Zamagurské PIROHY s bryndzou: RECEPT z maličkej obce Ľubica na Spiši budete zbožňovať!
18. 7. 2023, 6:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Tradičný recept na fantastické pirohy zo Spiša venovala Dobrému jedlu etnologička a historička Katka Nádaská... a odvtedy si ich opekáme často. Ak ste ich ešte neokúsili - prázdniny sú na to ako stvorené. Nech sa vám doma vydaria.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: NMH
„Prvýkrát som ich ochutnala už pred 40 rokmi s mojou starou mamou na návšteve u jej kamarátky. Cestovali sme malým vláčikom z jedného spišského mesta do druhého a na obed som dostala za tanier týchto voňavých pirohov s hrnčekom čerstvo nadojeného mlieka," spomína naša najznámejšia etnologička Katka Nádaská, ktorá zbiera slovenské recepty už celé roky. A TENTO MUSÍTE vyskúšať...
Zdroj: Emil Vasko
Katka Nádaská zbiera skvelé tradičné recepty po celom Slovensku. Nájdete ich aj v jej knihách.
Zamagurské pirohy s bryndzou a so slaninkou
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Zamagurské pirohy s bryndyou a so slaninkou zo spišskej obce Ľubica.
5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + OPEKANIE
Potrebujete:
Na cesto:
- 1,4 kg zemiakov
- 1-2 vajcia
- 1 strúčik cesnaku
- majorán
- 40 g cibule
- 65 g hladkej múky
- 65 g strúhanky
- 500 ml mlieka
- soľ
- olej (masť) a slaninka na opekanie
Na plnku:
- 800 g uvarených zemiakov
- 175 g bryndze
- pažítka, kôpor
- mleté čierne korenie

Zdroj: NMH
„Vždy keď som na Spiši, ostávam nemo stáť nad jeho krásou, remeselnou zručnosťou cechov a dobrou kuchyňou, ktorá sa tam uchovala až do súčasnosti. Pirohy plnia zemiakmi a bryndzou – dvoma klenotmi, ktoré živia ľudí na Spiši už niekoľko dekád," dodáva Katka Nádaská.
POSTUP:
- Najprv pripravte plnku: Zemiaky popučte, pridajte bryndzu, korenie podľa chuti, nasekanú pažítku aj kôpor a dobre premiešajte.
- Urobte cesto: Zemiaky očistite a nastrúhajte rovno do misy. Pridajte vajcia, prelisovaný cesnak, soľ a majorán. Na slanine opražte nakrájanú cibuľu dosklovita. Cibuľkovú zmes primiešajte k zemiakom, pridajte múku, strúhanku aj mlieko a vypracujte hustejšie cesto.
- Do panvice s rozpáleným olejom (masťou) dávajte naberačkou cesto. Rozotrite ho do tvaru kolieska a naň naložte plnku. Prikryte ďalšou naberačkou cesta a opečte do ružova z oboch strán. Pirohy podávajte s pohárom acidka. Dobrú chuť!