Jakub JABLONSKÝ v detstve miloval ŠÚĽANCE SO STRÚHANKOU: Úžasný mamin recept!
16. 6. 2024, 8:07 (aktualizované: 16. 6. 2024, 8:31)

Zdroj: https://www.instagram.com/p/CnwjK9UMTXG/
Charizmatický herec z obľúbeného televízneho seriálu Dunaj, k vašim službám, a víťaz tanečnej šou Jakub Jablonský, bol v detstve milovníkom jednoduchých a overených chutí. Prezradil nám svoje naj jedlá a pridal originálny mamin recept.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: TV Markíza
Zdroj: https://www.instagram.com/p/Cy2tCD5LjGw/
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Jedlo detstva
Zdroj: archív Jakuba Jablonského
Malý Jakubko rád pomáhal v kuchyni.
V kuchyni sa cíti dobre, od hladu nezomrie, pretože rád varí. S detstvom sa mu spájajú šúľance, granadír i strúhaný tvarohový koláč. "Keď som sa vracal domov zo zahraničného zájazdu s folklórnym súborom, okrem toho, že mama prala kroje, musela mi navariť bryndzové halušky. Absolútna klasika... Boli vždy superkrémové, posypané drobnou slaninkou a cibuľou, ktorú pri nízkej teplote smažila veľmi dlho, až kým chrumkavá cibuľa nemala príjemne sladkastú chuť," prezradil nám Jakub a podelil sa o mamin recept na šúľance.
Anketa
Zbiehajú sa vám slinky na Jakubove obľúbené šúľance?
- Mňam, idem ich hneď pripraviť!20%
- Vyzerajú dobre, ale radšej mám makové!80%
Hlasovanie bolo ukončené

Tvarohové šúľance s praženou strúhankou
4 porcie, príprava 30 minút, varenie 5 až 6 minút
POTREBUJETE:
- 250 g hrudkového tvarohu
- 200 g polohrubej múky
- 1 vajce
- soľ
- strúhanka
- maslo
- vanilkový cukor
POSTUP:
-
Z tvarohu, múky, vajíčka a trošky soli vypracujte rukami cesto. Na pomúčenej doske ho rozdeľte na kúsky a jemne ušúľajte jedným ťahom dlane na hrúbku maximálne jedného centimetra a dĺžku tri centimetre. Každý kúsok ešte prešúľajte. Hotové šúľance vložte do mierne osolenej vriacej vody a varte 5 až 6 minút. Keď plávajú na hladine, potrebujú už len pár sekúnd. Potom ich sceďte.
-
Na panvici za stáleho miešania opražte strúhanku dohneda, potom pridajte maslo, množstvo si zvoľte podľa svojej chuti. Dobré je, ak strúhanka v masle pláva. Počas praženia pridajte štipku soli a vanilkový cukor. Touto pochúťkou už len zalejte šúľance.
Aj tieto známe osobnosti sa často zvŕtajú v kuchyni: