Huby, okrem lahodnej chuti a jedinečnej textúry, majú výborné účinky na ľudské zdravie. Výhodou je nízky obsah sacharidov a kalórií, a naopak veľké množstvo vitamínov a minerálov.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Fantastické HUBOVÉ RIZOTO: Recept Michala Konráda je TOP! Zdroj: NMH
Naša príroda ponúka veľké množstvo húb, takže rozhodne netreba skončiť pri šampiňónoch či hlive ustricovej. Huby sú vzácne aj tým, že majú jedinečnú schopnosť produkovať vitamín D, keď sú vystavené UV žiareniu, píše portál Zdravie. Aké sú hlavné výhody konzumácie húb?
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
KAM NA HUBY: Aj ako proti MEDVEĎOM s profi hubárom! TEASER Zdroj: NMH
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Lahodná hubová paštéta.
Znižujú hladinu cholesterolu
Huby môžu hrať úlohu pri podpore dobrého kardiovaskulárneho zdravia. Je to preto, že prirodzene neobsahujú cholesterol ani nasýtené tuky, ale poskytujú telu vlákninu a antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a udržiavať zdravý krvný tlak. Okrem toho sú huby dobrou náhradou červeného mäsa a zároveň minimalizujú príjem kalórií, tukov a cholesterolu.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Urobte si rizoto ako od Taliana: Takto sa varí pravé hubové
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Hubová polievka s posúchom.
Posilňujú imunitný systém
Huby obsahujú makroživiny, ktoré podporujú zdravý imunitný systém. A hnedé šampiňóny obsahujú najvyššie množstvoselénu. Ten pomáha telu vytvárať antioxidačné enzýmy, aby sa zabránilo poškodeniu buniek. Huby sú tiež dobrým zdrojom vitamínu D, ktorý podporuje rast buniek, posilňuje imunitné funkcie a znižuje zápal. Huby tiež poskytujú vitamín B6 , ktorý pomáha telu vytvárať červené krvinky a bielkoviny. Najlepšou voľbou pre vitamín B6 sú huby shiitake. Protizápalový účinok húb výrazne zlepšuje účinnosť imunitného systému.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
HUBOVÝ KOLÁČ od našej Veroniky: Skvelý na raňajky, obed i večeru!
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Rezance s hubami
Znižujú riziko rakoviny
„Prehľad 17 štúdií rakoviny od roku 1966 do roku 2020 ukazuje, že konzumácia iba 18 gramov húb denne, čo predstavuje približne 1/8 šálky alebo dve stredne veľké huby, môže znížiť riziko rakoviny až o 45 %,“ uvádza UCLA Health. Huby sú totiž výborným zdrojom aminokyseliny ergotioneín, čo je silný antioxidant, ktorý chráni naše bunky a zabraňuje ich poškodeniu.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Dobré jedlo: Spravte si chutné quinotto s hríbami a cuketou
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Hubová polievka s červeným vínom a krúpami.
Chránia mozog
V článku publikovanom vo Food Chemistry americkí vedci porovnávali množstvá antioxidantov - glutatiónu a ergotioneínu - v rôznych druhoch húb. Zistili, že obsah sa medzi hubami značne líši. Medzi hubami testovanými na tieto dva antioxidanty boli práve hríby tie, ktoré ich obsahovali najviac! Robert Beelman, profesor na Penn State University v USA, vysvetlil, že krajiny, ktoré majú vo svojej strave viac ergotioneínu, majú menej neurodegeneratívnych ochorení!
Aký je rozdiel medzi hríbmi a hubami?
Hríby sú tie huby, ktoré nemajú pod klobúkom lupene, ale rúrky. Patria sem okrem napríklad dubáky, smrekovce, masliaky, suchohríby či kozáky. Huby sú napríklad plávky, kuriatka, šampiňóny, rýdziky, bedle a tak ďalej.
Huby zaraďujte ich do svojho jedálnička čím častejšie. A ak ste to doteraz nerobili, začnite čím skôr a inšpirujte sa našimi receptami: