Reklama

ČOKOLÁDU A KAKAO nahradí KAROBOVÝ PRÁŠOK: Upečte z neho PERNÍK!

perník

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Ak ste na čokoládu alergickí, jej chuť si nemusíte celkom odoprieť. Karob, či svätojánsky chlieb, vám ju bude v koláči pripomínať.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:18
Remaining Time 0:18
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepšie palacinky: S našimi radami sa vám určite vydaria!

    Nezrelé struky

    Karob - zelené struky

    Zdroj: Shutterstock

    Karob - zelené struky

    Karob je rastlinným produktom zo semien rohovníka obyčajného (Ceratonia siliqua). Tento vždyzelený strom dorastá do výšky až 12 metrov a pochádza z oblasti Stredomoria, severnej Afriky a juhozápadnej Ázie. Plodom sú dužinaté struky dlhé až 30 centimetrov. Zberajú sa, kým ešte nie sú úplne zrelé. Zaujímavý článok o tejto rastline priniesol časopis Záhradkár.

    Prečítajte si viac na ďalšej strane >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:16
    Remaining Time 0:16
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Malinový cheesecake:Ľahký koláč s tvarohom a malinami.

      Chuť kakaa

      Struky obsahujú až 50 percent sacharidov a desatinu nerozpustnej vlákniny. Na výrobu prášku sa používajú v praženej aj nepraženej forme. Vyrobiť sa z nich dá tiež karobový sirup, víno či likér. Chuťou pripomína tradičné kakao, vôňou skôr pražené mandle alebo datle. Využiť ho môžete namiesto kakaa pri pečení múčnikov, koláčov či zákuskov. No keďže je dosť sladký, množstvo cukru zredukujte.

      Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Domáce NÁTIERKY na ZDRAVÚ DESIATU: Deti si oblížu prsty! Teaser
        Zdroj: NMH

        Pestovanie

        V našich podmienkach ho môžete pestovať ako črepníkovú rastlinu, podobne ako oleandre. Vyžaduje priepustný substrát a počas leta slnečné miesto. Cez zimu znesie pokles teplôt až do – 6 °C, no najvhodnejšie je ho premiestniť do skleníka. Keďže je to dvojdomá rastlina, k opeleniu budete potrebovať samičiu aj samčiu rastlinu.

        Na ďalšej strane si prečítajte, aké má karob benefity a ako ho môžete pri pečení využiť >>>

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Piecť piškótu z hladkej alebo z polohrubej múky? Cukrárka vám poradí TEASER

          Benefity karobu

          • Je to prirodzene bezlepkový produkt.
          • Neobsahuje alergénne látky a kofeín, čiže nezrýchľuje tep a neovplyvňuje spánkový režim.
          • Obsahuje horčík, vápnik, železo a vitamíny A, B a D. Je tiež zdrojom vlákniny a aminokyselín.
          • Je bohatý na antioxidanty.
          • Má pozitívny vplyv na trávenie, pôsobí proti hnačke, je prirodzene nízkotučný.

          Využitie v kuchyni

          Karob a produkty z neho nájdete v predajniach so zdravými potravinami. Pripraviť z neho môžete aj doma sladkú nátierku, čokoládu, polevu, pridať ho skúste do raňajkovej kaše s müsli, či do rôznych pečených a nepečených koláčov namiesto kakaa alebo čokolády.

          Upečte si karobový perník s jablkom! Recept nájdete na ďalšej strane > >>

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Baklažánové tipy od šéfkuchára: Toto musíte ovládať! TEASER

            Karobový perník

            1 plech, príprava 20 minút, pečenie 40 minút

            POTREBUJETE:

            • 350 g polohrubej špaldovej múky
            • 50 g nasekaných orechov
            • 1 balíček kypriaceho prášku
            • 1 a pol lyžice karobového prášku
            • pol lyžičky perníkového korenia
            • 1 balíček škoricového cukru
            • 3 lyžice kryštálového cukru
            • 130 ml slnečnicového alebo kokosového oleja
            • 300 ml mlieka
            • 2 vajcia";i:10;s:9:"2 jablká";i:11;s:27:"za hrsť sušených sliviek";i:12;s:41:"džem alebo slivkový lekvár na potretie

            POSTUP:

            1. Múku, karob, kypriaci prášok, korenie, škoricový a kryštálový cukor zmiešajte v mise.
            2. Pridajte rozmiešaný olej, mlieko a vajcia a potom najemno nastrúhané jablká a nasekané slivky. Vymiešajte hustejšie cesto.
            3. Vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi 40 minút.
            4. Perník po upečení potrite džemom a prípadne polejte karobovou polevou. Môžete podávať aj so šľahačkou.

            Tip na karobovú polevu: Vymiešate ju zo 125 g masla, 1 a pol lyžice karobového prášku, 125 g práškového cukru, 4 lyžíc mlieka a 1 a pol lyžice zemiakového škrobu, ktoré krátko povaríte.

            Prečítajte si tiež: