Ak nemôžete či nechcete konzumovať vajíčka, netreba sa vzdávať pečenia. Existujú alternatívy, ktoré vytvoria rovnako chutné pečivo, na aké ste zvyknutí.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Lahodné koláče bez vajec? Tieto RECEPTY sa bez nich zaobídu!
Banán
Zrelý banán môže slúžiť ako náhrada vajíčka vo väčšine receptov, najmä pri pečení sladkých jedál, ako sú muffiny, koláče alebo palacinky. Pridáva vlhkosť a viaže na seba ostatné suroviny. Jedno väčšie vajíčko môžete nahradiť jedným menším zrelým banánom.
Jablková šťava alebo pyré
Podobne ako banán, jablková šťava či pyré môžu nahradiť vajíčko v receptoch na sladké pečivo. Použite približne 1/4 šálky jablkovej suroviny je akurátnou náhradou za jedno vajce.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Idete piecť a chýba vám vajce, kypriaci prášok alebo droždie? Vieme čím ich nahradiť!
Ľanové alebo chia semiačka
Drobné semiačka zmiešané s vodou vytvárajú lepkavú zmes, ktorá sa podobá vlastnostiam vajíčka. Na náhradu jedného vajíčka použite 1 polievkovú lyžicu mletých chia alebo ľanových semiačok, ktoré zmiešate s 3 polievkovými lyžicami vody. Nechajte postáť asi 5 až 10 minút, kým zmes zhustne a môžete použiť do pečenia.
Tofu
Riešením môže byť tofu. Jemne ho rozdrvte a použite ho ako náhradu vajíčka vo vegetariánskych či vegánskych receptoch, napríklad pri príprave quiche alebo iných pečených jedál. Použiť by ste mali približne 1/4 šálky jemne rozdrveného tofu ako náhradu jedného vajíčka.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
ŽEMLIČKY ako obláčik! Sú z tvarohu a úplne bez múky! TEASER
Jogurt
Čerstvý jogurt bez pridaného ovocia alebo príchutí môže slúžiť ako vynikajúca náhrada za vajíčko vo väčšine receptov na pečenie. Použite 1/4 šálky jogurtu za jedno vajíčko a uvidíte to cesto. Jogurt dodáva vlhkosť a mierne kyslú chuť, ktorá môže byť ideálna pre niektoré pečené výrobky.
Kvások
Pri pečení chleba či iných kváskových druhoch pečív môžete vynechať vajíčko a použiť kvások. Ten nielenže pomáha dvíhať cesto, ale tiež pridáva štruktúru a zlepšuje konzistenciu. Pri pečení chleba môžete použiť približne 1/4 až 1/3 šálky kvásku ako náhradu jedného vajíčka.