Karob je rastlinným produktom zo semien rohovníka obyčajného (Ceratonia siliqua). Tento vždyzelený strom dorastá do výšky až 12 metrov a pochádza z oblasti Stredomoria, severnej Afriky a juhozápadnej Ázie. Plodom sú dužinaté struky dlhé až 30 centimetrov. Zberajú sa, kým ešte nie sú úplne zrelé. Zaujímavý článok o tejto rastline priniesol časopis Záhradkár.
Struky obsahujú až 50 percent sacharidov a desatinu nerozpustnej vlákniny. Na výrobu prášku sa používajú v praženej aj nepraženej forme. Vyrobiť sa z nich dá tiež karobový sirup, víno či likér. Chuťou pripomína tradičné kakao, vôňou skôr pražené mandle alebo datle. Využiť ho môžete namiesto kakaa pri pečení múčnikov, koláčov či zákuskov. No keďže je dosť sladký, množstvo cukru zredukujte.
V našich podmienkach ho môžete pestovať ako črepníkovú rastlinu, podobne ako oleandre. Vyžaduje priepustný substrát a počas leta slnečné miesto. Cez zimu znesie pokles teplôt až do – 6 °C, no najvhodnejšie je ho premiestniť do skleníka. Keďže je to dvojdomá rastlina, k opeleniu budete potrebovať samičiu aj samčiu rastlinu.
Na ďalšej strane si prečítajte, aké má karob benefity a ako ho môžete pri pečení využiť >>>
Neobsahuje alergénne látky a kofeín, čiže nezrýchľuje tep a neovplyvňuje spánkový režim.
Obsahuje horčík, vápnik, železo a vitamíny A, B a D. Je tiež zdrojom vlákniny a aminokyselín.
Je bohatý na antioxidanty.
Má pozitívny vplyv na trávenie, pôsobí proti hnačke, je prirodzene nízkotučný.
Využitie v kuchyni
Karob a produkty z neho nájdete v predajniach so zdravými potravinami. Pripraviť z neho môžete aj doma sladkú nátierku, čokoládu, polevu, pridať ho skúste do raňajkovej kaše s müsli, či do rôznych pečených a nepečených koláčov namiesto kakaa alebo čokolády.
Upečte si karobový perník s jablkom! Recept nájdete na ďalšej strane > >>
2 vajcia";i:10;s:9:"2 jablká";i:11;s:27:"za hrsť sušených sliviek";i:12;s:41:"džem alebo slivkový lekvár na potretie
POSTUP:
Múku, karob, kypriaci prášok, korenie, škoricový a kryštálový cukor zmiešajte v mise.
Pridajte rozmiešaný olej, mlieko a vajcia a potom najemno nastrúhané jablká a nasekané slivky. Vymiešajte hustejšie cesto.
Vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi 40 minút.
Perník po upečení potrite džemom a prípadne polejte karobovou polevou. Môžete podávať aj so šľahačkou.
Tip na karobovú polevu: Vymiešate ju zo 125 g masla, 1 a pol lyžice karobového prášku, 125 g práškového cukru, 4 lyžíc mlieka a 1 a pol lyžice zemiakového škrobu, ktoré krátko povaríte.