Reklama

Sladký bozk na rozlúčku s letom: Francúzsky CITRÓNOVÝ TART je božský!

Francúzsky citrónový tart.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Svieži citrónový dezert ako z chic francúzskej cukrárne je správna voľba na rozlúčku s letom. Je to láska na prvé ochutnanie, a možno z nej bude aj niečo viac, než len letný románik.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Prázdninové BUCHTY ako od babičky: Recepty na najlepšie PARENÉ, PEČENÉ, DUKÁTOVÉ i PREKLADANÉ

    FRANCÚZSKY CITRÓNOVÝ TART

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Francúzsky citrónový tart.

    10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT + CHLADENIE

    Potrebujete:

    Na cesto pate sucrée:

    • 125 g masla izbovej teploty
    • 95 g práškového cukru
    • pol lyžičky vanilkového extraktu
    • 40 g mandľovej múky
    • 1 veľké vajce
    • 230 g hladkej múky
    • pol lyžičky soli

    Na citrónový krém:

    • 250 ml citrónovej šťavy (asi 6-7 citrónov)
    • kôra z 2 biocitrónov
    • 150 g krupicového cukru
    • 170 g masla nakrájaného na kocky
    • 4 veľké vajcia
    • 4 veľké žĺtky

    POSTUP:

    1. V mise vymiešajte maslo s cukrom tak, aby vznikla hladká a krémová hmota. Pridajte vanilkový extrakt, mandľovú múku, vajce a dobre premiešajte. Prisypte hladkú múku, soľ a vypracujte nelepivé cesto. Zabaľte ho do fólie a odložte do chladničky aspoň na 2 hodiny.
    2. Studené cesto rozvaľkajte na veľkosť formy, opatrne ho podoberte a položte do formy. Podľa potreby ho popritláčajte na boky, aby bolo rovnako hrubé. Dno cesta dobre popichajte vidličkou a opäť vložte do chladničky na 30 minút.
    3. Rúru zapnite na 180 °C. Cesto vo forme vyberte z chladničky, pokryte ho papierom na pečenie a po celom povrchu posypte suchými fazuľami. Vložte do rúry a pečte 20 minút. Po uplynutí tohto času opatrne odstráňte papier aj s fazuľami a pečte ďalších 10 minút, aby boli okraje cesta jemne zlatisté. Upečený korpus vyložte z rúry a nechajte chladnúť.
    4. Pripravte citrónový krém: V hrnci s hrubším dnom zmiešajte citrónovú šťavu, kôru, cukor, soľ, vajcia a žĺtky. Pridajte kocky masla a položte na stredný plameň. Za stáleho miešanie zahrievajte. Miešajte, kým sa maslo neroztopí a následne zmes bude mať hustejšiu pudingovú konzistenciu. Vtedy ju odstavte a hneď prelejte cez husté sitko, aby ste odstránili prípadné hrudky alebo zrazeniny z vajíčka.
    5. Hladký krém nalejte rovno na korpus a vložte do rúry. Pečte ešte 5 minút.
    6. Koláč vyberte z rúry a nechajte vychladnúť 30 minút. Koláč môžete podávať jemne teplý, ale aj studený.

    Vyskúšajte aj ďalšie recepty z Dobrého jedla:

    Autor článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.