Reklama

Sladká bodka za prázdninami: Retro poháre máte hotové do pol hodinky

PUNČOVÝ POHÁR S MALINAMI

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Ovocné, pudingové a šľahačkové poháre majú u malých aj veľkých zaručený úspech. Pripravte overené kombinácie vo Veronikinom štýlovom vyhotovení a máte parádny dezert za nedeľným obedom hotový!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Naše najlepšie RECEPTY ZO SLIVIEK: Tieto dobroty milujeme

    DVOJFAREBNÝ PUDINGOVÝ POHÁR

    Zdroj: Laura Witteková

    Medzi pudingové vrstvy môžete pridať aj kyselkavé sezónne ovocie.

    6 POHÁROV, PRÍPRAVA 25 MINÚT

    Potrebujete:

    Na vanilkový puding:

    • 1 l mlieka
    • 1 vanilkový struk
    • 6 žĺtkov
    • 100 g krupicového cukru
    • 80 g kukuričného škrobu
    • štipka soli

    Na čokoládový puding:

    • polovica vanilkového pudingu
    • 100 g 54-percentnej čokolády

    Na dokončenie:

    • čokoládové sušienky

    POSTUP:

    1. Do hrnca vlejte 700 ml mlieka, pridajte dreň z vanilkového struku, vanilkový struk a štipku soli. Nechajte na miernom plameni vrieť približne 3 minúty. Potom odstavte a struk vyberte.
    2. V druhej mise zatiaľ vymiešajte žĺtky, cukor, škrob na hladkú zmes. Potom vlejte zvyšné mlieko. Do tejto zmesi za stáleho miešania prilievajte zohriate vanilkové mlieko. Následne všetko preceďte cez husté sitko späť do hrnca a uvarte hladký puding. Polovicu pudingu odoberte a do ešte horúceho vmiešajte nasekanú čokoládu.
    3. Pripravte si vyššie poháre a môžete začať robiť vrstvy. Na spodok nasypte rozdrvené čokoládové sušienky, nalejte vanilkový puding, pridajte vrstvu sušienok a potom navrstvite čokoládový puding. Vrstvy opakujte. Nechajte v chladničke hodinu vychladnúť.
    4. Nakoniec vložte na ozdobenie do pohára polovicu sušienky a môžete podávať.

    Dobrý tip: Medzi pudingové vrstvy môžetepridať aj kyselkavé sezónne ovocie.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Prázdninové BUCHTY ako od babičky: Recepty na najlepšie PARENÉ, PEČENÉ, DUKÁTOVÉ i PREKLADANÉ

      PUNČOVÝ POHÁR S MALINAMI

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Punčový pohár s malinami.

      6 POHÁROV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

      Potrebujete:

      Na piškótu:

      • 3 vajcia
      • 80 g práškového cukru
      • 4 a pol lyžice horúcej vody
      • 100 g polohrubej múky
      • 4 g kypriaceho prášku
      • 3 lyžice ríbezľového džemu

      Na punčový sirup:

      • 250 ml malinového sirupu
      • šťava z polovice citróna
      • šťava z polovice pomaranča
      • 50 ml rumu
      • 50 ml vody

      Na krém:

      • 500 g čerstvých malín
      • 250 g mascarpone
      • 200 ml šľahačkovej smotany
      • 3 lyžice práškového cukru
      • 1 lyžička vanilkového extraktu

      POSTUP:

      1. Pripravte piškótu: Žĺtky vyšľahajte s cukrom na svetlú penu. Po lyžiciach pridávajte horúcu vodu a postupne zamiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom. Do tejto hmoty už len ručne zapracujte sneh vyšľahaný z bielkov. Hmotu rovnomerne rozotrite na plech s rozmerom 30 x 20 cm vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 15-20 minút. Piškótu nechajte vychladnúť.
      2. Na punčový sirup zmiešajte spolu všetky suroviny.
      3. 200 g malín v miske pomocou vidličky roztlačte, aby ostali kúsky ovocia.
      4. Na krém vyšľahajte spolu mascarpone so šľahačkou, s cukrom a vanilkovým extraktom na pevné špičky. Krém preložte do cukrárskeho vrecka.
      5. Na dno pohára položte koliesko piškóty, ktoré vykrojte pomocou formičky alebo pohára a dobre pokvapkajte punčovým sirupom. Na piškótu poukladajte čerstvé maliny, nastriekajte krém, zakryte ho ďalším kolieskom navlhčenej piškóty, pridajte čerstvé maliny, lyžicu roztlačených malín a navrstvite krém. Vrch ozdobte čerstvými malinami a môžete podávať.

