Sladká bodka za prázdninami: Retro poháre máte hotové do pol hodinky
3. 9. 2023, 17:11 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: Laura Witteková
Ovocné, pudingové a šľahačkové poháre majú u malých aj veľkých zaručený úspech. Pripravte overené kombinácie vo Veronikinom štýlovom vyhotovení a máte parádny dezert za nedeľným obedom hotový!
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CNKG0t4gu-c/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/Cg6ZsPlPi_E/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CcNAWf6PZIJ/
Galéria k článku

DVOJFAREBNÝ PUDINGOVÝ POHÁR
Zdroj: Laura Witteková
Medzi pudingové vrstvy môžete pridať aj kyselkavé sezónne ovocie.
6 POHÁROV, PRÍPRAVA 25 MINÚT
Potrebujete:
Na vanilkový puding:
- 1 l mlieka
- 1 vanilkový struk
- 6 žĺtkov
- 100 g krupicového cukru
- 80 g kukuričného škrobu
- štipka soli
Na čokoládový puding:
- polovica vanilkového pudingu
- 100 g 54-percentnej čokolády
Na dokončenie:
- čokoládové sušienky
POSTUP:
- Do hrnca vlejte 700 ml mlieka, pridajte dreň z vanilkového struku, vanilkový struk a štipku soli. Nechajte na miernom plameni vrieť približne 3 minúty. Potom odstavte a struk vyberte.
- V druhej mise zatiaľ vymiešajte žĺtky, cukor, škrob na hladkú zmes. Potom vlejte zvyšné mlieko. Do tejto zmesi za stáleho miešania prilievajte zohriate vanilkové mlieko. Následne všetko preceďte cez husté sitko späť do hrnca a uvarte hladký puding. Polovicu pudingu odoberte a do ešte horúceho vmiešajte nasekanú čokoládu.
- Pripravte si vyššie poháre a môžete začať robiť vrstvy. Na spodok nasypte rozdrvené čokoládové sušienky, nalejte vanilkový puding, pridajte vrstvu sušienok a potom navrstvite čokoládový puding. Vrstvy opakujte. Nechajte v chladničke hodinu vychladnúť.
- Nakoniec vložte na ozdobenie do pohára polovicu sušienky a môžete podávať.
Dobrý tip: Medzi pudingové vrstvy môžetepridať aj kyselkavé sezónne ovocie.

PUNČOVÝ POHÁR S MALINAMI
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Punčový pohár s malinami.
6 POHÁROV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
Na piškótu:
- 3 vajcia
- 80 g práškového cukru
- 4 a pol lyžice horúcej vody
- 100 g polohrubej múky
- 4 g kypriaceho prášku
- 3 lyžice ríbezľového džemu
Na punčový sirup:
- 250 ml malinového sirupu
- šťava z polovice citróna
- šťava z polovice pomaranča
- 50 ml rumu
- 50 ml vody
Na krém:
- 500 g čerstvých malín
- 250 g mascarpone
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 3 lyžice práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
POSTUP:
- Pripravte piškótu: Žĺtky vyšľahajte s cukrom na svetlú penu. Po lyžiciach pridávajte horúcu vodu a postupne zamiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom. Do tejto hmoty už len ručne zapracujte sneh vyšľahaný z bielkov. Hmotu rovnomerne rozotrite na plech s rozmerom 30 x 20 cm vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 15-20 minút. Piškótu nechajte vychladnúť.
- Na punčový sirup zmiešajte spolu všetky suroviny.
- 200 g malín v miske pomocou vidličky roztlačte, aby ostali kúsky ovocia.
- Na krém vyšľahajte spolu mascarpone so šľahačkou, s cukrom a vanilkovým extraktom na pevné špičky. Krém preložte do cukrárskeho vrecka.
- Na dno pohára položte koliesko piškóty, ktoré vykrojte pomocou formičky alebo pohára a dobre pokvapkajte punčovým sirupom. Na piškótu poukladajte čerstvé maliny, nastriekajte krém, zakryte ho ďalším kolieskom navlhčenej piškóty, pridajte čerstvé maliny, lyžicu roztlačených malín a navrstvite krém. Vrch ozdobte čerstvými malinami a môžete podávať.
Dobrý tip: Ak sa ponáhľate, namiesto upečeného korpusu použite detské piškóty, ktoré dobre namočte v punčovom sirupe.

GAŠTANOVÉ PYRÉ SO ŠĽAHAČKOU
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Gaštanové pyré so šľahačkou.
6 POHÁROV, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE
Potrebujete:
- 400 g gaštanového pyré + na ozdobu
- 400 ml šľahačkovej smotany
- 4 lyžice práškového cukru
- trubičky
POSTUP:
- Gaštanové pyré rozmrvte do hrnca a zalejte 200 ml smotany. Za stáleho miešania zohrievajte, aby vznikla hladká hmota. Ochutnajte a podľa chuti pridajte ešte 3-4 lyžice práškového cukru. Znova premiešajte. Nechajte vychladnúť v chladničke aspoň 4 hodiny. Potom zmes vyšľahajte a preložte do cukrárskeho vrecka.
- Zvyšnú šľahačku vyšľahajte na pevné špičky.
- Na dno pohára nastriekajte vrstvu gaštanového pyré, prikryte šľahačkou, ozdobte nastrúhaným gaštanovým pyré a trubičkami.

LASKONKOVÝ POHÁR S KARAMELOVÝM KRÉMOM
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Laskonkový pohár s karamelovým krémom.
6 POHÁROV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 5 MINÚT
Potrebujete:
- 300 g laskonkových pusiniek
Na krém:
- 400 ml mlieka
- 20 g krupicového cukru
- 2 žĺtky
- 30 g kukuričného škrobu
- 1 lyžica masla
- 100 g griláže
Na domácu griláž:
- 150 g krupicového cukru
- 80 g na sucho opražených a očistených lieskových orieškov
Na medové lupienky:
- 60 ml medu
- 90 g masla
- 70 g trstinového cukru
- 60 g hladkej múky
POSTUP:
- Pripravte griláž: Do hlbšej panvice dajte rozpustiť cukor. Keď má peknú karamelovú farbu, zamiešajte doň oriešky. Dobre premiešajte a vylejte na plech vyložený papierom na pečenie a jemne rozotrite. Nechajte vychladnúť. Stuhnutý orieškový karamel rozlámte na menšie kusy, vložte do mixéra a rozmixujte.
- Pripravte krém: Dve tretiny mlieka vlejte do hrnca spolu s cukrom a zohrejte pod bod varu. V druhej mise zmiešajte zvyšné mlieko, žĺtky a škrob. Zohriate mlieko začnite za stáleho miešania nalievať malým prúdom do žĺtkovej zmesi. Potom všetko prelejte späť do hrnca a uvarte hladký puding. Odstavte ho, vmiešajte lyžicu masla, puding prikryte fóliou, aby sa dotýkala pudingu. Nechajte vychladnúť. Do vychladnutého pudingu zamiešajte griláž.
- Pripravte medové lupienky: Rúru zapnite na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie. Do hrnca dajte med, maslo a cukor. Všetko spolu zohrievajte na miernom plameni, kým sa cukor celkom nerozpustí. Potom pridajte múku a dobre premiešajte, aby zmes bola úplne hladká. Na plech ju dávkujte po lyžičkách, aby sa vytvorili kolieska. Pečte 5 minút a následne nechajte vychladnúť na plechu.
- Na spodok pohára nalámte laskonkové pusinky, pridajte vrstvu krému, posypte zvyšnou grilážou a zopakujte znova pusinky, krém. Ozdobte medovými lupienkami a posypte grilážou.
Dobrý tip: Hotovú griláž môžete preložiť do vzduchotesnej nádoby a použiť na posypanie alebo ochutenie dezertov.
Čítajte viac z Dobrého jedla: