Reklama

Zamagurské PIROHY s bryndzou: RECEPT z maličkej obce Ľubica na Spiši budete zbožňovať!

Zamagurské pirohy s bryndzou

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Tradičný recept na fantastické pirohy zo Spiša venovala Dobrému jedlu etnologička a historička Katka Nádaská... a odvtedy si ich opekáme často. Ak ste ich ešte neokúsili - prázdniny sú na to ako stvorené. Nech sa vám doma vydaria.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:15
Remaining Time 0:15
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Bleskové MARHUĽOVÉ GULE: RECEPT známeho šéfkuchára si zamilujete!
    Zdroj: NMH

    „Prvýkrát som ich ochutnala už pred 40 rokmi s mojou starou mamou na návšteve u jej kamarátky. Cestovali sme malým vláčikom z jedného spišského mesta do druhého a na obed som dostala za tanier týchto voňavých pirohov s hrnčekom čerstvo nadojeného mlieka," spomína naša najznámejšia etnologička Katka Nádaská, ktorá zbiera slovenské recepty už celé roky. A TENTO MUSÍTE vyskúšať...

    Zdroj: Emil Vasko

    Katka Nádaská zbiera skvelé tradičné recepty po celom Slovensku. Nájdete ich aj v jej knihách.

    Zamagurské pirohy s bryndzou a so slaninkou

    Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

    Zamagurské pirohy s bryndyou a so slaninkou zo spišskej obce Ľubica.

    5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + OPEKANIE

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 1,4 kg zemiakov
    • 1-2 vajcia
    • 1 strúčik cesnaku
    • majorán
    • 40 g cibule
    • 65 g hladkej múky
    • 65 g strúhanky
    • 500 ml mlieka
    • soľ
    • olej (masť) a slaninka na opekanie

    Na plnku:

    • 800 g uvarených zemiakov
    • 175 g bryndze
    • pažítka, kôpor
    • mleté čierne korenie 
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:15
    Remaining Time 0:15
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      CUKETOVÉ DOBROTY: Aha, máme pre vás SUPER RECEPTY!
      Zdroj: NMH

      „Vždy keď som na Spiši, ostávam nemo stáť nad jeho krásou, remeselnou zručnosťou cechov a dobrou kuchyňou, ktorá sa tam uchovala až do súčasnosti. Pirohy plnia zemiakmi a bryndzou – dvoma klenotmi, ktoré živia ľudí na Spiši už niekoľko dekád," dodáva Katka Nádaská.

      POSTUP:

      1. Najprv pripravte plnku: Zemiaky popučte, pridajte bryndzu, korenie podľa chuti, nasekanú pažítku aj kôpor a dobre premiešajte.
      2. Urobte cesto: Zemiaky očistite a nastrúhajte rovno do misy. Pridajte vajcia, prelisovaný cesnak, soľ a majorán. Na slanine opražte nakrájanú cibuľu dosklovita. Cibuľkovú zmes primiešajte k zemiakom, pridajte múku, strúhanku aj mlieko a vypracujte hustejšie cesto.
      3. Do panvice s rozpáleným olejom (masťou) dávajte naberačkou cesto. Rozotrite ho do tvaru kolieska a naň naložte plnku. Prikryte ďalšou naberačkou cesta a opečte do ružova z oboch strán. Pirohy podávajte s pohárom acidka. Dobrú chuť!

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.