Reklama

Lahodné KRÁLIČIE MÄSKO: Na jahodách s ružovým vínom, na hubách i s omáčkou

Pečený králik s jahodami - nezvyčajná a svieža kombinácia.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Štyri šťavnaté recepty z diétneho mäsa. Budete sa zalizovať! Ktorý vyskúšate prvý?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    MÁRIA ČÍROVÁ v kuchyni: Miluje DOBRÉ JEDLO a varí vynikajúcu POLIEVKU!
    Anketa

    Máte radi králika?

    • Nikdy som ho nejedol, ani nebudem50%
    • Lahodné mäsko si dám aspoň dvakrát do roka50%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Králik na ružovom víne s jahodami

    Príprava 20 minút + odležanie, pečenie 75 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Pečený králik s jahodami - nezvyčajná a svieža kombinácia.

    Potrebujete:

    • 1 králik
    • olej
    • 3 strúčiky cesnaku
    • pol lyžičky mletého nového korenia
    • 2 lyžičky horčice
    • 1 lyžica sójovej omáčky
    • 1 lyžička medu
    • 4 farebné papriky
    • za hrsť hroznových bobúľ
    • za hrsť sušených hrozienok";i:10;s:19:"4 vetvičky tymianu";i:11;s:25:"5-6 šalviových lístkov";i:12;s:31:"zeleninový vývar na podliatie";i:13;s:40:"50-100 ml polosladkého ružového vína";i:14;s:12:"200 g jahôd";i:15;s:4:"soľ

    POSTUP:

    1. Umytého a osušeného králika vcelku osoľte a potrite marinádou z pretlačeného cesnaku, 2 lyžíc oleja, nového korenia, horčice, sójovej omáčky a medu. Nechajte odležať 2-3 hodiny.
    2. Do pekáča dajte nakrájanú papriku, hrozno, hrozienka, vetvičky tymianu a šalviu. Premiešajte s olejom, podlejte trochou vývaru, vložte králika a prikryté duste pri 190 °C asi 45 minút.
    3. Odokryte, vložte prekrojené jahody, podlejte vínom a odokryté pečte pri 220 °C do mäkka približne 30 minút. Priebežne podlievajte výpekom. Podávajte s opečenými zemiakmi, pyré alebo s ryžou.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Najlepšie fašírky: Zabudnite na klasiku, NOVÉ chute vás dostanú!

      Králik na bylinkách s cestovinami

      4 porcie, príprava 15 minút + marinovanie, varenie 50 minút

      Zdroj: Gurmet

      Králik na bylinkách

      POTREBUJETE:

      • 4 - 8 stehien z králika
      • hladká múka na posypanie mäsa
      • repkový olej (asi 4 lyžice)
      • 1 cibuľa
      • 2 strúčiky cesnaku
      • 400 ml bylinkového vývaru
      • po 2 vetvičky čerstvého tymiánu a estragónu
      • za hrsť hladkolistej petržlenovej vňate
      • 100 g šampiňónov
      • 8 malých šalotiek";i:10;s:15:"1 lyžica masla";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:12;s:11:"tagliatelle

      Na bylinkový vývar:

      • 1liter vody
      • 2- 3 vetvičky čersého tymiánu
      • 2 vetvičky čerstvého estragónu
      • 2 bobkové listy
      • 6 guličiek jalovca
      • 500 ml bieleho vína

      POSTUP:

      1. Pripravte vývar: Do hrnca dajte všetky suroviny okrem vína, priveďte k varu a varte asi 15 minút. Potom pridajte víno a sprudka varte, dokiaľ sa neodvarí aspoň tretina tekutiny. Nálev nechajte schladnúť a naložte do neho králika. Marinujte cez noc.
      2. Na druhý deň králika osušte (vývar odložte), osoľte, okoreňte a zaprášte múkou. V hrnci zohrejte polovicu oleja a mäso sprudka opečte zo všetkých strán dozlatista. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno, rozpáľte zvyšný olej a orestujte. Potom pridajte králika, podlejte bylinkovým vývarom a pridajte bylinky. Duste asi 30 minút domäkka.
      3. Asi 10 minút pred koncom dusenia orestujte na masle nakrájané šampiňóny a šalotky a pridajte k mäsu.
      4. Uvarte cestoviny a králika podávajte preliate s omáčkou, cestovinami a šampiňónovou zmesou.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Aké mäso je vhodné pre diabetikov? Toto odporúča odborníčka!
        Zdroj: NMH

        Pomaly dusené králičie stehná s krémovou pohánkou

        4 porcie, príprava 35 minút + odležanie mäsa, varenie 120 minút

        POTREBUJETE:

        • 4 králičie stehná s kosťou (bez kože)
        • za hrsť sušených húb
        • tekutina z namočených húb
        • 1 cibuľa
        • za 4 hrste očistenej a nakrájanej zeleniny (mrkva, petržlen, paštrnák, kaleráb, cvikla)
        • 3 strúčiky cesnaku
        • 200 g čerstvých šampiňónov alebo iných húb
        • 1 stonka čerstvého tymianu
        • 720 ml vývaru alebo vody
        • 150 ml suchého bieleho vína ";i:10;s:5:"soľ ";i:11;s:4:"olej

        Na prílohu:

        • 400 g pohánky
        • vývar alebo voda
        • 1 malá cibuľa
        • 1 strúčik cesnaku
        • parmezán
        • soľ
        • olivový olej, maslo

        POSTUP:

        1. Králičie stehná môžete nasolené nechať cez noc v chlade. Pred varením namočte huby. Na druhý deň mäso osušte a na oleji sprudka opečte z oboch strán. Stehná z kastróla vyberte, ak treba, pridajte olej a sprudka opečte aj očistenú a nahrubo nakrájanú cibuľu, zeleninu, čerstvé i sušené huby a celé strúčiky cesnaku. Pridajte stonku tymianu, soľ a mleté čierne korenie.
        2. Zeleninu nechajte zmäknúť, podlejte ju tekutinou z namočených húb, vývarom i bielym vínom. Ak použijete víno, nechajte ho pred priliatím ďalšieho vývaru alebo vody zredukovať aspoň na polovicu. Vráťte do kastróla stehná a hermeticky ho uzavrite (papierom na pečenie alebo hliníkovou fóliou a pokrievkou). Vložte do rúry vyhriatej na 120 °C.
        3. Stehná a zeleninu duste do zmäknutia 90 až 120 minút. Ku koncu kastról odkryte a stehná zvrchu zapečte pri teplote 200 °C.
        4. Pripravte pohánku: Opláchnite ju v sitku pod studenou tečúcou vodou, nechajte odkvapkať a dajte do hrnca. Zalejte osoleným vývarom alebo vodou, pridajte lyžicu olivového oleja, kúsky cibule a strúčik cesnaku. Priveďte do varu, prikryte a povarte 8 až 10 minút na slabom plameni. Hrniec odstavte a pohánku nechajte ďalších 10 až 15 minút dôjsť. Premiešajte ju s lyžicou oleja alebo masla, dochuťte nastrúhaným parmezánom a trochou horúceho vývaru.
        5. Tekutinu z dusenia králika zahustite alebo chuťovo zosilnite varením, prípadne ju zahustite škrobom alebo zápražkou. Stehná podávajte s krémovou pohánkou, so zeleninou a s omáčkou.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Chutné RECEPTY z mrkvy si obľúbite: To sú ale nápady!

          Marinovaný králik s karlovarskou knedľou

          4 porcie, príprava 30 minút, marinovanie 24 hodín, pečenie 90 minút

          POTREBUJETE:

          • 4 stehná z králika (1,5 kg)
          • 100 g slaniny v dlhých plátkoch
          • brusnicový džem

          Na marinádu:

          • 4 strúčiky cesnaku (prelisované)
          • pár vetvičiek rozmarínu
          • zeleninový vývar na podlievanie
          • soľ, mleté čierne korenie
          • olej

          Na omáčku:

          • 1 stredne veľká cibuľa
          • 200 g mrkvy
          • 150 g zeleru
          • 100 g prerastenej slaniny
          • 1 lyžička mletej sladkej červenej papriky
          • 200 ml smotany na varenie (30 %)

          Na knedľu:

          • 250 g hriankového grahamového chleba
          • 250 g bieleho hriankového chleba
          • 100 g opečenej slaninky
          • 1 cibuľa (nakrájaná a opečená)
          • 5 vajec
          • štipka muškátového orieška
          • soľ, mleté čierne korenie

          POSTUP:

          1. Králičie stehná umyte a osušte.
          2. Pripravte marinádu: Len dobre zmiešajte všetky suroviny. Vložte do nej mäso a marinujte 24 hodín.
          3. Pripravené stehná na druhý deň vyberte z marinády, obaľte plátkami slaniny a vložte do pekáča. Očistite a nakrájajte cibuľu, mrkvu aj zeler a pridajte k mäsu. Slaninu nakrájajte na malé kúsky a primiešajte k zelenine. Posypte paprikou, podlejte trochou vývaru a pekáč vložte do rúry vyhriatej na 150 °C. Pomaly pečte prikryté 1,5 hodiny. Podľa potreby podlievajte vývarom.
          4. Po upečení stehná vyberte (zakryte alobalom) a výpek – omáčku rozmixujte a zjemnite smotanou. Zlejte ju z pekáča do hrnca, nechajte prejsť varom a potom ju prepasírujte. Omáčku vlejte naspäť do pekáča alebo do omáčnika.
          5. Urobte knedľu: Oba druhy chleba nakrájajte na malé kocky, pridajte opečenú slaninu a cibuľu bez tuku. Vmiešajte žĺtky a nakoniec po častiach vyšľahaný sneh z bielkov. Premiešavajte veľmi zľahka, aby hmota ostala nadýchaná. Vytvarujte knedľu, zabaľte ju do potravinárskej fólie a vložte na 15 minút do vriacej vody. Uvarenú knedľu odbaľte a nechajte vychladnúť.
          6. Králika podávajte s nakrájanou knedľou, omáčkou a brusnicovým džemom.

          Na obed ponúkame aj tieto vynikajúce recepty: