Reklama

Kedy použiť NA PIŠKÓTU HLADKÚ a kedy POLOHRUBÚ MÚKU? Cukrárka vás naučí!

Piškótová torta s makovým krémom a ovocím

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Máte dilemu, kedy použiť pri pečení piškótového cesta hladkú a kedy radšej polohrubú múku? Cukrárka Dobrého jedla, Veronika Kollárová vám to vo videu jednoducho vysvetlí.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:46
Remaining Time 0:46
Loaded: 51.93%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Piecť piškótu z hladkej alebo z polohrubej múky? Cukrárka vám poradí

    Overte si, že to funguje priamo na receptoch od našej cukrárky Veroniky:

    KOKOSOVÁ BUBLANINA S ČEREŠŇAMI

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Kokosová bublanina s čerešňami

    10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 35-40 MINÚT

    Potrebujete:

    • 4 vajcia
    • 140 g krupicového cukru
    • 250 ml mlieka
    • 300 g polohrubej múky + na vysypanie
    • plechu
    • 1 balíček kypriaceho prášku
    • 500 g vykôstkovaných čerešní
    • 60 g strúhaného kokosu
    • maslo na potretie plechu

    POSTUP:

    1. Vajcia spolu s cukrom vyšľahajte na svetlú penu. Striedavo už len ručne primiešajte múku zmiešanú s kypriacim práškom, polovicou kokosu a mlieko.
    2. Cesto vylejte na plech potretý maslom a vysypaný múkou, jemne uhlaďte.
    3. Čerešne zmiešajte so zvyšným kokosom a poukladajte navrch cesta. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 35-40 minút.
    4. Upečenú bublaninu nechajte vychladnúť. Pred podávaním ju môžete posypať práškovým cukrom.

    Recepty na piškótovú tortu s makovým krémom a schwarzwaldskú roládu nájdete na ďalšej strane >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Ovocné KOLÁČE Z PIŠKÓTOVÉHO CESTA: Šťavnaté a nadýchané mňam!

      PIŠKÓTOVÁ TORTA S MAKOVÝM KRÉMOM A OVOCÍM

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Piškótová torta s makovým krémom a ovocím

      12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

      Potrebujete:

      NA KORPUS:

      • 4 vajcia
      • 150 g krupicového cukru
      • 100 ml horúcej vody
      • 100 ml oleja
      • 1 lyžička vanilkového extraktu
      • 100 g hladkej múky
      • 140 g polohrubej múky
      • 2 lyžičky kypriaceho prášku
      • štipka soli
      • maslo a múka na vymastenie formy";i:10;s:40:"ríbezľový džem na potieranie korpusu

      NA KRÉM:

      • 250 g mascarpone
      • 200 g cream cheese (jemný tvaroh)
      • 3 lyžice práškového cukru
      • kôra z 1 citróna
      • 100 ml smotany na šľahanie
      • 60 g mletého maku
      • 500-700 g drobného ovocia (čučoriedky, maliny, černice, ríbezle + na ozdobu)
      • práškový cukor na ozdobu

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Piškótová torta s makovým krémom a ovocím

      POSTUP:

      1. Najprv pripravte korpus: Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny. Za stáleho miešania prilejte horúcu vodu a olej, pridajte vanilkový extrakt aj obe preosiate múky s kypriacim práškom. Už len ručne jemne premiešajte.
      2. Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte pevný sneh a opatrne na dvakrát ho zapracujte do žĺtkovej zmesi. Cesto prelejte do vymastenej a múkou vysypanej formy (24 cm) a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 30 minút. Upečený korpus nechajte vychladnúť.
      3. Zamiešajte krém: V mise vyšľahajte mascarpone s cream cheese, cukrom a nastrúhanou kôrou z citróna. Prilejte smotanu, prisypte mak a vyšľahajte do pevného krému. Preneste ho do cukrárskeho vrecka s rovnou špičkou.
      4. Korpus rozrežte na 3 pláty. Spodný natrite ríbezľovým džemom a naň vytlačte po celej ploche z vrecka krémové kopčeky. Na tie rozložte drobné ovocie.
      5. Aj druhý plát korpusu najskôr potrite džemom a potom ho položte na spodný plát – džemovou stranou hore. Opäť naneste krém, rozložte ovocie a zakryte posledným plátom. Tortu nechajte odležať aspoň 2-3 hodiny. Pred podávaním ju poprášte cukrom a ozdobte drobným ovocím.

      Recept na schwarzwaldskú roládu nájdete na ďalšej strane >>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Úžasná SCHWARZWALDSKÁ ROLÁDA: Oblížete sa až za ušami!

        SCHWARZWALDSKÁ ROLÁDA

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Schwarzwaldská roláda

        10-12 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 12-14 MINÚT, CHLADENIE

        Potrebujete:

        Na korpus:

        • 5 vajec
        • 100 g krupicového cukru
        • 60 g hladkej múky
        • 40 g kakaa holandského typu
        • pol lyžičky kypriaceho prášku
        • 1 lyžička vanilkového extraktu
        • kakao na posypanie

        Na náplň:

        • 150 g zaváraných višní
        • 1 lyžica bourbonu alebo rumu
        • 500 ml šľahačkovej smotany
        • 40-percentnej
        • 1 lyžička vanilkového extraktu
        • 3 lyžice práškového cukru

        Na ozdobenie:

        • čokoládové hoblinky
        • višne

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Schwarzwaldská roláda

        POSTUP:

        1. Rúru zapnite na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
        2. Vajcia spolu s cukrom vyšľahajte na svetlú penu. Múku s kakaom a kypriacim práškom zmiešajte, preosejte a pridajte k vyšľahaným vajíčkam spolu s vanilkovým extraktom. Premiešajte a cesto rozotrite na plech. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 12-14 minút.
        3. Korpus vyberte z rúry a nechajte 5 minút vychladnúť. Pripravte čistý plát papiera na pečenie a štedro ho posypte kakaom. Preneste naň korpus spodnou stranou nahor a odstráňte papier na pečenie, s ktorým sa korpus piekol. Pomocou papiera korpus zrolujte do tvaru rolády a dobre zakryte utierkou. Nechajte úplne vychladnúť.
        4. Višne sceďte, pokvapkajte ich bourbonom alebo rumom. Medzitým vyšľahajte smotanu s vanilkovým extraktom a cukrom na pevné špičky.
        5. Vychladnutý korpus rozviňte, pokvapkajte šťavou z višní, natrite dvomi tretinami šľahačky, posypte nasiaknutými višňami a zrolujte. Zvyšnú šľahačku rozotrite po povrchu rolády, ozdobte višňami, čokoládovými hoblinkami a môžete podávať.

        Vyskúšajte viac overených receptov z Dobrého jedla:

        Autori článku

        Tatiana Kubicová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

        Veronika Kollárová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.