Lahodné KRÁLIČIE MÄSKO: Na jahodách s ružovým vínom, na hubách i s omáčkou
2. 4. 2024, 13:03 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Shutterstock
Štyri šťavnaté recepty z diétneho mäsa. Budete sa zalizovať! Ktorý vyskúšate prvý?
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Anketa
Máte radi králika?
- Nikdy som ho nejedol, ani nebudem50%
- Lahodné mäsko si dám aspoň dvakrát do roka50%
Hlasovanie bolo ukončené
Králik na ružovom víne s jahodami
Príprava 20 minút + odležanie, pečenie 75 minút
Zdroj: Shutterstock
Pečený králik s jahodami - nezvyčajná a svieža kombinácia.
Potrebujete:
- 1 králik
- olej
- 3 strúčiky cesnaku
- pol lyžičky mletého nového korenia
- 2 lyžičky horčice
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 lyžička medu
- 4 farebné papriky
- za hrsť hroznových bobúľ
- za hrsť sušených hrozienok";i:10;s:19:"4 vetvičky tymianu";i:11;s:25:"5-6 šalviových lístkov";i:12;s:31:"zeleninový vývar na podliatie";i:13;s:40:"50-100 ml polosladkého ružového vína";i:14;s:12:"200 g jahôd";i:15;s:4:"soľ
POSTUP:
- Umytého a osušeného králika vcelku osoľte a potrite marinádou z pretlačeného cesnaku, 2 lyžíc oleja, nového korenia, horčice, sójovej omáčky a medu. Nechajte odležať 2-3 hodiny.
- Do pekáča dajte nakrájanú papriku, hrozno, hrozienka, vetvičky tymianu a šalviu. Premiešajte s olejom, podlejte trochou vývaru, vložte králika a prikryté duste pri 190 °C asi 45 minút.
- Odokryte, vložte prekrojené jahody, podlejte vínom a odokryté pečte pri 220 °C do mäkka približne 30 minút. Priebežne podlievajte výpekom. Podávajte s opečenými zemiakmi, pyré alebo s ryžou.

Králik na bylinkách s cestovinami
4 porcie, príprava 15 minút + marinovanie, varenie 50 minút
Zdroj: Gurmet
Králik na bylinkách
POTREBUJETE:
- 4 - 8 stehien z králika
- hladká múka na posypanie mäsa
- repkový olej (asi 4 lyžice)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 ml bylinkového vývaru
- po 2 vetvičky čerstvého tymiánu a estragónu
- za hrsť hladkolistej petržlenovej vňate
- 100 g šampiňónov
- 8 malých šalotiek";i:10;s:15:"1 lyžica masla";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:12;s:11:"tagliatelle
Na bylinkový vývar:
- 1liter vody
- 2- 3 vetvičky čersého tymiánu
- 2 vetvičky čerstvého estragónu
- 2 bobkové listy
- 6 guličiek jalovca
- 500 ml bieleho vína
POSTUP:
- Pripravte vývar: Do hrnca dajte všetky suroviny okrem vína, priveďte k varu a varte asi 15 minút. Potom pridajte víno a sprudka varte, dokiaľ sa neodvarí aspoň tretina tekutiny. Nálev nechajte schladnúť a naložte do neho králika. Marinujte cez noc.
- Na druhý deň králika osušte (vývar odložte), osoľte, okoreňte a zaprášte múkou. V hrnci zohrejte polovicu oleja a mäso sprudka opečte zo všetkých strán dozlatista. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno, rozpáľte zvyšný olej a orestujte. Potom pridajte králika, podlejte bylinkovým vývarom a pridajte bylinky. Duste asi 30 minút domäkka.
- Asi 10 minút pred koncom dusenia orestujte na masle nakrájané šampiňóny a šalotky a pridajte k mäsu.
- Uvarte cestoviny a králika podávajte preliate s omáčkou, cestovinami a šampiňónovou zmesou.

Zdroj: NMH
Pomaly dusené králičie stehná s krémovou pohánkou
4 porcie, príprava 35 minút + odležanie mäsa, varenie 120 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Pomaly dusený králik.
POTREBUJETE:
- 4 králičie stehná s kosťou (bez kože)
- za hrsť sušených húb
- tekutina z namočených húb
- 1 cibuľa
- za 4 hrste očistenej a nakrájanej zeleniny (mrkva, petržlen, paštrnák, kaleráb, cvikla)
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 g čerstvých šampiňónov alebo iných húb
- 1 stonka čerstvého tymianu
- 720 ml vývaru alebo vody
- 150 ml suchého bieleho vína ";i:10;s:5:"soľ ";i:11;s:4:"olej
Na prílohu:
- 400 g pohánky
- vývar alebo voda
- 1 malá cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- parmezán
- soľ
- olivový olej, maslo
POSTUP:
- Králičie stehná môžete nasolené nechať cez noc v chlade. Pred varením namočte huby. Na druhý deň mäso osušte a na oleji sprudka opečte z oboch strán. Stehná z kastróla vyberte, ak treba, pridajte olej a sprudka opečte aj očistenú a nahrubo nakrájanú cibuľu, zeleninu, čerstvé i sušené huby a celé strúčiky cesnaku. Pridajte stonku tymianu, soľ a mleté čierne korenie.
- Zeleninu nechajte zmäknúť, podlejte ju tekutinou z namočených húb, vývarom i bielym vínom. Ak použijete víno, nechajte ho pred priliatím ďalšieho vývaru alebo vody zredukovať aspoň na polovicu. Vráťte do kastróla stehná a hermeticky ho uzavrite (papierom na pečenie alebo hliníkovou fóliou a pokrievkou). Vložte do rúry vyhriatej na 120 °C.
- Stehná a zeleninu duste do zmäknutia 90 až 120 minút. Ku koncu kastról odkryte a stehná zvrchu zapečte pri teplote 200 °C.
- Pripravte pohánku: Opláchnite ju v sitku pod studenou tečúcou vodou, nechajte odkvapkať a dajte do hrnca. Zalejte osoleným vývarom alebo vodou, pridajte lyžicu olivového oleja, kúsky cibule a strúčik cesnaku. Priveďte do varu, prikryte a povarte 8 až 10 minút na slabom plameni. Hrniec odstavte a pohánku nechajte ďalších 10 až 15 minút dôjsť. Premiešajte ju s lyžicou oleja alebo masla, dochuťte nastrúhaným parmezánom a trochou horúceho vývaru.
- Tekutinu z dusenia králika zahustite alebo chuťovo zosilnite varením, prípadne ju zahustite škrobom alebo zápražkou. Stehná podávajte s krémovou pohánkou, so zeleninou a s omáčkou.

Marinovaný králik s karlovarskou knedľou
4 porcie, príprava 30 minút, marinovanie 24 hodín, pečenie 90 minút
POTREBUJETE:
- 4 stehná z králika (1,5 kg)
- 100 g slaniny v dlhých plátkoch
- brusnicový džem
Na marinádu:
- 4 strúčiky cesnaku (prelisované)
- pár vetvičiek rozmarínu
- zeleninový vývar na podlievanie
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
Na omáčku:
- 1 stredne veľká cibuľa
- 200 g mrkvy
- 150 g zeleru
- 100 g prerastenej slaniny
- 1 lyžička mletej sladkej červenej papriky
- 200 ml smotany na varenie (30 %)
Na knedľu:
- 250 g hriankového grahamového chleba
- 250 g bieleho hriankového chleba
- 100 g opečenej slaninky
- 1 cibuľa (nakrájaná a opečená)
- 5 vajec
- štipka muškátového orieška
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Králičie stehná umyte a osušte.
- Pripravte marinádu: Len dobre zmiešajte všetky suroviny. Vložte do nej mäso a marinujte 24 hodín.
- Pripravené stehná na druhý deň vyberte z marinády, obaľte plátkami slaniny a vložte do pekáča. Očistite a nakrájajte cibuľu, mrkvu aj zeler a pridajte k mäsu. Slaninu nakrájajte na malé kúsky a primiešajte k zelenine. Posypte paprikou, podlejte trochou vývaru a pekáč vložte do rúry vyhriatej na 150 °C. Pomaly pečte prikryté 1,5 hodiny. Podľa potreby podlievajte vývarom.
- Po upečení stehná vyberte (zakryte alobalom) a výpek – omáčku rozmixujte a zjemnite smotanou. Zlejte ju z pekáča do hrnca, nechajte prejsť varom a potom ju prepasírujte. Omáčku vlejte naspäť do pekáča alebo do omáčnika.
- Urobte knedľu: Oba druhy chleba nakrájajte na malé kocky, pridajte opečenú slaninu a cibuľu bez tuku. Vmiešajte žĺtky a nakoniec po častiach vyšľahaný sneh z bielkov. Premiešavajte veľmi zľahka, aby hmota ostala nadýchaná. Vytvarujte knedľu, zabaľte ju do potravinárskej fólie a vložte na 15 minút do vriacej vody. Uvarenú knedľu odbaľte a nechajte vychladnúť.
- Králika podávajte s nakrájanou knedľou, omáčkou a brusnicovým džemom.
Na obed ponúkame aj tieto vynikajúce recepty: