Z ČOHO SA VARÍ?
Kurací: Z celého kurčaťa, krídel, trupov a tiež paprčiek, v ktorých je veľa želatíny a vývaru dodajú správne „telo“.
Slepačí: Zo sliepky alebo z kohúta – vývar z nich je omnoho silnejší.
Hovädzí: Z rebier, chvosta a zo špikovej kosti.
KTORÉ BYLINKY A KORENIE?
Tymián, bobkový list, petržlenová vňať, celé čierne korenie, nové korenie, koriander. Pre ešte silnejšiu chuť pridajte rozmarín, šalviu alebo ligurček.
ČO JE BOUQUET GARNI?
Kytička urobená z čerstvého tymianu a petržlenovej vňate zabalená do plátku z póru alebo bobkového listu (ak máte čerstvý). Nakoniec previazaná kuchynskou niťou.
AKÚ ZELENINU?
Môžete použiť všetku alebo len niektoré druhy: cibuľu, mrkvu, petržlen, šampiňóny, stonkový zeler, zelerovú buľvu, pór, cesnak, fenikel a kel.
S vínom
Do vývaru môžete netradične pridať trochu bieleho. Do hovädzieho sa hodí aj červené, najmä ak si chcete vývar odložiť a použiť ho ďalej ako základ, napríklad pre tmavé omáčky alebo na francúzsku cibuľovú polievku.
ČO S NÍM ĎALEJ?
Ak vývar nespotrebujete v ten istý deň, dobré je zmraziť si ho v menších dávkach. Potom ním podľa potreby dochutíte zeleninové a krémové polievky, rizoto, ryžu, svetlé a tmavé omáčky.
KOĽKO VYDRŽÍ
V chladničke asi 5 dní. Navrchu však ponechajte tukovú kôrku, ktorá pôsobí ako konzervačný prvok. Ak vývar potom prevaríte, znovu ho sterilizujete – keď ho však nepoužijete hneď, zamrazte ho.
SOLENIE
Vývar, ktorý chcete použiť neskôr do iných polievok či omáčok, nesoľte. Ak ho chcete konzumovať hneď, osoľte ho.
RECEPT na silný DOMÁCI vývar nájdete na ďalšej strane >>>