Známy kuchár Peter Varga: ŠIŠKY OD BABKY sú plné jahodového džemu!
14. 1. 2024, 8:11 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Archív Petra Vargu
Na fašiangy ich upečie stovky a na džeme naozaj nešetrí! Vy si na ne môžete vymiešať aj lahodnú jahodovú penu.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CTORk-8qQ8f/
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Galéria k článku

Babka to vedela!
Sympatický televízny šéfkuchár sa od svojej babky okrem mnohých dobrých receptov dozvedel aj to, že počas niektorých fašiangových dní sa varili dlhé cestoviny - rezance, šúľance, párance. To preto, aby sa z budúcej úrody ľanu a konopy dali upriasť dlhé nite. Cestoviny sa preto najčastejšie podávali s tvarohom alebo bryndzou, aby aj utkané plátno bolo pekné biele.
Zdroj: archív Petra Vargu
Na šišky môžete prísť aj do jeho Raňajkárne v Senci.
Vyprážané šišky aj fánky sa považujú za obradové pečivo, ktorému sa kedysi pripisovala ochranná a plodonosná funkcia, tvary mali jednoznačne symbolický význam a zrejme slúžili aj pri babských veštbách. Vedeli ste? Petrova babka áno!
Peter Varga za kuchárske zručnosti ďakuje nie len babke, ale dedkovi, vášnivému včelárovi a hospodárovi. Spolu vypestovali mak a úžasné broskyne, chovali prasiatka a sliepky, ktoré teraz Peter chová spolu s maminou.

Babkine šišky s džemom
35-40 kusov, príprava 50 minút + kysnutie, vysmážanie 30 minút
POTREBUJETE:
- 10 g sušeného droždia (alebo 30 g čerstvého)
- 1 lyžička kryštálového cukru
- 300 ml mlieka
- 30 g masla izbovej teploty
- 30 g práškového cukru
- 3 veľké žĺtky
- 500 g polohrubej múky
- štipka soli
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 2 lyžice rumu";i:10;s:20:"olej na vyprážanie";i:11;s:15:"jahodový džem
POSTUP:
- Najskôr pripravte kvások: Do malej misky nalejte 100 ml vlažného mlieka, lyžičku cukru a droždie. Nechajte 5 minút postáť a premiešajte tak, aby sa droždie úplne rozpustilo. Nechajte na teplom mieste vykysnúť. Čas sa nedá presne určiť, závisí to od kvality droždia a teploty miesta, kde kvások kysne.
- Vo veľkej mise vymiešajte maslo s cukrom a žĺtkami. Pokojne na to použite varešku. Pridajte kvások, zvyšok mlieka, múku, soľ, citrónovú šťavu, rum a vypracujte vláčne, jemne lepivé cesto.
- Vytvorte z neho guľu, pomúčte trochou múky, zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
- Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pracovnej doske na hrúbku 1,5 – 2 cm a vykrajujte kolieska. Veľkosť koliesok je na vás. Nezabudnite, že šišky pri vyprážaní podrastú. Ja najradšej robím také šikovné "jednohubky" s priemerom 5 cm. Je s tým o trochu viac práce, ale výsledok stojí za to.
- Vykrojené šišky poukladajte na pomúčenú dosku, prikryte utierkou a nechajte 10 minút odpočívať.
- Medzitým rozohrejte širokú panvicu s olejom. Šisky musia v rozpálenom oleji plávať, preto ním nešetrite. Tesne pred vyprážaním urobte na šiške prstami malú jamku a touto stranou ju opatrne vložte do panvice. Na oboch stranách vyprážajte minútku až dve do zlatista.
- Vypražené šišky ukladajte na papierový obrúsok a posypte cukrom. Tesne pred podávaním dozdobte vynikajúcim domácim džemom alebo lekvárom. Ja milujem jahodový. A dávam ho za veľkú lyžicu!
Určite si pochutíte aj na týchto dobrotách: