Jarné polievky, ktoré vám dodajú energiu a potešia chuťové poháriky!
9. 3. 2025, 6:02 (aktualizované: 28. 3. 2025, 22:54)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Voňavá jarná polievka je balzam na dušu. Ochráni vás pred bacilmi, zahreje, zasýti a upokojí po stresujúcom dni. Tieto štyri jednoduché recepty si zamilujete!
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
Jar je obdobím, keď sa príroda prebúdza k životu a my s ňou. Po dlhých zimných mesiacoch túžime po ľahších, sviežich jedlách, no rána a večery môžu byť stále chladné. Jarné polievky sú ideálnym riešením – niektoré vás príjemne zahrejú, iné osviežia svojou ľahkosťou a sviežimi ingredienciami.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Do jarnej hráškovej polievky môžete pridať aj mätu. Polievku príjemne osvieži.
Jarná hrášková polievka so smotanou a mätou
Táto polievka je rýchla, jemná a krásne zelená – presne ako jar. Hrášok dodá sladkastú chuť a mäta ju osvieži.
Potrebujete:
- 500 g mrazeného alebo čerstvého hrášku
- 1 menšia cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 750 ml zeleninového vývaru
- 100 ml smotany na varenie
- 1 hrsť čerstvej mäty
- 1 lyžica masla
- Soľ, čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Najskôr si pripravte všetky suroviny – cibuľu očistite a nakrájajte na drobno, cesnak roztlačte alebo nasekajte na malé kúsky. Mäta by mala byť čerstvá, umytá a pripravená na pridanie do polievky.
- V hrnci rozpustite lyžicu masla a pridajte nakrájanú cibuľu. Restujte ju na miernom ohni približne 3 – 5 minút, kým nezmäkne a nezačne voňať. Potom pridajte cesnak a restujte ešte ďalšiu minútu, aby sa jeho chuť pekne uvoľnila, ale aby nezhorkol.
- K opečenej cibuli a cesnaku pridajte hrášok. Ak používate mrazený, nie je potrebné ho rozmrazovať vopred, stačí ho pridať priamo do hrnca. Zalejte zeleninovým vývarom a nechajte variť na miernom ohni približne 10 – 12 minút, kým hrášok nezmäkne.
- Polievku odstavte z ohňa a pridajte čerstvé lístky mäty. Následne ju rozmixujte ponorným mixérom dohladka. Ak chcete, aby mala extra jemnú konzistenciu, môžete ju ešte precediť cez sitko. Potom do polievky primiešajte smotanu na varenie a dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Polievku podávajte horúcu, ideálne s krutónmi alebo krajcom čerstvého chleba. Môžete ju ozdobiť lístkami mäty alebo kvapkou smotany na povrchu pre estetický efekt.