Do piškótovej rolády máte radi jahodový alebo marhuľový džem?
Pripravuje sa zvarením celého alebo nakrájaného ovocia do rôsolovitej hmoty, ktorá obsahuje celé ovocie alebo jeho kúsky. Konzistencia je skôr redšia, dobre sa natiera na pečivo, palacinky alebo na korpus torty, ktorý bude krásne šťavnatý. Ovocie sa pred varením presladí cukrom, čím znížite čas varenia džemu a súčasne upravíte chuť kyslejšieho ovocia. Penu, ktorá pri zváraní ovocia vznikne, je dôležité zbierať, aby džem ostal čistý a nebol zakalený
Z ovocných zaváraných výrobkov je najprácnejší. Pravý lekvár sa získava odparovaním vody z ovocia do hustej konzistencie, a to za stáleho miešania, čo, samozrejme, zaberie najviac času. Do lekváru môžete pridať cukor, ktorý má konzervačné účinky. Pridáva sa, až keď ovocie začne pri varení hustnúť. Najčastejšie vyrábaný lekvár v našich končinách je slivkový, ktorý sa varí už od stredoveku. Najlepší je do kysnutých buchiet, na vianočnom štedráku, v plnených medovníčkoch, ale určite si ho radi natierate aj na vianočku.
Väčšinou sa pripravuje z ovocného pretlaku alebo z úplne rozmixovaného ovocia a jej konzistencia je pomerne tuhá a rôsolovitá. Potrebnú hustotu dosiahnete pridaním pektínov alebo cukru. Na prípravu marmelády je veľmi vhodné drobné ovocie ako maliny, ríbezle, egreše, ale fantastická je aj z citrusov. Výborná je ako nátierka alebo plnka do koláčov či buchiet, pretože sa pri pečení neroztečie.
Je ovocný rôsol, ktorý sa pripravuje z ovocnej šťavy varenej s cukrom. Na jeho prípravu je potrebné ovocie bohaté na pektínové látky a kyseliny ako napríklad ríbezle, egreše alebo jablká. Ovocie sa za stáleho miešania zvára až do rôsolovitej konzistencie. Následne ho môžete použiť ako nátierku na lievance alebo pri príprave zákuskov