutie. Zavarte do nej rýchlu lievanku.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš
Mäso a zeleninu na vývar treba dlho a pomaly variť.
Slepačí vývar
Základom zdravej a chutnej polievky je kvalitný vývar, ktorý môžete pripraviť aj deň vopred. Ak ste ho navarili viac, pokojne ho prelejte do plastovej nádoby, dobre uzatvorte a zamrazte. Zíde sa vám hocikedy, keď naň dostanete chuť.
Poradíme vám ako ho uvaríte čo najlepší:
- Sliepku (asi 2 kg) naporciujte. Nakoniec zostane skelet, ktorý môžete rozpoliť. Očistite koreňovú zeleninu (2 mrkvy, 1 petržlen, štvrtinu buľvy menšieho zeleru) a nakrájajte ju na väčšie kusy. Z väčšej cibule olúpte len voľné vrchné šupky. Dodá vývaru zlatú farbu.
- Do hrnca vložte skelet, stehná, krídla a zalejte ich studenou vodou tak, aby boli všetky časti ponorené. Prsia zatiaľ odložte. Obsah hrnca prudko priveďte do varu, a keď začne hladina bublať, hneď vodu zlejte. Mäso ešte môžete opláchnuť horúcou vodou, čím sa zbavíte zrazených bielkovín a zabezpečíte si číry vývar bez potreby zbierať penu.
- Vráťte mäso do hrnca, pridajte 2 bobkové listy, 5 guľôčok nového korenia, 10 guľôčok celého čierneho korenia a zalejte 4 až 5 litrami studenej vody. Tentoraz zahrievajte veľmi mierne. Keď sa objavia prvé bublinky, stíšte plameň a 2 hodiny vývar pomaly varte. Potom pridajte zeleninu a pokračujte ďalšie 2 hodiny. Poslednú polhodinku dajte do vývaru aj odložené mäso.
- Hotový vývar zlejte do menšieho hrnca. Pekné mäso oberte, nakrájajte a pridajte späť do vývaru. Zvyšky sliepky a zeleninu, ktoré sa varili celé 4 hodiny, bez milosti vyhoďte – všetko cenné už odovzdali do vývaru. Hotový vývar prudko schlaďte, ak je to možné, a skladujte 2 až 3 dni v chladničke alebo ho zamrazte.
Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš
Slepačí vývar s bylinkovou lievankou.
Slepačia polievka s bylinkovou lievankou
6 až 8 porcií, príprava 40 minút
POTREBUJETE:
Na polievku:
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- štvrtina buľvy malého zeleru
- 2 litre hotového domáceho slepačieho vývaru
- uvarené mäso z vývaru
- soľ
- 2 lyžice hladkolistej petržlenovej vňate
Na lievanku:
- 2 vajcia
- väčšia štipka soli
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 lyžica hladkolistej petržlenovej vňate
POSTUP:
-
Očistenú mrkvu a petržlen nakrájajte na tenké kolieska, zeler na kocky, vsypte ich do vývaru a osoľte. Priveďte do varu a varte, kým zelenina nie je al dente.
-
Pripravte „lievanku“: vajcia rozklepnite do hrnčeka, osoľte a vyšľahajte vidličkou. Potom pridajte múku a premiešajte. Konzistencia by mala pripomínať palacinkové cesto, teda riedke, ale nie tekuté. Primiešajte nasekanú petržlenovú vňať.
-
Polievku zľahka rozmiešajte varechou, aby sa vytvoril vír, a postupne cez väčšie dierky na sitku, alebo dierovanú varešku vlejte cestíčko. Tým, ako bude kvapkať do polievky, vytvoria sa jemné noky. Keď vyplávajú na povrch, je polievka hotová.
-
Podávajte s nakrájaným alebo natrhaným kuracím mäsom z vývaru a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.