Reklama

Čo s nazbieraným hráškom? Takto si jeho sviežosť uchováte!

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Nazbierali ste množstvo čerstvého hrášku a neviete, ako si jeho sviežosť uchovať čo najdlhšie? Aby ste si mohli vychutnať jeho chuť aj mimo sezóny, prinášame vám niekoľko overených spôsobov, ako hrášok uchovať svieži a plný živín.

Čerstvý hrášok je nielen chutný, ale aj plný vitamínov a minerálov, ktoré sú pre naše telo veľmi prospešné. Zároveň je úžasnou surovinou, ktorú si môžete vychutnať po celý rok, ak poznáte správne metódy jeho uchovávania. Či už sa rozhodnete pre mrazenie, sušenie, konzervovanie alebo výrobu pyré, vždy si môžete byť istí, že váš hrášok bude svieži a plný chuti. Vyskúšajte tieto metódy a užite si hrášok v rôznych podobách!

1. Správne skladovanie čerstvého hrášku
Ihneď po zbere hrášok dobre pretrieďte a zbavte sa všetkých poškodených alebo prezretých strukov. Následne ho uložte do chladničky. Ideálne je hrášok skladovať v perforovanom plastovom vrecku alebo vo vzduchotesnej nádobe. Takto uložený hrášok vydrží čerstvý až týždeň.

2. Sušenie hrášku
Sušený hrášok je skvelou alternatívou na dlhodobé skladovanie. Hrášok môžete sušiť na slnku, v sušičke ovocia alebo v rúre na nízkej teplote (okolo 50 °C) až do úplného vysušenia. Sušený hrášok skladujte v uzavretej nádobe na tmavom a suchom mieste. Pred použitím ho namočte do vody, aby opäť získal svoju textúru.

3. Blanšírovanie a mrazenie
Blanšírovanie je skvelý spôsob, ako si uchovať sviežosť a živiny hrášku. Hrášok blanšírujte takto:

  1. Priveďte vodu k varu a pripravte si misku s ľadovou vodou.
  2. Hrášok ponorte do vriacej vody na 2-3 minúty.
  3. Ihneď ho preložte do ľadovej vody na rovnaký čas, aby ste zastavili proces varenia.
  4. Po ochladení hrášok osušte a rozložte ho na plech v jednej vrstve.
  5. Plech vložte do mrazničky, kým hrášok úplne nezmrazí. Potom ho presypte do vzduchotesných vreciek alebo nádob.

4. Výroba hráškového pyré
Hráškové pyré je skvelým spôsobom, ako využiť väčšie množstvo hrášku. Pyré môžete použiť ako základ do polievok, omáčok alebo prílohu. Postup:

  1. Hrášok blanšírujte a rozmixujte ho na hladkú hmotu.
  2. Pyré môžete ochutiť soľou, korením alebo bylinkami podľa chuti.
  3. Naplňte vzduchotesné nádoby a uchovávajte v mrazničke.

5. Zaváranie hrášku
Zaváranie je ďalšou možnosťou, ako si uchovať hrášok. Postup je jednoduchý:

  1. Hrášok blanšírujte podľa vyššie uvedeného postupu.
  2. Naplňte sterilizované zaváracie poháre hráškom a zalejte ho slanou vodou (na 1 liter vody 1 čajová lyžička soli).
  3. Poháre uzavrite a sterilizujte ich v hrnci s vodou na 85 °C približne 30 minút.
  4. Po vychladnutí skladujte poháre na tmavom a chladnom mieste.
Anketa

Ktorý spôsob spracovania hrášku preferujete?

  • Najradšej mám čerstvý0%
  • Mrazenie83%
  • Sušenie0%
  • Zaváranie16%
  • Pyré0%

Hlasovanie bolo ukončené

Autor článku

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.