Reklama

Overený recept na DONUTY: Takto urobíte FAREBNÉ POLEVY aj bez chémie!

Americké donuty

Zdroj: GURMET/RECEPT BARBORA ŠTĚTINOVÁ, FOTO MAREK BARTOŠ, FOOD STYLING KLÁRA ZÍKOVÁ

Reklama

Máme pre vás výborný recept na donuts s farebnými polevami, ktoré sú úplne bez chémie! Poďte ich vyskúšať čím skôr.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    FAŠIANGOVÉ ŠIŠKY od cukrárky Veroniky: Iné už nebudete chcieť!

    História donuts: Odkiaľ pochádzajú?

    Donuts, alebo americké šišky, sú jednou z najobľúbenejších sladkostí na svete. S ich charakteristickým kruhovým tvarom a nekonečnými možnosťami polevy či náplní si získali srdcia miliónov. Ale odkiaľ vlastne pochádzajú? Pozrime sa na fascinujúcu históriu týchto chrumkavých pochúťok.

    Predchodcovia dnešných donuts siahajú do stredovekej Európy. V mnohých krajinách sa pripravovali vyprážané koláče z kysnutého cesta, ktoré boli sladké a často plnené marmeládou, orechmi alebo inými náplňami. Holanďania priniesli do Ameriky v 17. storočí dezert zvaný olykoek (v preklade „mastný koláč“), ktorý sa považuje za priameho predchodcu donuts.

    Zdroj: Shutterstock

    Americké "šišky" - donutky pripravujú aj mnohé naše gazdinky.

    Ikonická diera uprostred donuts

    V 19. storočí sa v Spojených štátoch olykoek postupne vyvinul do podoby dnešných donuts. Podľa legendy bol kruhový tvar s dierou v strede vynájdený námorníkom Hansonom Gregorym v roku 1847. Gregory údajne odstránil stred z cesta, aby sa šišky rovnomernejšie prepiekli. Tento dizajn nielenže vyriešil problém so surovým stredom, ale zároveň sa stal ikonickým pre donuts, ako ich poznáme dnes.

    Zdroj: Shutterstock

    Donutky s ružovou cukrovou polevou.

    Náplne a polevy od výmyslu sveta

    Donuts majú za sebou dlhú históriu, ktorá spája európske tradície s americkou inováciou. Ich jednoduchá, no zároveň nekonečne variabilná podoba ich robí obľúbenou pochúťkou po celom svete. Klasické príchute ako čokoláda či poleva s cukrom sú doplnené kreatívnymi variáciami – od náplní s arašidovým maslom po extravagantné verzie s posýpkami, karamelom či dokonca slaninou.

    Poďte si ich pripraviť aj vy podľa receptu s pestrofarebnými polevami úplne bez chémie! Recept nájdete na ďalšej strane...