Reklama

Nie je vám jasné, čo je DŽEM, MARMELÁDA, či LEKVÁR? Vysvetlíme vám to!

Čo je džem a čo je lekvár?

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

V bohatej ovocnej sezóne si možno aj vy uvaríte domáci džem alebo marmeládu. Alebo to bol lekvár? Ak si nie ste istí, rýchlo vás v tom zorientujeme!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ako ODKÔSTKOVAŤ ČEREŠNE? Praktické tipy vám zachránia prsty a fúru času
    Zdroj: Canva

    Toto je džem

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Do piškótovej rolády máte radi jahodový alebo marhuľový džem?

    Pripravuje sa zvarením celého alebo nakrájaného ovocia do rôsolovitej hmoty, ktorá obsahuje celé ovocie alebo jeho kúsky. Konzistencia je skôr redšia, dobre sa natiera na pečivo, palacinky alebo na korpus torty, ktorý bude krásne šťavnatý. Ovocie sa pred varením presladí cukrom, čím znížite čas varenia džemu a súčasne upravíte chuť kyslejšieho ovocia. Penu, ktorá pri zváraní ovocia vznikne, je dôležité zbierať, aby džem ostal čistý a nebol zakalený

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      KYSNUTÉ JAHODOVO-REBARBOROVÉ KOLÁČIKY mäkučké ako obláčik. - TEASER

      Lekvár sa varí dlho

      Z ovocných zaváraných výrobkov je najprácnejší. Pravý lekvár sa získava odparovaním vody z ovocia do hustej konzistencie, a to za stáleho miešania, čo, samozrejme, zaberie najviac času. Do lekváru môžete pridať cukor, ktorý má konzervačné účinky. Pridáva sa, až keď ovocie začne pri varení hustnúť. Najčastejšie vyrábaný lekvár v našich končinách je slivkový, ktorý sa varí už od stredoveku. Najlepší je do kysnutých buchiet, na vianočnom štedráku, v plnených medovníčkoch, ale určite si ho radi natierate aj na vianočku.

      Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Štartuje sezóna jahôd, upečte si šťavnatú TORTIČKU TEASER

        Hustá marmeláda

        Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

        Na jeseň si uvarte marmeládu z čerstvých brusníc.

        Väčšinou sa pripravuje z ovocného pretlaku alebo z úplne rozmixovaného ovocia a jej konzistencia je pomerne tuhá a rôsolovitá. Potrebnú hustotu dosiahnete pridaním pektínov alebo cukru. Na prípravu marmelády je veľmi vhodné drobné ovocie ako maliny, ríbezle, egreše, ale fantastická je aj z citrusov. Výborná je ako nátierka alebo plnka do koláčov či buchiet, pretože sa pri pečení neroztečie.

        Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Zdravý CHEESECAKE z ovsených vločiek: BEZ pečenia - TEASER

          Želé z ovocnej šťavy

          Zdroj: Dobré jedlo/LauraWitteková

          Bazové želé s jahodami.

          Je ovocný rôsol, ktorý sa pripravuje z ovocnej šťavy varenej s cukrom. Na jeho prípravu je potrebné ovocie bohaté na pektínové látky a kyseliny ako napríklad ríbezle, egreše alebo jablká. Ovocie sa za stáleho miešania zvára až do rôsolovitej konzistencie. Následne ho môžete použiť ako nátierku na lievance alebo pri príprave zákuskov