Tipy na NEALKO osvieženie: Urobte si s nami výborné ĽADOVÉ ČAJE
6. 7. 2024, 12:00
Počas horúcich letných dní si veľmi radi dáme niečo, čo nás osvieži. Objavte s nami výborné recepty na ľadové čaje, ktoré vás príjemne schladia. Vyladené chuťové kombinácie vás ohúria!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Ovocný čaj s malinami a ružovou vodou.
OVOCNÝ ČAJ S MALINAMI A RUŽOVOU VODOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE
Potrebujete:
- 3 vrecká ovocného čaju
- 600 ml vody
- čakankový sirup
- pol lyžičky ružovej vody
- biocitrón
- maliny
- ľad
POSTUP:
- Deň vopred si dajte zamraziť ľadové kocky, do ktorých ste vložili čisté lupienky ruží.
- Čaj zalejte horúcou vodou s teplotou okolo 80 až 85 °C. Nechajte lúhovať 8 až 10 minút, sceďte a čaj vložte do chladničky vychladnúť.
- Čaj ochuťte sirupom, pridajte ružovú vodu, citrónovú šťavu, maliny a premiešajte.
- Do pohárov vložte ľadové kocky s lupienkami, maliny a zalejte studeným čajom.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Kamilkový čaj s broskyňami.
KAMILKOVÝ ČAJ S BROSKYŇAMI
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE
Potrebujete:
- 2 lyžice kamilkového čaju
- 1 lyžica sušeného goji
- 600 ml vody
- med alebo cukor
- citrónová šťava
- 2 broskyne
- ľad
- vetvičky rozmarínu
POSTUP:
- Čaj a goji zalejte horúcou vodou s teplotou okolo 80 až 85 °C, prikryte, aby nevyprchali účinné silice. Nechajte lúhovať 8 až 10 minút, sceďte a čaj vložte do chladničky vychladnúť.
- Čaj oslaďte podľa chuti medom alebo cukrom, ochuťte citrónovou šťavou a nalejte do pohárov s nakrájanou broskyňou a kockami ľadu. Ozdobte vetvičkami rozmarínu.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Čučoriedkový čaj s levanduľou.
ČUČORIEDKOVÝ ČAJ S LEVANDUĽOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT + CHLADENIE
Potrebujete:
- 2 lyžičky zeleného čaju
- 600 ml vody
- 1 šálka čučoriedok
- 80 g krupicového cukru
- ľad
- citrón
- levanduľa
POSTUP:
- Zelený čaj zalejte horúcou vodou s teplotou okolo 80 až 85 °C. Nechajte lúhovať 1 až 3 minúty, sceďte a čaj vložte do chladničky vychladnúť.
- Do hrnca vsypte čučoriedky, cukor a varte do zmäknutia ovocia. Potom prepasírujte a získaný sirup nechajte vychladnúť.
- Do pohára vlejte ovocný sirup, pridajte kocky ľadu a pomaly prilievajte vychladnutý čaj, aby sa vytvorili vrstvy. Ozdobte ovocím, citrónom a levanduľou.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Čaj s broskyňami a citrónovým tymianom.
ČAJ S BROSKYŇAMI A CITRÓNOVÝM TYMIANOM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE
Potrebujete:
- 2 lyžičky zeleného čaju
- tri vetvičky citrónového tymianu + na ozdobenie
- 600 ml vody
- broskyňový džús
- med alebo cukor
- 2 broskyne
- 1 biocitrón + na ozdobenie
- ľad
POSTUP:
- Zelený čaj spolu s vetvičkami tymianu zalejte horúcou vodou s teplotou okolo 80 až 85 °C. Nechajte lúhovať 1 až 3 minút, sceďte a čaj vložte do chladničky vychladnúť.
- Vychladnutý čaj nalejte do veľkého džbánu, pridajte broskyňový džús, oslaďte medom alebo cukrom podľa chuti, pridajte šťavu z polovice citróna a zamiešajte.
- Do džbánu pridajte na plátky nakrájané broskyne a citrón, kocky ľadu a ozdobte vetvičkami tymianu.
Zdroj: Laura Witteková
Čaj s melónom a limetkou.
ČAJ S MELÓNOM A LIMETKOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE
Potrebujete:
- 3 vrecká čierneho čaju
- 600 ml vody
- štvrť malého červeného melóna
- cukor podľa chuti
- 2 limetky
- mätové lístky
POSTUP:
- Čierny čaj zalejte horúcou vodou s teplotou okolo 80 až 85 °C. Nechajte lúhovať 3 minút, sceďte a čaj vložte do chladničky vychladnúť.
- Dužinu z polovice melóna rozmixujte a zalejte vychladnutým čajom. Pridajte cukor podľa chuti a šťavu z limetky.
- Okraje pohárov potrite limetkovou šťavou a namočte do cukru, aby ste vytvorili ozdobný cukrový okraj. Do pohárov nasypte ľad, potom pridajte čajovo-melónovú zmes a ozdobte limetkou a mätovými lístkami.