Reklama

Známy kuchár Peter Varga: ŠIŠKY OD BABKY sú plné jahodového džemu!

Peter Varga.

Zdroj: Archív Petra Vargu

Reklama

Na fašiangy ich upečie stovky a na džeme naozaj nešetrí! Vy si na ne môžete vymiešať aj lahodnú jahodovú penu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:12
Remaining Time 0:12
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Prečo niektorý med kryštalizuje? Vysvetlí včelár Dávid

    Babka to vedela!

    Sympatický televízny šéfkuchár sa od svojej babky okrem mnohých dobrých receptov dozvedel aj to, že počas niektorých fašiangových dní sa varili dlhé cestoviny - rezance, šúľance, párance. To preto, aby sa z budúcej úrody ľanu a konopy dali upriasť dlhé nite. Cestoviny sa preto najčastejšie podávali s tvarohom alebo bryndzou, aby aj utkané plátno bolo pekné biele.

    Zdroj: archív Petra Vargu

    Na šišky môžete prísť aj do jeho Raňajkárne v Senci.

    Vyprážané šišky aj fánky sa považujú za obradové pečivo, ktorému sa kedysi pripisovala ochranná a plodonosná funkcia, tvary mali jednoznačne symbolický význam a zrejme slúžili aj pri babských veštbách. Vedeli ste? Petrova babka áno!

    Peter Varga za kuchárske zručnosti ďakuje nie len babke, ale dedkovi, vášnivému včelárovi a hospodárovi. Spolu vypestovali mak a úžasné broskyne, chovali prasiatka a sliepky, ktoré teraz Peter chová spolu s maminou.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:13
    Remaining Time 0:13
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Cukrár Miňo Macuľa upiekol sviatočné rezy: Skúste ich podľa neho!

      Babkine šišky s džemom

      35-40 kusov, príprava 50 minút + kysnutie, vysmážanie 30 minút

      POTREBUJETE:

      • 10 g sušeného droždia (alebo 30 g čerstvého)
      • 1 lyžička kryštálového cukru
      • 300 ml mlieka
      • 30 g masla izbovej teploty
      • 30 g práškového cukru
      • 3 veľké žĺtky
      • 500 g polohrubej múky
      • štipka soli
      • 1 lyžička citrónovej šťavy
      • 2  lyžice rumu";i:10;s:20:"olej na vyprážanie";i:11;s:15:"jahodový džem

      POSTUP:

      1. Najskôr pripravte kvások: Do malej misky nalejte 100 ml vlažného mlieka, lyžičku cukru a droždie. Nechajte 5 minút postáť a premiešajte tak, aby sa droždie úplne rozpustilo. Nechajte na teplom mieste vykysnúť. Čas sa nedá presne určiť, závisí to od kvality droždia a teploty miesta, kde kvások kysne.
      2. Vo veľkej mise vymiešajte maslo s cukrom a žĺtkami. Pokojne na to použite varešku. Pridajte kvások, zvyšok mlieka, múku, soľ, citrónovú šťavu, rum a vypracujte vláčne, jemne lepivé cesto.
      3. Vytvorte z neho guľu, pomúčte trochou múky, zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
      4. Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pracovnej doske na hrúbku 1,5 – 2 cm a vykrajujte kolieska. Veľkosť koliesok je na vás. Nezabudnite, že šišky pri vyprážaní podrastú. Ja najradšej robím také šikovné "jednohubky" s priemerom 5 cm. Je s tým o trochu viac práce, ale výsledok stojí za to.
      5. Vykrojené šišky poukladajte na pomúčenú dosku, prikryte utierkou a nechajte 10 minút odpočívať.
      6. Medzitým rozohrejte širokú panvicu s olejom. Šisky musia v rozpálenom oleji plávať, preto ním nešetrite. Tesne pred vyprážaním urobte na šiške prstami malú jamku a touto stranou ju opatrne vložte do panvice. Na oboch stranách vyprážajte minútku až dve do zlatista.
      7. Vypražené šišky ukladajte na papierový obrúsok a posypte cukrom. Tesne pred podávaním dozdobte vynikajúcim domácim džemom alebo lekvárom. Ja milujem jahodový. A dávam ho za veľkú lyžicu!

      Určite si pochutíte aj na týchto dobrotách: