Prečo jesť HUBY? Tieto dôvody vás presvedčia, aby ste si ich dopriali často
30. 4. 2024, 19:08 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Huby, okrem lahodnej chuti a jedinečnej textúry, majú výborné účinky na ľudské zdravie. Výhodou je nízky obsah sacharidov a kalórií, a naopak veľké množstvo vitamínov a minerálov.
Naša príroda ponúka veľké množstvo húb, takže rozhodne netreba skončiť pri šampiňónoch či hlive ustricovej. Huby sú vzácne aj tým, že majú jedinečnú schopnosť produkovať vitamín D, keď sú vystavené UV žiareniu, píše portál Zdravie. Aké sú hlavné výhody konzumácie húb?
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Lahodná hubová paštéta.
Znižujú hladinu cholesterolu
Huby môžu hrať úlohu pri podpore dobrého kardiovaskulárneho zdravia. Je to preto, že prirodzene neobsahujú cholesterol ani nasýtené tuky, ale poskytujú telu vlákninu a antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a udržiavať zdravý krvný tlak. Okrem toho sú huby dobrou náhradou červeného mäsa a zároveň minimalizujú príjem kalórií, tukov a cholesterolu.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Hubová polievka s posúchom.
Posilňujú imunitný systém
Huby obsahujú makroživiny, ktoré podporujú zdravý imunitný systém. A hnedé šampiňóny obsahujú najvyššie množstvo selénu. Ten pomáha telu vytvárať antioxidačné enzýmy, aby sa zabránilo poškodeniu buniek. Huby sú tiež dobrým zdrojom vitamínu D, ktorý podporuje rast buniek, posilňuje imunitné funkcie a znižuje zápal. Huby tiež poskytujú vitamín B6 , ktorý pomáha telu vytvárať červené krvinky a bielkoviny. Najlepšou voľbou pre vitamín B6 sú huby shiitake. Protizápalový účinok húb výrazne zlepšuje účinnosť imunitného systému.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Rezance s hubami
Znižujú riziko rakoviny
„Prehľad 17 štúdií rakoviny od roku 1966 do roku 2020 ukazuje, že konzumácia iba 18 gramov húb denne, čo predstavuje približne 1/8 šálky alebo dve stredne veľké huby, môže znížiť riziko rakoviny až o 45 %,“ uvádza UCLA Health. Huby sú totiž výborným zdrojom aminokyseliny ergotioneín, čo je silný antioxidant, ktorý chráni naše bunky a zabraňuje ich poškodeniu.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Hubová polievka s červeným vínom a krúpami.
Chránia mozog
V článku publikovanom vo Food Chemistry americkí vedci porovnávali množstvá antioxidantov - glutatiónu a ergotioneínu - v rôznych druhoch húb. Zistili, že obsah sa medzi hubami značne líši. Medzi hubami testovanými na tieto dva antioxidanty boli práve hríby tie, ktoré ich obsahovali najviac! Robert Beelman, profesor na Penn State University v USA, vysvetlil, že krajiny, ktoré majú vo svojej strave viac ergotioneínu, majú menej neurodegeneratívnych ochorení!
Aký je rozdiel medzi hríbmi a hubami?
Huby zaraďujte ich do svojho jedálnička čím častejšie. A ak ste to doteraz nerobili, začnite čím skôr a inšpirujte sa našimi receptami: