Reklama

Kde sa vám okrem rezňov zíde STRÚHANKA? Dajte ju do týchto dobrôt!

Morčací rezeň s opekanými zemiakmi a fazuľkou.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Je to najbežnejší a najjednoduchší spôsob, ako do omrvinky spotrebovať staré pečivo. Strúhanku môžete využiť nielen do trojobalu. A ešte ju môžete aj všelijako dochutiť.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vaše prvé ŠIŠKY: Pripravte ich bez vaľkania podľa postupu!

    „Prézle“ i omrviny

    Aj vy si na ňu poctivo odkladáte nepoužité rožky? Strúhanka je v kuchyni najlepšie zero waste riešenie, ktorému naše babky hovorili zrozumiteľne po slovensky „urobím prézle“. Tá vaša im možno hovorila omrviny. Ameriku objavovať nemuseli, vedeli, že najlepšie na nedeľné šnicle, fašírky či vypražený karfiol, syr alebo filé sú domáce. Niektoré gazdinky ich melú v mlynčeku na orechy alebo strúhajú z bielych rožkov, iné využijú aj usušený chlieb s kôrkou, sendvič i žemle a mnohé si pochvaľujú, že z hriankového chleba sú najjemnejšie. Dôležité, aby pečivo bolo pred mletím dobre suché a neobsahovalo semienka.

    Ak chcete mať rezne ešte chrumkavejšie, použite japonskú panko strúhanku s väčšími vločkami. A ak chcete vysmážané pochúťky ešte ozvláštniť, premiešajte strúhanku s nasekanými orechmi, mandľami, so sušenými bylinkami alebo strúhaným syrom. Ochutenú strúhanku využijete napríklad zapečenú ako krustu na plátkoch mäsa či posýpku na šalát. A s rožkovou alebo vianočkovou strúhankou môžete ochutiť šúľance namiesto maku.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Recepty na NAJLEPŠIE PAGÁČIKY: Na tieto sa môžete spoľahnúť!

      Sem s ňou!

      Zdroj: Shutterstock

      Strúhanka sa dá využiť aj inde ako do trojobalu.

      • Opražte ju na masle, ochuťte cukrom, prípadne škoricou a posypte ňou šúľance alebo pirohy.
      • Pripravte z nej posýpku na kysnutý ovocný koláč. Zmiešajte ju s cukrom
      • Zužitkovať na strúhanku môžete aj staré makovky alebo vianočku. Zakomponujte ju potom napríklad do jablkovej štrúdle, aby sa do nej šťava pekne vpila.
      • Ak chcete mať vysmážané jedlá jemné, strúhanku dobre preosejte.
      • Primiešajte ju namiesto rožkov do zmesi na fašírky alebo do slaných plniek.
      • Môžete ju pripraviť aj z rozmixovaných kukuričných lupienkov.
      • Strúhanku pred obaľovaním skúste zmiešať s nasekanými tekvicovými alebo slnečnicovými semienkami, vlašskými orechmi, mandľami, pistáciami, so sušenou smaženou cibuľou, sušenými paradajkami, prípadne s vločkami čili.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        NAVARENÉ ZLATOU VAREŠKOU: Strapačky s kyslou kapustou máte hotové hneď!

        Cícerový falafel

        4 porcie, príprava 20 minút + odstátie, pečenie 20 minút

        POTREBUJETE:

        • 1 hrnček uvareného cícera (alebo sterilizovaného)
        • 1 menšia fialová cibuľa
        • 1-2 strúčiky cesnaku
        • 1 vajce
        • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
        • 1 lyžička drvenej rasce
        • strúhanka podľa potreby
        • hladká múka na obaľovanie
        • soľ, mleté farebné korenie
        • olej

        Na šalát:

        • za dve hrste rukoly
        • pol žltej papriky
        • pol červenej papriky
        • zväzok reďkoviek
        • olivový olej
        • 1 lyžica citrónovej šťavy
        • soľ, čierne korenie

        POSTUP:

        1. Cícer rozmixujte a vymiešajte s nakrájanou cibuľou, pretlačeným cesnakom a so zvyšnými surovinami (okrem múky a oleja) na hustú tvarovateľnú hmotu. Nechajte 30 minút odstáť.
        2. Z odstátej cícerovej hmoty tvarujte guľky, obaľte zľahka v múke a oleji. Ukladajte na plech s papierom na pečenie. Pokvapkajte ešte olejom. Pečte pri 210 °C asi 10 minút, potom guľky otočte a dopekajte ďalších 10 minút.
        3. Podávajte so šalátom z rukoly, nakrájanej papriky a reďkovky. Prelejte zálievkou vymiešanou z oleja, citrónovej šťavy, soli a korenia.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Dokonalé zimné jedlo PEČENÉ ZEMIAKY: Vylepšite ich chutnými plnkami!

          Švédske mäsové guľky

          4 PORCIE, PRÍPRAVA 45 MINÚT, ODLEŽANIE 1 HODINA

          POTREBUJETE:

          • 1 cibuľa
          • maslo na opečenie
          • 1 lyžičku mletého nového korenia
          • 3 štipky mletého muškátového orieška
          • 600 g mletého mäsa (ideálne mix hovädzieho a bravčového)
          • 1 vajce
          • za hrsť petržlenovej vňate
          • 100 ml mlieka
          • 80 g strúhanky
          • soľ, mleté čierne korenie";i:10;s:16:"olej a ores

          Na omáčku:

          • 1 lyžica masla
          • 2 lyžice hladkej múky
          • 400 ml silného hovädzieho vývaru
          • šťavu z pol citróna
          • 100 ml smotany na šľahanie
          • soľ, mleté čierne korenie
          • varené zemiaky alebo pyré a zavárané brusnice na podávanie

          POSTUP:

          1. Cibuľu nakrájajte na jemno a orestujte na masle do zlatista, pridajte korenie a nechajte ho rozvoňať. V mise zmiešajte mäso, pripravenú cibuľu, vajce, nasekanú petržlenovú vňať a premiešajte. Potom vmiešajte mlieko a strúhanku a zmes dajte na hodinu do chladničky. Z mäsovej zmesi tvarujte guľky a pomaly ich opečte na oleji do zlatista.
          2. Zároveň v kastróle rozpáľte maslo na omáčku a opečte na ňom múku, aby vznikla svetlá zápražka. Postupne do nej prilievajte vývar a dôkladne šľahajte metličkou, aby ste získali hladkú zmes. Priveďte do varu, osoľte, okoreňte, dochuťte citrónovou šťavou a varte, aby omáčka zhustla. Potom ju zjemnite smotanou a už len krátko prehrejte.
          3. Guľky podávajte preliate omáčkou so zemiakmi a s brusnicami.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Ktorá polievka je najlepšia na imunitu a ktorú uvaríte do 10 minút?

            Jahodové guľky so strúhankou

            4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE

            3 PORCIE, PRÍRAVA 30 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT

            POTREBUJETE:

            • 250 g plnotučného tvarohu
            • 1 vajce
            • štipka soli
            • 1 lyžica cukru
            • 130 g pšeničnej krupice
            • jahody (prípadne zavárané čerešne)

            Na posypanie:

            • strúhanka
            • maslo
            • práškový cukor

            POSTUP:

            1. V miske zmiešajte tvaroh s vajcom, so štipkou soli a s lyžicou cukru. Pridajte toľko pšeničnej krupice, aby vznikla polotuhá hmota.
            2. Chvíľu počkajte, kým krupica nasiakne vlhkosť. Kúsok cesta hoďte do vriacej vody, aby ste zistili, či drží a nerozpadne sa. Ak treba, pridajte ešte trocha múky.
            3. Umyté a osušené jahody obaľte v zmesi, vytvorte guľky a varte ich v mierne osolenej vode 8 - 10 minút.
            4. Medzitým v panvici na masle opečte strúhanku. Odstavte a premiešajte ju s cukrom. Posypte ňou scedené guľky na tanieroch.
            Výber pre vás