      Dobrý tip: Ak sa ponáhľate, namiesto upečeného korpusu použite detské piškóty, ktoré dobre namočte v punčovom sirupe.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Jednoduchý NEPEČENÝ CHEESECAKE! Potrebujete iba 5 surovín TEASER

        GAŠTANOVÉ PYRÉ SO ŠĽAHAČKOU

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Gaštanové pyré so šľahačkou.

        6 POHÁROV, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE

        Potrebujete:

        • 400 g gaštanového pyré + na ozdobu
        • 400 ml šľahačkovej smotany
        • 4 lyžice práškového cukru
        • trubičky

        POSTUP:

        1. Gaštanové pyré rozmrvte do hrnca a zalejte 200 ml smotany. Za stáleho miešania zohrievajte, aby vznikla hladká hmota. Ochutnajte a podľa chuti pridajte ešte 3-4 lyžice práškového cukru. Znova premiešajte. Nechajte vychladnúť v chladničke aspoň 4 hodiny. Potom zmes vyšľahajte a preložte do cukrárskeho vrecka.
        2. Zvyšnú šľahačku vyšľahajte na pevné špičky.
        3. Na dno pohára nastriekajte vrstvu gaštanového pyré, prikryte šľahačkou, ozdobte nastrúhaným gaštanovým pyré a trubičkami.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Rýchly BROSKYŇOVÝ KOLÁČ dostane vaše chuťové poháriky! TEASER

          LASKONKOVÝ POHÁR S KARAMELOVÝM KRÉMOM

          Zdroj: LAURA WITTEKOVA

          Laskonkový pohár s karamelovým krémom.

          6 POHÁROV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 5 MINÚT

          Potrebujete:

          • 300 g laskonkových pusiniek

          Na krém:

          • 400 ml mlieka
          • 20 g krupicového cukru
          • 2 žĺtky
          • 30 g kukuričného škrobu
          • 1 lyžica masla
          • 100 g griláže

          Na domácu griláž:

          • 150 g krupicového cukru
          • 80 g na sucho opražených a očistených lieskových orieškov

          Na medové lupienky:

          • 60 ml medu
          • 90 g masla
          • 70 g trstinového cukru
          • 60 g hladkej múky

          POSTUP:

          1. Pripravte griláž: Do hlbšej panvice dajte rozpustiť cukor. Keď má peknú karamelovú farbu, zamiešajte doň oriešky. Dobre premiešajte a vylejte na plech vyložený papierom na pečenie a jemne rozotrite. Nechajte vychladnúť. Stuhnutý orieškový karamel rozlámte na menšie kusy, vložte do mixéra a rozmixujte.
          2. Pripravte krém: Dve tretiny mlieka vlejte do hrnca spolu s cukrom a zohrejte pod bod varu. V druhej mise zmiešajte zvyšné mlieko, žĺtky a škrob. Zohriate mlieko začnite za stáleho miešania nalievať malým prúdom do žĺtkovej zmesi. Potom všetko prelejte späť do hrnca a uvarte hladký puding. Odstavte ho, vmiešajte lyžicu masla, puding prikryte fóliou, aby sa dotýkala pudingu. Nechajte vychladnúť. Do vychladnutého pudingu zamiešajte griláž.
          3. Pripravte medové lupienky: Rúru zapnite na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie. Do hrnca dajte med, maslo a cukor. Všetko spolu zohrievajte na miernom plameni, kým sa cukor celkom nerozpustí. Potom pridajte múku a dobre premiešajte, aby zmes bola úplne hladká. Na plech ju dávkujte po lyžičkách, aby sa vytvorili kolieska. Pečte 5 minút a následne nechajte vychladnúť na plechu.
          4. Na spodok pohára nalámte laskonkové pusinky, pridajte vrstvu krému, posypte zvyšnou grilážou a zopakujte znova pusinky, krém. Ozdobte medovými lupienkami a posypte grilážou.

          Dobrý tip: Hotovú griláž môžete preložiť do vzduchotesnej nádoby a použiť na posypanie alebo ochutenie dezertov.

          Čítajte viac z Dobrého jedla:

          Autor článku

          Veronika Kollárová

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.