Oplachujete pred varením ryžu alebo nie? Odborníci radia, ako to má byť
11. 2. 2024, 20:11 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)
Ryža je pre nás základnou potravinou a jej prípravu máme takpovediac v malíčku. Avšak stále je tu otázka, či ju oplachovať alebo nie. Čo radia odborníci?
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku
Ako píše web magazínu Zdravie, nedávna štúdia skúmala lepivosť rôznych druhov ryže. Oplachovanie prekvapivo nemalo žiadny vplyv na lepivosť alebo tvrdosť, čo vyvracia teóriu o znížení obsahu škrobu preplachovaním. V zakalenej vode od ryže sa nachádza voľný škrob, amylóza. Je to škrob z povrchu ryžových zŕn a vzniká pri procese spracovania.
Namiesto toho výskumníci preukázali, že lepivosť nie je spôsobená povrchovým škrobom, ale iným škrobom, nazývaným amylopektín, ktorý sa počas varenia vylúči z ryžového zrna. Rozhodujúci vplyv na lepivosť má teda skôr druh ryže - než jej premývanie, píše prestížny magazín The Conversation.
Vymývanie ryže je ale dôležité z iného dôvodu a priamo súvisí so spôsobom života dnešnej doby. Nakoľko sme si do životov pustili plasty tak blízko, ako sa dalo, objavili sa tzv. mikroplasty aj v potravinovom reťazci, v samotných potravinách, vrátane ryže. Ukázalo sa, že pri preplachovaní tepelne neupravenej ryže sa dokážeme zbaviť až 20 % mikroplastov. Výskum navyše dokázal, že v instantnej, teda predvarenej ryži bolo množstvo štvornásobne vyššie ako v nevarenej ryži. A ak predvarenú ryžu dokážeme prepláchnuť, vieme sa zbaviť až 40 % plastov.

Ryža tiež obsahuje relatívne vysoké množstvo arzénu, čo je spôsobené tým, že plodina počas rastu absorbuje viac arzénu. Ukázalo sa, že umytím ryže sa odstráni približne 90 % biologicky dostupného arzénu, ale zároveň sa opláchne aj veľké množstvo ďalších živín dôležitých pre naše zdravie vrátane medi, železa, zinku a vanádu. To môže spôsobiť problém vo výžive v oblastiach, kde sa konzumuje veľké množstvo premývanej ryže. Ďalšia štúdia sa okrem arzénu zaoberala aj ďalšími ťažkými kovmi, olovom a kadmiom a zistilo sa, že premývanie znížilo ich obsah o 7 až 20 %.
Obsah arzénu v ryži sa líši v závislosti od miesta jej pestovania, odrody ryže a spôsobov jej varenia. Najlepšou radou zostáva vopred umyť ryžu a zabezpečiť konzumáciu rôznych druhov obilnín. Netreba ale zabúdať, že arzén je prítomný aj v iných potravinách, vrátane výrobkov z ryže ako sú krekry, sušienky či koláče.
Uvarenú ryžu neskladujte dlho pri izbovej teplote, môže to aktivovať bakteriálne spóry a tie sa začnú rozmnožovať. Potom produkujú toxíny, ktoré sa nedajú deaktivovať opätovným zahrievaním. Toxíny môžu spôsobiť vážne gastrointestiálne ochorenia.