Maliny vs. černice: Ktoré bobuľové ovocie má lepší nutričný profil?
5. 6. 2018, 10:20 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:41)

Maliny vs. černice: Ktoré bobuľové ovocie má lepší nutričný profil?
1. kolo: Kalórie
Sladšie ovocie býva aj energeticky výdatnejšie. Tak je to aj v prípade malín a černíc. Maliny majú energetickú hodnotu 220 kJ/100 g, menej sladké černice 180 kJ/100 g. Bod pre černice.
Stav – 0 : 1
2. kolo: Vitamín C
Čerstvé ovocie patrí medzi najbohatšie zdroje prírodného vitamínu C, bez ktorého by ľudský organizmus nedokázal fungovať. Zdanie trocha klame, pretože nie každé sladké ovocie má menej céčka ako kyslejšie druhy. Keď zjete 100 g malín, doplníte si 26 mg vitamínu C, z rovnakého množstva černíc získate 21 mg. Bod pre maliny.
Stav – 1 : 1
3. kolo: Vláknina
Verili by ste, že šťavnaté bobule majú vysoký obsah vlákniny? Vláknina patrí medzi polysacharidy a pre organizmus je veľmi dôležitá. Okrem toho, že má výborný sýtiaci efekt, stará sa o celkové zdravie tráviacej sústavy. V 100 g malín sa nachádza 6,5 mg vlákniny, v rovnakom množstve černíc 5,4 mg. Bod pre maliny.
Stav – 2 : 1
Víťaz: Maliny
Toto obľúbené bobuľové ovocie má výnimočne vysoké hladiny rôznych fytochemikálií prospešných pre zdravie. Vedecké štúdie potvrdili, že antioxidanty ako antokyaníny, kyselina ellagová a kyselina galová, kyanidín, kvercetín, kempferol a katechíny hrajú významnú úlohu pri prevencii rôznych chorôb v dôsledku starnutia, rakoviny a neurodegeneratívnych ochorení. V malinách sa nachádza aj množstvo minerálov a stopových prvkov, najmä draslík, mangán, meď, železo a horčík.
Foto: Shutterstock.com