Reklama

Babičkine makovo-tvarohové koláče: Do kysnutého cesta pridajte túto ingredienciu!

Makovo - tvarohové kysnuté koláče.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Kysnuté koláče s makovou a tvarohovou plnkou chutia naozaj ako od babičky! Chcete vedieť, prečo? Tiež nás to prekvapilo...

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:16
Remaining Time 0:16
Loaded: 100.00%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najobľúbenejšie KYSNUTÉ KOLÁČE: Teraz ich upečiete aj vy!

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Kysnuté cesto môžete pripraviť aj s trochou majonézy.

    Majonéza do makovo - tvarohového koláča? Babička vie prečo!

    Možno to znie zvláštne, ale majonéza v kysnutom ceste vôbec nie je problém. Obsahuje totiž vajíčka a olej, ktoré cestu dodajú vláčnosť a jemnosť.

    Používa sa napríklad v receptoch na kysnuté koláče, keď nemáte po ruke maslo alebo chcete dosiahnuť extra mäkké cesto, ktoré vydrží dlhšie vláčne. Len pozor na jej množstvo! Väčšinou sa dávajú 2–3 lyžice majonézy na bežnú dávku cesta. A samozrejme, do sladkých koláčov radšej použite klasickú, bez cesnaku a iných príchutí.

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Do kysnutého cesta môžete dať čerstvé a sušené droždie. No jehovláčnu textúru ovplyvnia aj iné ingrediencie.

    Ďalšie babičkine triky s kysnutým cestom

    • Jogurt alebo kyslá smotana: Ak nahradíte časť tekutiny jogurtom alebo kyslou smotanou, cesto bude jemnejšie a vláčnejšie. Cestu dodajú aj bohatú krémovú textúru a kyselkavo - sviežu chuť.
    • Sóda bikarbóna alebo kypriaci prášok: Aj keď bežne používat droždie, niektorí do kysnutého cesta pridávajú aj niektorú z týchto ddvoch ingrediencií, aby urýchlili proces kysnutia. Cesto je o niečo jemnejšie a rýchlejšie pripravené.
    • Ovocné pyré (napríklad jablkové alebo hruškové): Kysnuté cesto môžete obohatiť o ovocné pyré, ktoré mu dodá jemnú sladkosť a vlhkosť. Okrem toho koláč krásne prevonia.
    • Citrónová alebo pomarančová šťava aj kôra: Kysnuté cesto získa sviežu, citrusovú chuť.
    • Med alebo javorový sirup: Pre príjemne sladkú chuť môžete nahradiť časť cukru medom alebo javorovým sirupom. Okrem toho med v ceste zlepšuje jeho textúru a pridáva príjemnú vôňu.
    • Mliečna čokoláda alebo kakaový prášok: Ak máte chuť na čokoládovú verziu, môžete pridať roztopenú mliečnu čokoládu alebo kakao. Cesto bude mať krásnu farbu a výbornú chuť.
    • Tvaroh: Pre výdatnejšie a vláčnejšie cesto môžete pridať tvaroh. Taktiež dodá skvelú chuť a je ideálny na sladké aj slané pečivo.
    • Bylinky: Pre slané varianty kysnutého cesta môžete doň pridať najemno nasekané čerstvé bylinky - rozmarín, tymián alebo oregano. Takéto cesto je ideálne na pečivo alebo pizzu.

      Na ďalšej strane nájdete recept na makovo-tvarohové koláče od Veroniky >>>

    Autori článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.