Môžete ho využiť aj ako predjedlo k niečomu malému pod zub. Jeho sladkasto-kyslastá korenistá chuť parádne roztancuje chuťové bunky! Využite na jeho prípravu sezónne plody. Smelo aj čučoriedky či čerešne...
JABLKOVO-FIGOVÉ ČATNÍ
Jablkovo - figové čatní
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
3x 200 ml, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 30-45 MINÚT
Potrebujete:
- 1 lyžica olivového oleja
- 350 g červenej cibule
- 500 g červených jabĺk
- 550 g čerstvých fíg
- 350 g cukru muscovado
- pol lyžičky mletého muškátového orieška
- 1 lyžička mletej škorice
- pol lyžičky sušeného zázvoru
- 3 ks mletých klinčekov
- pol lyžičky mletého koriandra
- 150 ml červeného vínného octu
- 250 g balzamového octu
POSTUP:
- Vo veľkej panvici zohrejte olivový olej. Vsypte na drobno nakrájanú cibuľu a na slabšom plameni nechajte skaramelizovať. K cibuli pridajte na menšie kúsky nakrájané jablká a figy, cukor a dobre premiešajte, aby sa cukor rozpustil.
- Pridajte všetky koreniny, vínny aj balzamový ocot. Priveďte do varu, stiahnite teplotu a nechajte jemne vrieť približne 30-45 minút. Občas premiešajte.
- Po 30 minútach pomocou veľkej lyžice alebo vidličky roztlačte príliš veľké kúsky ovocia, aby sa dobre uvarili. Zmes varte, až kým nezíska hustejšiu konzistenciu podobnú džemu.
- Voňavým čatní naplňte čisté poháriky, dobre uzatvorte a nechajte vychladnúť. Podávajte so syrom parmezánového typu alebo opečenou bagetou nakrájanou na tenko.
Viac receptov na čatní nájdete na ďalšej strane >>>