piskoty
Deti ich milujú, ak sa vám ich však podarí napiecť viac, môžete ich použiť na prípravu tiramisu či iných nepečených dobrôt.
Detské piškóty
SUROVINY / 3 vajcia / 90 g práškového cukru / 100 g polohrubej múky / štipka soli / maslo a múka na plech / práškový cukor na posypanie
Plech na pečenie potrite maslom a vysypte múkou. Žĺtky vyšľahajte so 60 g cukru dopenista. Bielky vyšľahajte v miske na tuhý sneh, potom doň zašľahajte zvyšok cukru. Sneh spojte so žĺtkami, nakoniec vmiešajte múku. Pri príprave domácich piškót je dôležité, aby bolo cesto husté a vzdušné. Z cesta tvarujte pomocou cukrárskeho vrecka alebo vrecka s odstrihnutým rožtekom guľaté piškóty. Na plechu ich cez sitko posypte práškovým cukrom. Keď cukor vsiakne, plech vložte do rúry a piškóty upečte dozlatista.
Cukrárske
SUROVINY / 2 vajcia / 75 g jemného kryštálového cukru / 70 g polohrubej múky / štipka soli / 20 g masla / / 1 lyžica kryštálového cukru / / 1 lyžica práškového cukru /
Rúru vyhrejte na 150 °C. Z bielkov so štipkou soli vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky vyšľahajte s cukrom dopenista. Opatrne vmiešajte múku a potom sneh z bielkov. Cestom naplňte cukrárske vrecko a na plech striekajte hrubšie dlhé piškóty v dostatočných rozstupoch. Posypte zmiešaným práškovým a krupicovým cukrom a nechajte 10 minút odstáť. Pečte 10-15 minút dozlatista.
Špaldové
Postup je rovnaký ako pri detských piškótach. Rozpis na suroviny predstavuje 2 vajcia, 2 lyžice trstinového cukru a 80 g špaldovej múky. Jediný rozdiel je v tom, že upečené špaldové piškóty musíte nechať na plechu stvrdnúť, najlepšie do druhého dňa.
Kakaové
Na 3 vajcia dajte lyžičku vody, 100 g práškového alebo jemného kryštálového cukru, 75 g polohrubej múky zmiešanej s 30 g kakaa. Postup je rovnaký ako pri ostatných piškótach.