Reklama

Tipy na NEALKO osvieženie: Urobte si s nami výborné ĽADOVÉ ČAJE

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Počas horúcich letných dní si veľmi radi dáme niečo, čo nás osvieži. Objavte s nami výborné recepty na ľadové čaje, ktoré vás príjemne schladia. Vyladené chuťové kombinácie vás ohúria!

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Ovocný čaj s malinami a ružovou vodou.

OVOCNÝ ČAJ S MALINAMI A RUŽOVOU VODOU

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE

Potrebujete:

  • 3 vrecká ovocného čaju
  • 600 ml vody
  • čakankový sirup
  • pol lyžičky ružovej vody
  • biocitrón
  • maliny
  • ľad

POSTUP:

  1. Deň vopred si dajte zamraziť ľadové kocky, do ktorých ste vložili čisté lupienky ruží.
  2. Čaj zalejte horúcou vodou s teplotou okolo 80 až 85 °C. Nechajte lúhovať 8 až 10 minút, sceďte a čaj vložte do chladničky vychladnúť.
  3. Čaj ochuťte sirupom, pridajte ružovú vodu, citrónovú šťavu, maliny a premiešajte.
  4. Do pohárov vložte ľadové kocky s lupienkami, maliny a zalejte studeným čajom.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Kamilkový čaj s broskyňami.

KAMILKOVÝ ČAJ S BROSKYŇAMI

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE

Potrebujete:

  • 2 lyžice kamilkového čaju
  • 1 lyžica sušeného goji
  • 600 ml vody
  • med alebo cukor
  • citrónová šťava
  • 2 broskyne
  • ľad
  • vetvičky rozmarínu

POSTUP:

  1. Čaj a goji zalejte horúcou vodou s teplotou okolo 80 až 85 °C, prikryte, aby nevyprchali účinné silice. Nechajte lúhovať 8 až 10 minút, sceďte a čaj vložte do chladničky vychladnúť.
  2. Čaj oslaďte podľa chuti medom alebo cukrom, ochuťte citrónovou šťavou a nalejte do pohárov s nakrájanou broskyňou a kockami ľadu. Ozdobte vetvičkami rozmarínu.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Čučoriedkový čaj s levanduľou.

ČUČORIEDKOVÝ ČAJ S LEVANDUĽOU

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT + CHLADENIE

Potrebujete:

  • 2 lyžičky zeleného čaju
  • 600 ml vody
  • 1 šálka čučoriedok
  • 80 g krupicového cukru
  • ľad
  • citrón
  • levanduľa

POSTUP:

  1. Zelený čaj zalejte horúcou vodou s teplotou okolo 80 až 85 °C. Nechajte lúhovať 1 až 3 minúty, sceďte a čaj vložte do chladničky vychladnúť.
  2. Do hrnca vsypte čučoriedky, cukor a varte do zmäknutia ovocia. Potom prepasírujte a získaný sirup nechajte vychladnúť.
  3. Do pohára vlejte ovocný sirup, pridajte kocky ľadu a pomaly prilievajte vychladnutý čaj, aby sa vytvorili vrstvy. Ozdobte ovocím, citrónom a levanduľou.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Čaj s broskyňami a citrónovým tymianom.

ČAJ S BROSKYŇAMI A CITRÓNOVÝM TYMIANOM

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE

Potrebujete:

  • 2 lyžičky zeleného čaju
  • tri vetvičky citrónového tymianu + na ozdobenie
  • 600 ml vody
  • broskyňový džús
  • med alebo cukor
  • 2 broskyne
  • 1 biocitrón + na ozdobenie
  • ľad

POSTUP:

  1. Zelený čaj spolu s vetvičkami tymianu zalejte horúcou vodou s teplotou okolo 80 až 85 °C. Nechajte lúhovať 1 až 3 minút, sceďte a čaj vložte do chladničky vychladnúť.
  2. Vychladnutý čaj nalejte do veľkého džbánu, pridajte broskyňový džús, oslaďte medom alebo cukrom podľa chuti, pridajte šťavu z polovice citróna a zamiešajte.
  3. Do džbánu pridajte na plátky nakrájané broskyne a citrón, kocky ľadu a ozdobte vetvičkami tymianu.

Zdroj: Laura Witteková

Čaj s melónom a limetkou.

ČAJ S MELÓNOM A LIMETKOU

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE

Potrebujete:

  • 3 vrecká čierneho čaju
  • 600 ml vody
  • štvrť malého červeného melóna
  • cukor podľa chuti
  • 2 limetky
  • mätové lístky

POSTUP:

  1. Čierny čaj zalejte horúcou vodou s teplotou okolo 80 až 85 °C. Nechajte lúhovať 3 minút, sceďte a čaj vložte do chladničky vychladnúť.
  2. Dužinu z polovice melóna rozmixujte a zalejte vychladnutým čajom. Pridajte cukor podľa chuti a šťavu z limetky.
  3. Okraje pohárov potrite limetkovou šťavou a namočte do cukru, aby ste vytvorili ozdobný cukrový okraj. Do pohárov nasypte ľad, potom pridajte čajovo-melónovú zmes a ozdobte limetkou a mätovými lístkami.

Autor článku

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.