Sladký bozk na rozlúčku s letom: Francúzsky CITRÓNOVÝ TART je božský!
5. 9. 2023, 18:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Reklama
Svieži citrónový dezert ako z chic francúzskej cukrárne je správna voľba na rozlúčku s letom. Je to láska na prvé ochutnanie, a možno z nej bude aj niečo viac, než len letný románik.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
29 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Prázdninové BUCHTY ako od babičky: Recepty na najlepšie PARENÉ, PEČENÉ, DUKÁTOVÉ i PREKLADANÉFRANCÚZSKY CITRÓNOVÝ TART
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Francúzsky citrónový tart.
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT + CHLADENIE
Potrebujete:
Na cesto pate sucrée:
- 125 g masla izbovej teploty
- 95 g práškového cukru
- pol lyžičky vanilkového extraktu
- 40 g mandľovej múky
- 1 veľké vajce
- 230 g hladkej múky
- pol lyžičky soli
Na citrónový krém:
- 250 ml citrónovej šťavy (asi 6-7 citrónov)
- kôra z 2 biocitrónov
- 150 g krupicového cukru
- 170 g masla nakrájaného na kocky
- 4 veľké vajcia
- 4 veľké žĺtky
POSTUP:
- V mise vymiešajte maslo s cukrom tak, aby vznikla hladká a krémová hmota. Pridajte vanilkový extrakt, mandľovú múku, vajce a dobre premiešajte. Prisypte hladkú múku, soľ a vypracujte nelepivé cesto. Zabaľte ho do fólie a odložte do chladničky aspoň na 2 hodiny.
- Studené cesto rozvaľkajte na veľkosť formy, opatrne ho podoberte a položte do formy. Podľa potreby ho popritláčajte na boky, aby bolo rovnako hrubé. Dno cesta dobre popichajte vidličkou a opäť vložte do chladničky na 30 minút.
- Rúru zapnite na 180 °C. Cesto vo forme vyberte z chladničky, pokryte ho papierom na pečenie a po celom povrchu posypte suchými fazuľami. Vložte do rúry a pečte 20 minút. Po uplynutí tohto času opatrne odstráňte papier aj s fazuľami a pečte ďalších 10 minút, aby boli okraje cesta jemne zlatisté. Upečený korpus vyložte z rúry a nechajte chladnúť.
- Pripravte citrónový krém: V hrnci s hrubším dnom zmiešajte citrónovú šťavu, kôru, cukor, soľ, vajcia a žĺtky. Pridajte kocky masla a položte na stredný plameň. Za stáleho miešanie zahrievajte. Miešajte, kým sa maslo neroztopí a následne zmes bude mať hustejšiu pudingovú konzistenciu. Vtedy ju odstavte a hneď prelejte cez husté sitko, aby ste odstránili prípadné hrudky alebo zrazeniny z vajíčka.
- Hladký krém nalejte rovno na korpus a vložte do rúry. Pečte ešte 5 minút.
- Koláč vyberte z rúry a nechajte vychladnúť 30 minút. Koláč môžete podávať jemne teplý, ale aj studený.
Vyskúšajte aj ďalšie recepty z Dobrého jedla: