Reklama

Tipy na NEALKO osvieženie: Urobte si s nami výborné ĽADOVÉ ČAJE

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:12
Remaining Time 0:12
Loaded: 100.00%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Tipy na NEALKO osvieženie: Urobte si výborné ĽADOVÉ ČAJE
    Reklama
    Veronika Kollárová

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Počas horúcich letných dní si veľmi radi dáme niečo, čo nás osvieži. Objavte s nami výborné recepty na ľadové čaje, ktoré vás príjemne schladia. Vyladené chuťové kombinácie vás ohúria!

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Ovocný čaj s malinami a ružovou vodou.

    OVOCNÝ ČAJ S MALINAMI A RUŽOVOU VODOU

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE

    Potrebujete:

    • 3 vrecká ovocného čaju
    • 600 ml vody
    • čakankový sirup
    • pol lyžičky ružovej vody
    • biocitrón
    • maliny
    • ľad

    POSTUP:

    1. Deň vopred si dajte zamraziť ľadové kocky, do ktorých ste vložili čisté lupienky ruží.
    2. Čaj zalejte horúcou vodou s teplotou okolo 80 až 85 °C. Nechajte lúhovať 8 až 10 minút, sceďte a čaj vložte do chladničky vychladnúť.
    3. Čaj ochuťte sirupom, pridajte ružovú vodu, citrónovú šťavu, maliny a premiešajte.
    4. Do pohárov vložte ľadové kocky s lupienkami, maliny a zalejte studeným čajom.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Kamilkový čaj s broskyňami.

    KAMILKOVÝ ČAJ S BROSKYŇAMI

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE

    Potrebujete:

    • 2 lyžice kamilkového čaju
    • 1 lyžica sušeného goji
    • 600 ml vody
    • med alebo cukor
    • citrónová šťava
    • 2 broskyne
    • ľad
    • vetvičky rozmarínu

    POSTUP:

    1. Čaj a goji zalejte horúcou vodou s teplotou okolo 80 až 85 °C, prikryte, aby nevyprchali účinné silice. Nechajte lúhovať 8 až 10 minút, sceďte a čaj vložte do chladničky vychladnúť.
    2. Čaj oslaďte podľa chuti medom alebo cukrom, ochuťte citrónovou šťavou a nalejte do pohárov s nakrájanou broskyňou a kockami ľadu. Ozdobte vetvičkami rozmarínu.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Čučoriedkový čaj s levanduľou.

    ČUČORIEDKOVÝ ČAJ S LEVANDUĽOU

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT + CHLADENIE

    Potrebujete:

    • 2 lyžičky zeleného čaju
    • 600 ml vody
    • 1 šálka čučoriedok
    • 80 g krupicového cukru
    • ľad
    • citrón
    • levanduľa

    POSTUP:

    1. Zelený čaj zalejte horúcou vodou s teplotou okolo 80 až 85 °C. Nechajte lúhovať 1 až 3 minúty, sceďte a čaj vložte do chladničky vychladnúť.
    2. Do hrnca vsypte čučoriedky, cukor a varte do zmäknutia ovocia. Potom prepasírujte a získaný sirup nechajte vychladnúť.
    3. Do pohára vlejte ovocný sirup, pridajte kocky ľadu a pomaly prilievajte vychladnutý čaj, aby sa vytvorili vrstvy. Ozdobte ovocím, citrónom a levanduľou.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Čaj s broskyňami a citrónovým tymianom.

    ČAJ S BROSKYŇAMI A CITRÓNOVÝM TYMIANOM

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE

    Potrebujete:

    • 2 lyžičky zeleného čaju
    • tri vetvičky citrónového tymianu + na ozdobenie
    • 600 ml vody
    • broskyňový džús
    • med alebo cukor
    • 2 broskyne
    • 1 biocitrón + na ozdobenie
    • ľad

    POSTUP:

    1. Zelený čaj spolu s vetvičkami tymianu zalejte horúcou vodou s teplotou okolo 80 až 85 °C. Nechajte lúhovať 1 až 3 minút, sceďte a čaj vložte do chladničky vychladnúť.
    2. Vychladnutý čaj nalejte do veľkého džbánu, pridajte broskyňový džús, oslaďte medom alebo cukrom podľa chuti, pridajte šťavu z polovice citróna a zamiešajte.
    3. Do džbánu pridajte na plátky nakrájané broskyne a citrón, kocky ľadu a ozdobte vetvičkami tymianu.

    Zdroj: Laura Witteková

    Čaj s melónom a limetkou.

    ČAJ S MELÓNOM A LIMETKOU

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE

    Potrebujete:

    • 3 vrecká čierneho čaju
    • 600 ml vody
    • štvrť malého červeného melóna
    • cukor podľa chuti
    • 2 limetky
    • mätové lístky

    POSTUP:

    1. Čierny čaj zalejte horúcou vodou s teplotou okolo 80 až 85 °C. Nechajte lúhovať 3 minút, sceďte a čaj vložte do chladničky vychladnúť.
    2. Dužinu z polovice melóna rozmixujte a zalejte vychladnutým čajom. Pridajte cukor podľa chuti a šťavu z limetky.
    3. Okraje pohárov potrite limetkovou šťavou a namočte do cukru, aby ste vytvorili ozdobný cukrový okraj. Do pohárov nasypte ľad, potom pridajte čajovo-melónovú zmes a ozdobte limetkou a mätovými lístkami.

    Autor článku

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.