Reklama

4 top recepty na tie pravé domáce piškóty

Reklama

piskoty

Deti ich milujú, ak sa vám ich však podarí napiecť viac, môžete ich použiť na prípravu tiramisu či iných nepečených dobrôt.

Detské piškóty
SUROVINY / 3 vajcia / 90 g práškového cukru / 100 g polohrubej múky / štipka soli / maslo a múka na plech / práškový cukor na posypanie

Plech na pečenie potrite maslom a vysypte múkou. Žĺtky vyšľahajte so 60 g cukru dopenista. Bielky vyšľahajte v miske na tuhý sneh, potom doň zašľahajte zvyšok cukru. Sneh spojte so žĺtkami, nakoniec vmiešajte múku. Pri príprave domácich piškót je dôležité, aby bolo cesto husté a vzdušné. Z cesta tvarujte pomocou cukrárskeho vrecka alebo vrecka s odstrihnutým rožtekom guľaté piškóty. Na plechu ich cez sitko posypte práškovým cukrom. Keď cukor vsiakne, plech vložte do rúry a piškóty upečte dozlatista.

Cukrárske
SUROVINY / 2 vajcia / 75 g jemného kryštálového cukru / 70 g polohrubej múky / štipka soli / 20 g masla / / 1 lyžica kryštálového cukru / / 1 lyžica práškového cukru /

Rúru vyhrejte na 150 °C. Z bielkov so štipkou soli vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky vyšľahajte s cukrom dopenista. Opatrne vmiešajte múku a potom sneh z bielkov. Cestom naplňte cukrárske vrecko a na plech striekajte hrubšie dlhé piškóty v dostatočných rozstupoch. Posypte zmiešaným práškovým a krupicovým cukrom a nechajte 10 minút odstáť. Pečte 10-15 minút dozlatista.

Špaldové
Postup je rovnaký ako pri detských piškótach. Rozpis na suroviny predstavuje 2 vajcia, 2 lyžice trstinového cukru a 80 g špaldovej múky. Jediný rozdiel je v tom, že upečené špaldové piškóty musíte nechať na plechu stvrdnúť, najlepšie do druhého dňa.

Kakaové
Na 3 vajcia dajte lyžičku vody, 100 g práškového alebo jemného kryštálového cukru, 75 g polohrubej múky zmiešanej s 30 g kakaa. Postup je rovnaký ako pri ostatných piškótach.