Kedy použiť NA PIŠKÓTU HLADKÚ a kedy POLOHRUBÚ MÚKU? Cukrárka vás naučí!
12. 9. 2022, 15:15 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Máte dilemu, kedy použiť pri pečení piškótového cesta hladkú a kedy radšej polohrubú múku? Cukrárka Dobrého jedla, Veronika Kollárová vám to vo videu jednoducho vysvetlí.
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Galéria k článku
Overte si, že to funguje priamo na receptoch od našej cukrárky Veroniky:
KOKOSOVÁ BUBLANINA S ČEREŠŇAMI
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Kokosová bublanina s čerešňami
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 35-40 MINÚT
Potrebujete:
- 4 vajcia
- 140 g krupicového cukru
- 250 ml mlieka
- 300 g polohrubej múky + na vysypanie
- plechu
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 500 g vykôstkovaných čerešní
- 60 g strúhaného kokosu
- maslo na potretie plechu
POSTUP:
- Vajcia spolu s cukrom vyšľahajte na svetlú penu. Striedavo už len ručne primiešajte múku zmiešanú s kypriacim práškom, polovicou kokosu a mlieko.
- Cesto vylejte na plech potretý maslom a vysypaný múkou, jemne uhlaďte.
- Čerešne zmiešajte so zvyšným kokosom a poukladajte navrch cesta. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 35-40 minút.
- Upečenú bublaninu nechajte vychladnúť. Pred podávaním ju môžete posypať práškovým cukrom.
Recepty na piškótovú tortu s makovým krémom a schwarzwaldskú roládu nájdete na ďalšej strane >>>

PIŠKÓTOVÁ TORTA S MAKOVÝM KRÉMOM A OVOCÍM
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Piškótová torta s makovým krémom a ovocím
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
NA KORPUS:
- 4 vajcia
- 150 g krupicového cukru
- 100 ml horúcej vody
- 100 ml oleja
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 100 g hladkej múky
- 140 g polohrubej múky
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- štipka soli
- maslo a múka na vymastenie formy";i:10;s:40:"ríbezľový džem na potieranie korpusu
NA KRÉM:
- 250 g mascarpone
- 200 g cream cheese (jemný tvaroh)
- 3 lyžice práškového cukru
- kôra z 1 citróna
- 100 ml smotany na šľahanie
- 60 g mletého maku
- 500-700 g drobného ovocia (čučoriedky, maliny, černice, ríbezle + na ozdobu)
- práškový cukor na ozdobu
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Piškótová torta s makovým krémom a ovocím
POSTUP:
- Najprv pripravte korpus: Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny. Za stáleho miešania prilejte horúcu vodu a olej, pridajte vanilkový extrakt aj obe preosiate múky s kypriacim práškom. Už len ručne jemne premiešajte.
- Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte pevný sneh a opatrne na dvakrát ho zapracujte do žĺtkovej zmesi. Cesto prelejte do vymastenej a múkou vysypanej formy (24 cm) a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 30 minút. Upečený korpus nechajte vychladnúť.
- Zamiešajte krém: V mise vyšľahajte mascarpone s cream cheese, cukrom a nastrúhanou kôrou z citróna. Prilejte smotanu, prisypte mak a vyšľahajte do pevného krému. Preneste ho do cukrárskeho vrecka s rovnou špičkou.
- Korpus rozrežte na 3 pláty. Spodný natrite ríbezľovým džemom a naň vytlačte po celej ploche z vrecka krémové kopčeky. Na tie rozložte drobné ovocie.
- Aj druhý plát korpusu najskôr potrite džemom a potom ho položte na spodný plát – džemovou stranou hore. Opäť naneste krém, rozložte ovocie a zakryte posledným plátom. Tortu nechajte odležať aspoň 2-3 hodiny. Pred podávaním ju poprášte cukrom a ozdobte drobným ovocím.
Recept na schwarzwaldskú roládu nájdete na ďalšej strane >>>

SCHWARZWALDSKÁ ROLÁDA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Schwarzwaldská roláda
10-12 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 12-14 MINÚT, CHLADENIE
Potrebujete:
Na korpus:
- 5 vajec
- 100 g krupicového cukru
- 60 g hladkej múky
- 40 g kakaa holandského typu
- pol lyžičky kypriaceho prášku
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- kakao na posypanie
Na náplň:
- 150 g zaváraných višní
- 1 lyžica bourbonu alebo rumu
- 500 ml šľahačkovej smotany
- 40-percentnej
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 lyžice práškového cukru
Na ozdobenie:
- čokoládové hoblinky
- višne
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Schwarzwaldská roláda
POSTUP:
- Rúru zapnite na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
- Vajcia spolu s cukrom vyšľahajte na svetlú penu. Múku s kakaom a kypriacim práškom zmiešajte, preosejte a pridajte k vyšľahaným vajíčkam spolu s vanilkovým extraktom. Premiešajte a cesto rozotrite na plech. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 12-14 minút.
- Korpus vyberte z rúry a nechajte 5 minút vychladnúť. Pripravte čistý plát papiera na pečenie a štedro ho posypte kakaom. Preneste naň korpus spodnou stranou nahor a odstráňte papier na pečenie, s ktorým sa korpus piekol. Pomocou papiera korpus zrolujte do tvaru rolády a dobre zakryte utierkou. Nechajte úplne vychladnúť.
- Višne sceďte, pokvapkajte ich bourbonom alebo rumom. Medzitým vyšľahajte smotanu s vanilkovým extraktom a cukrom na pevné špičky.
- Vychladnutý korpus rozviňte, pokvapkajte šťavou z višní, natrite dvomi tretinami šľahačky, posypte nasiaknutými višňami a zrolujte. Zvyšnú šľahačku rozotrite po povrchu rolády, ozdobte višňami, čokoládovými hoblinkami a môžete podávať.
Vyskúšajte viac overených receptov z Dobrého jedla: