Rizoto robte NA BRAVČOVEJ MASTI: Aha, odporúča to aj odborníčka!
18. 1. 2024, 6:12 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Laura Witteková
"Za jednu-dve lyžice používam pri každom jedle, ktorého základ tvorí opražená cibuľka. Mám rada jej chuť a stabilitu pri vysokých teplotách," hovorí inžinierka Nikoleta Šimonová, ktorá má diplom z výživy ľudí a o zdravom stravovaní toho vie viac ako dosť.
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Ak ste doteraz stále váhali, či oprášiť štýl varenia našich predchodkýň, lebo bravčová masť je škodný prežitok a oveľa viac „in“ je ghee, sezamový olej alebo zmodernizovaný margarín, nechajte sa ňou posmeliť. A na dobrej masti opečte cibuľku aj do tohto jej rýchleho fit receptu. Dobrú chuť!
Cviklové rizoto
2-3 PORCIE, PRÍPRAVA 5 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Cviklové rizoto na bravčovej masti.
Potrebujete:
- 1 lyžica bravčovej masti
- 1 stredne veľká cibuľa
- 320 g ryže na rizoto (arborio, carnaroli)
- 200 ml bieleho suchého vína
- 800 ml zeleninového vývaru
- 400 g varenej rozmixovanej cvikly (do hladka)
- kozí syr na podávanie
POSTUP:
- V kastróle rozpustite masť a speňte nakrájanú cibuľu. Osmažte na nej ryžu a prilejte víno. Keď sa alkohol odparí, za stáleho miešania prilievajte teplý vývar.
- Vmiešajte cviklu a rizoto varte 20 minút do krémova. Odstavte, nechajte 10-20 minút pod pokrievkou a potom servírujte s nadrobeným syrom.