„Prvýkrát som ich ochutnala už pred 40 rokmi s mojou starou mamou na návšteve u jej kamarátky. Cestovali sme malým vláčikom z jedného spišského mesta do druhého a na obed som dostala za tanier týchto voňavých pirohov s hrnčekom čerstvo nadojeného mlieka," spomína naša najznámejšia etnologička Katka Nádaská, ktorá zbiera slovenské recepty už celé roky. A TENTO MUSÍTE vyskúšať...
Katka Nádaská zbiera skvelé tradičné recepty po celom Slovensku. Nájdete ich aj v jej knihách.
Zdroj: Emil Vasko
Zamagurské pirohy s bryndzou a so slaninkou
Zamagurské pirohy s bryndyou a so slaninkou zo spišskej obce Ľubica.
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + OPEKANIE
Potrebujete:
Na cesto:
- 1,4 kg zemiakov
- 1-2 vajcia
- 1 strúčik cesnaku
- majorán
- 40 g cibule
- 65 g hladkej múky
- 65 g strúhanky
- 500 ml mlieka
- soľ
- olej (masť) a slaninka na opekanie
Na plnku:
- 800 g uvarených zemiakov
- 175 g bryndze
- pažítka, kôpor
- mleté čierne korenie