Kde sa vám okrem rezňov zíde STRÚHANKA? Dajte ju do týchto dobrôt!
22. 1. 2024, 6:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Je to najbežnejší a najjednoduchší spôsob, ako do omrvinky spotrebovať staré pečivo. Strúhanku môžete využiť nielen do trojobalu. A ešte ju môžete aj všelijako dochutiť.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
„Prézle“ i omrviny
Aj vy si na ňu poctivo odkladáte nepoužité rožky? Strúhanka je v kuchyni najlepšie zero waste riešenie, ktorému naše babky hovorili zrozumiteľne po slovensky „urobím prézle“. Tá vaša im možno hovorila omrviny. Ameriku objavovať nemuseli, vedeli, že najlepšie na nedeľné šnicle, fašírky či vypražený karfiol, syr alebo filé sú domáce. Niektoré gazdinky ich melú v mlynčeku na orechy alebo strúhajú z bielych rožkov, iné využijú aj usušený chlieb s kôrkou, sendvič i žemle a mnohé si pochvaľujú, že z hriankového chleba sú najjemnejšie. Dôležité, aby pečivo bolo pred mletím dobre suché a neobsahovalo semienka.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Strúhanka.
Ak chcete mať rezne ešte chrumkavejšie, použite japonskú panko strúhanku s väčšími vločkami. A ak chcete vysmážané pochúťky ešte ozvláštniť, premiešajte strúhanku s nasekanými orechmi, mandľami, so sušenými bylinkami alebo strúhaným syrom. Ochutenú strúhanku využijete napríklad zapečenú ako krustu na plátkoch mäsa či posýpku na šalát. A s rožkovou alebo vianočkovou strúhankou môžete ochutiť šúľance namiesto maku.

Sem s ňou!
Zdroj: Shutterstock
Strúhanka sa dá využiť aj inde ako do trojobalu.
- Opražte ju na masle, ochuťte cukrom, prípadne škoricou a posypte ňou šúľance alebo pirohy.
- Pripravte z nej posýpku na kysnutý ovocný koláč. Zmiešajte ju s cukrom
- Zužitkovať na strúhanku môžete aj staré makovky alebo vianočku. Zakomponujte ju potom napríklad do jablkovej štrúdle, aby sa do nej šťava pekne vpila.
- Ak chcete mať vysmážané jedlá jemné, strúhanku dobre preosejte.
- Primiešajte ju namiesto rožkov do zmesi na fašírky alebo do slaných plniek.
- Môžete ju pripraviť aj z rozmixovaných kukuričných lupienkov.
- Strúhanku pred obaľovaním skúste zmiešať s nasekanými tekvicovými alebo slnečnicovými semienkami, vlašskými orechmi, mandľami, pistáciami, so sušenou smaženou cibuľou, sušenými paradajkami, prípadne s vločkami čili.

Cícerový falafel
4 porcie, príprava 20 minút + odstátie, pečenie 20 minút
POTREBUJETE:
- 1 hrnček uvareného cícera (alebo sterilizovaného)
- 1 menšia fialová cibuľa
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžička drvenej rasce
- strúhanka podľa potreby
- hladká múka na obaľovanie
- soľ, mleté farebné korenie
- olej
Na šalát:
- za dve hrste rukoly
- pol žltej papriky
- pol červenej papriky
- zväzok reďkoviek
- olivový olej
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- soľ, čierne korenie
POSTUP:
- Cícer rozmixujte a vymiešajte s nakrájanou cibuľou, pretlačeným cesnakom a so zvyšnými surovinami (okrem múky a oleja) na hustú tvarovateľnú hmotu. Nechajte 30 minút odstáť.
- Z odstátej cícerovej hmoty tvarujte guľky, obaľte zľahka v múke a oleji. Ukladajte na plech s papierom na pečenie. Pokvapkajte ešte olejom. Pečte pri 210 °C asi 10 minút, potom guľky otočte a dopekajte ďalších 10 minút.
- Podávajte so šalátom z rukoly, nakrájanej papriky a reďkovky. Prelejte zálievkou vymiešanou z oleja, citrónovej šťavy, soli a korenia.

Švédske mäsové guľky
4 PORCIE, PRÍPRAVA 45 MINÚT, ODLEŽANIE 1 HODINA
POTREBUJETE:
- 1 cibuľa
- maslo na opečenie
- 1 lyžičku mletého nového korenia
- 3 štipky mletého muškátového orieška
- 600 g mletého mäsa (ideálne mix hovädzieho a bravčového)
- 1 vajce
- za hrsť petržlenovej vňate
- 100 ml mlieka
- 80 g strúhanky
- soľ, mleté čierne korenie";i:10;s:16:"olej a ores
Na omáčku:
- 1 lyžica masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 400 ml silného hovädzieho vývaru
- šťavu z pol citróna
- 100 ml smotany na šľahanie
- soľ, mleté čierne korenie
- varené zemiaky alebo pyré a zavárané brusnice na podávanie
POSTUP:
- Cibuľu nakrájajte na jemno a orestujte na masle do zlatista, pridajte korenie a nechajte ho rozvoňať. V mise zmiešajte mäso, pripravenú cibuľu, vajce, nasekanú petržlenovú vňať a premiešajte. Potom vmiešajte mlieko a strúhanku a zmes dajte na hodinu do chladničky. Z mäsovej zmesi tvarujte guľky a pomaly ich opečte na oleji do zlatista.
- Zároveň v kastróle rozpáľte maslo na omáčku a opečte na ňom múku, aby vznikla svetlá zápražka. Postupne do nej prilievajte vývar a dôkladne šľahajte metličkou, aby ste získali hladkú zmes. Priveďte do varu, osoľte, okoreňte, dochuťte citrónovou šťavou a varte, aby omáčka zhustla. Potom ju zjemnite smotanou a už len krátko prehrejte.
- Guľky podávajte preliate omáčkou so zemiakmi a s brusnicami.

Jahodové guľky so strúhankou
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Guľky s jahodami.
3 PORCIE, PRÍRAVA 30 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT
POTREBUJETE:
- 250 g plnotučného tvarohu
- 1 vajce
- štipka soli
- 1 lyžica cukru
- 130 g pšeničnej krupice
- jahody (prípadne zavárané čerešne)
Na posypanie:
- strúhanka
- maslo
- práškový cukor
POSTUP:
- V miske zmiešajte tvaroh s vajcom, so štipkou soli a s lyžicou cukru. Pridajte toľko pšeničnej krupice, aby vznikla polotuhá hmota.
- Chvíľu počkajte, kým krupica nasiakne vlhkosť. Kúsok cesta hoďte do vriacej vody, aby ste zistili, či drží a nerozpadne sa. Ak treba, pridajte ešte trocha múky.
- Umyté a osušené jahody obaľte v zmesi, vytvorte guľky a varte ich v mierne osolenej vode 8 - 10 minút.
- Medzitým v panvici na masle opečte strúhanku. Odstavte a premiešajte ju s cukrom. Posypte ňou scedené guľky na tanieroch.