Reklama

Prečo jesť HUBY? Tieto dôvody vás presvedčia, aby ste si ich dopriali často

Sušené huby vo flašiach s bobkovým listom.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Huby, okrem lahodnej chuti a jedinečnej textúry, majú výborné účinky na ľudské zdravie. Výhodou je nízky obsah sacharidov a kalórií, a naopak veľké množstvo vitamínov a minerálov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:12
Remaining Time 0:12
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Fantastické HUBOVÉ RIZOTO: Recept Michala Konráda je TOP!
    Zdroj: NMH

    Naša príroda ponúka veľké množstvo húb, takže rozhodne netreba skončiť pri šampiňónoch či hlive ustricovej. Huby sú vzácne aj tým, že majú jedinečnú schopnosť produkovať vitamín D, keď sú vystavené UV žiareniu, píše portál Zdravie. Aké sú hlavné výhody konzumácie húb?

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      KAM NA HUBY: Aj ako proti MEDVEĎOM s profi hubárom! TEASER
      Zdroj: NMH

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Lahodná hubová paštéta.

      Znižujú hladinu cholesterolu

      Huby môžu hrať úlohu pri podpore dobrého kardiovaskulárneho zdravia. Je to preto, že prirodzene neobsahujú cholesterol ani nasýtené tuky, ale poskytujú telu vlákninu a antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a udržiavať zdravý krvný tlak. Okrem toho sú huby dobrou náhradou červeného mäsa a zároveň minimalizujú príjem kalórií, tukov a cholesterolu.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 1:30
      Remaining Time 1:30
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Urobte si rizoto ako od Taliana: Takto sa varí pravé hubové

        Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

        Hubová polievka s posúchom.

        Posilňujú imunitný systém

        Huby obsahujú makroživiny, ktoré podporujú zdravý imunitný systém. A hnedé šampiňóny obsahujú najvyššie množstvo selénu. Ten pomáha telu vytvárať antioxidačné enzýmy, aby sa zabránilo poškodeniu buniek. Huby sú tiež dobrým zdrojom vitamínu D, ktorý podporuje rast buniek, posilňuje imunitné funkcie a znižuje zápal. Huby tiež poskytujú vitamín B6 , ktorý pomáha telu vytvárať červené krvinky a bielkoviny. Najlepšou voľbou pre vitamín B6 sú huby shiitake. Protizápalový účinok húb výrazne zlepšuje účinnosť imunitného systému.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          HUBOVÝ KOLÁČ od našej Veroniky: Skvelý na raňajky, obed i večeru!

          Zdroj: LAURA WITTEKOVA

          Rezance s hubami

          Znižujú riziko rakoviny

          Prehľad 17 štúdií rakoviny od roku 1966 do roku 2020 ukazuje, že konzumácia iba 18 gramov húb denne, čo predstavuje približne 1/8 šálky alebo dve stredne veľké huby, môže znížiť riziko rakoviny až o 45 %,“ uvádza UCLA Health. Huby sú totiž výborným zdrojom aminokyseliny ergotioneín, čo je silný antioxidant, ktorý chráni naše bunky a zabraňuje ich poškodeniu.

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Dobré jedlo: Spravte si chutné quinotto s hríbami a cuketou

            Zdroj: LAURA WITTEKOVA

            Hubová polievka s červeným vínom a krúpami.

            Chránia mozog

            V článku publikovanom vo Food Chemistry americkí vedci porovnávali množstvá antioxidantov - glutatiónu a ergotioneínu - v rôznych druhoch húb. Zistili, že obsah sa medzi hubami značne líši. Medzi hubami testovanými na tieto dva antioxidanty boli práve hríby tie, ktoré ich obsahovali najviac! Robert Beelman, profesor na Penn State University v USA, vysvetlil, že krajiny, ktoré majú vo svojej strave viac ergotioneínu, majú menej neurodegeneratívnych ochorení!

            Aký je rozdiel medzi hríbmi a hubami?

            Hríby sú tie huby, ktoré nemajú pod klobúkom lupene, ale rúrky. Patria sem okrem napríklad dubáky, smrekovce, masliaky, suchohríby či kozáky. Huby sú napríklad plávky, kuriatka, šampiňóny, rýdziky, bedle a tak ďalej.

            Huby zaraďujte ich do svojho jedálnička čím častejšie. A ak ste to doteraz nerobili, začnite čím skôr a inšpirujte sa našimi receptami:

            Počuli ste už náš podcast?