Reklama

Zostali vám vaječné bielky? Vieme, čo s nimi!

Profimedia.sk

Zdroj: Profimedia.sk

Reklama

Čo so zvyšnými bielkami?

Ak si recept vyžaduje len vaječné žĺtky, bielky rozhodne nemusíte vyhadzovať!

Ako bielky uchovať

V chladničke bielky vydržia len krátko – spotrebovať by ste ich mali najneskôr na druhý deň. Lepší spôsob skladovania je zamraziť ich. Nalejte ich do mikroténového vrecúška alevo uzatvárateľnej plastovej nádobky a uložte do mrazničky. Nezabudnite ich označiť štítkom s dátumom a počtom bielkov. Deň pred použitím ich vyberte z mrazničky a cez noc nechajte rozmraziť v chladničke. Rozmrazené bielky si zachovávajú všetky vlastnosti ako čerstvé a po pozvoľnom rozmrazení ich môžete bez problémov vyšľahať.

Na čo môžete bielky použiť:

  • Zvyšné bielky sa najlepšie hodia na prípravu snehových dezertov, pusiniek a bezé. Vyšľahaný sneh s cukrom nastriekate na plech a usušíte v rúre. Tesne pred podávaním ozdobte šľahačkou a obložte sezónnym ovocím.
  • Ak do cukrovej polevy pridáte bielok, bude lesklá a hladká.
  • Skúste namiesto celého vajíčka pridať do mletého mäsa na fašírky len bielok. Fašírky budú nadýchanejšie. Prospeje im aj namáčanie v mierne rozšľahaných bielkoch, vďaka čomu budú šťavnatejšie.
  • Ak nemáte poruke stužovač, šľahačku spevníte tak, že do nej zašľaháte tuhý sneh z jedného vaječného bielka.
  • Sneh z bielkov s niekoľkými kvapkami octu je výborným čistiacim prostriedkom na rámy obrazov z pozláteného dreva.
  • Sneh z bielkov je dobrým lepidlom na lepenie papiera na sklo. Vyšľahaný sneh nechajte roztiecť, papier ním navlhčite a mäkkou, čistou handričkou ho na chvíľu pritlačte na sklo. Tento spôsob môžete použiť pri lepení štítkov na zaváraninové fľaše, ktoré sa potom dajú ľahko odstrániť teplou vodou.