objednať časopis
všetky kategórie

Hustú vyladenú omáčku podobnú džemu sme v Európe objavili vďaka Indii. Okrem cibule, cesnaku, korenia a byliniek sa v nej kombinuje rôzne ovocie alebo zelenina. Výborne sa hodí ako príloha k pečenému a ku grilovanému mäsu, ale aj k zrelým syrom.

Môžete ho využiť aj ako predjedlo k niečomu malému pod zub. Jeho sladkasto-kyslastá korenistá chuť parádne roztancuje chuťové bunky! Využite na jeho prípravu sezónne plody. Smelo aj čučoriedky či čerešne...

JABLKOVO-FIGOVÉ ČATNÍ

Jablkovo - figové čatní
Jablkovo - figové čatní
Zdroj: LAURA WITTEKOVA

3x 200 ml, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 30-45 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 350 g červenej cibule
  • 500 g červených jabĺk
  • 550 g čerstvých fíg
  • 350 g cukru muscovado
  • pol lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1 lyžička mletej škorice
  • pol lyžičky sušeného zázvoru
  • 3 ks mletých klinčekov
  • pol lyžičky mletého koriandra
  • 150 ml červeného vínného octu
  • 250 g balzamového octu
Kiš so šunkou, s figami a kozím syrom
Čítajte viac
Figové RECEPTY: Figy na SLADKO i na SLANO chutia božsky

POSTUP:

  1. Vo veľkej panvici zohrejte olivový olej. Vsypte na drobno nakrájanú cibuľu a na slabšom plameni nechajte skaramelizovať. K cibuli pridajte na menšie kúsky nakrájané jablká a figy, cukor a dobre premiešajte, aby sa cukor rozpustil.
  2. Pridajte všetky koreniny, vínny aj balzamový ocot. Priveďte do varu, stiahnite teplotu a nechajte jemne vrieť približne 30-45 minút. Občas premiešajte.
  3. Po 30 minútach pomocou veľkej lyžice alebo vidličky roztlačte príliš veľké kúsky ovocia, aby sa dobre uvarili. Zmes varte, až kým nezíska hustejšiu konzistenciu podobnú džemu.
  4. Voňavým čatní naplňte čisté poháriky, dobre uzatvorte a nechajte vychladnúť. Podávajte so syrom parmezánového typu alebo opečenou bagetou nakrájanou na tenko.

Viac receptov na čatní nájdete na ďalšej strane >>>