Reklama

MALINOVÉ KOLÁČE ako sen: Urobte si radosť, ovocím do nich nešetrite!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Piškótové variácie: Doprajte si nadýchané koláčiky podľa našich receptov
    Reklama
    Mária Abrahámová

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Malinová sezóna je krásne voňavá a šťavnatá. Doprajte si červených bobuliek dosýtosti aj v týchto dobrotách.

    Malinový piškótový koláč s krémom

    10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

     

    POTREBUJETE:

    Na cesto:

    • 3 vajcia

    • 75 g krupicového cukru

    • 1 lyžička vanilkovej pasty

    • 2 lyžice horúcej vody

    • štipka soli

    • 50 g mandľovej múky

    • 25 g ryžovej múky

    • 25 g kukuričného škrobu

    • pol lyžičky kypriaceho prášku

    • 400 g čerstvých malín na ozdobenie

    Na krém:

    • 250 g mascarpone

    • 150 ml šľahačkovej smotany

    • pol lyžičky vanilkovej pasty

    • 2 lyžice práškového cukru + na posypanie

    • kôra z polovice biocitróna

     

    POSTUP:

    1. Žĺtky s cukrom, vanilkovou pastou a dvoma lyžicami horúcej vody vyšľahajte na svetlú penu. Bielky so štipkou soli vyšľahajte na pevný sneh. K žĺtkovej pene striedavo primiešavajte preosiate múky so škrobom, s kypriacim práškom a sneh.
    2.  Dno formy s priemerom 24 cm vyložte papierom na pečenie. Hmotu nalejte do formy a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 20 minút. Urobte test špajľou. Upečený korpus nechajte vychladnúť.
    3.  Všetky suroviny na krém vyšľahajte a následne rovnomerne rozotrite na povrch korpusu. Ozdobte čerstvými malinami. Nakoniec jemne posypte práškovým cukrom.

     

    Anketa

    Pripravujete radšej pečené či nepečené koláče?

    • Pečené50%
    • Nepečené50%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Malinové lazane s bielou čokoládou

    10 porcií, PRÍPRAVA 40 minút, CHLADENIE 5 hodín

     

    POTREBUJETE: 

    • 2 plátky želatíny 
    • 200 g + 50 g bielej čokolády
    • 300 g smotany na šľahanie
    • 300 g malín – môžu byť aj mrazené
    • 2 lyžice malinového džemu
    • 8 až 10 dlhých piškót

     

    POSTUP: 

    1. Želatínu namočte do studenej vody, 200 g čokolády nasekajte nahrubo. Polovicu smotany rozhorúčte a stiahnite z ohňa. Vsypte čokoládu a vymiešajte dohladka. Želatínu vyžmýkajte a rozpustite v ešte teplej čokoládovej smotane. Nechajte asi 5 minút chladnúť. Zvyšnú smotanu vyšľahajte a zapracujte do čokoládovej zmesi.

    2.  Maliny premiešajte s malinovým džemom. Formu na chlebík dlhú asi 25 cm vyložte potravinárskou fóliou a na dno nasypte maliny s džemom. Potrite časťou krému a obložte piškótami. Prekryte zvyš­kom krému, povrch uhlaďte a zabaľte do fólie. Dajte aspoň na 5 hodín do chladničky.

    3. Zvyšok čokolády nastrúhajte na väčšie hoblinky. Lazane pred podávaním vyberte z chladničky, preklopte na tanier a fóliu odstráňte. Posypte strúhanou čokoládou a ihneď podávajte.

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Tvarohovo - maková torta s malinovou polevou. Neobsahuje lepok.

    Tvarohovo-maková torta s malinovou polevou

    10 porcií, príprava 40 minút + chladenie, pečenie 35 minút

     

    POTREBUJETE: 

    Na korpus: 

    • 30 g práškového cukru
    • 250 g masla
    • 1 lyžica mletej vanilky
    • kôra z jedného citróna
    • štipka soli
    • 4 vajcia
    • 50 g krupicového cukru
    • 160 g mletého maku
    • 60 g mletých lieskových orieškov

    Na krém:

    • 250 g jemného tučného tvarohu
    • 100 g práškového cukru
    • kôra z jedného citróna
    • 4-5 lyžíc citrónovej šťavy
    • 500 ml smotany na šľahanie
    • pol lyžičky vanilkového extraktu
    • 1 balíček práškovej želatíny
    • 150 ml vody

    Na polevu:

    • 500 g mrazených malín
    • 100 g krupicového cukru
    • 1 lyžica škrobu

     

    POSTUP: 

    1. Najprv pripravte korpus: Do jednej misy dajte zmäknuté maslo, 30 g práškového cukru, vanilku, kôru z citróna a štipku soli. Vyšľahajte do peny. Postupne pridávajte po jednom žĺtku a vždy dobre prešľahajte. Do bielkov vsypte 50 g krupicového cukru a vyšľahajte do tuhšieho snehu. Potom do žĺtkovej zmesi už iba ručne pridávajte mak s orieškami a sneh. Prelejte do formy (24 cm), ktorej dno ste vyložili papierom na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C 30-35 minút. Urobte test špajdľou.
    2. Korpus nechajte vychladnúť a potom ho vyberte z formy. Umyte ju a korpus vložte naspäť.
    3. Pripravte tvarohovú plnku: V mise dobre rozmiešajte tvaroh, cukor, citrónovú kôru aj šťavu a vanilkový extrakt. Do 150 ml vody vsypte práškovú želatínu a nechajte ju napučať. Trvá to asi 10 minút. Potom želatínu prelejte do hrnčeka a zahrievajte, aby sa celkom rozpustila (pozor, nesmie vrieť!). Nechajte ju chvíľku vychladnúť. Potom ju vmiešajte do tvarohovej zmesi.
    4. Smotanu vyšľahajte dotuha a opatrne zamiešajte do tvarohovej zmesi. Hotovú plnku rovnomerne rozotrite na pripravený makový korpus. Poklepte formou, aby sa koláč usadil, a dajte do chladničky na 3 hodiny, najlepšie na noc.
    5. Pripravte malinovú polevu: Maliny s cukrom dajte do hrnca a priveďte do varu. Potom odstavte a maliny prepasírujte cez jemné sitko. Ak treba, oslaďte. Pyré vráťte do hrnca, pridajte lyžičku škrobu, rozmiešajte a nechajte zovrieť. Polevu nechajte vychladnúť.
    6. Tortu vyberte z formy, polejte ju malinovou polevou a ozdobte čerstvými malinami.

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!