Nepečené JAZÝČKY: Urobíte si tradičné gaštanové alebo radšej jahodové?
15. 2. 2025, 12:02

Zdroj: Monika Fajdová / sweetlifeofmimi
Vyskúšajte dva bleskové nepečené dezerty. Sú vám bližšie tradičné gaštanové jazýčky alebo radi experimentujete s novými chuťami?
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Gaštanové jazýčky sú klasika, ktorú snáď všetci poznáme. Vedeli ste však, že jazýčky si môžete urobiť aj s inou príchuťou? Vyskúšala som ich s lyofilizovanými jahodami, ktoré už boli dlhšie otvorené a začínali mäknúť. Keďže naozaj nemám rada, keď sa potraviny vyhadzujú a robím to len v krajnom prípade, vyskúšala som z nich pripraviť nepečený dezert. A výsledok ma veľmi milo prekvapil!
Anketa
Vyskúšate aj jahodové jazýčky?
- Určite áno! 30%
- Zostanem pri gaštanových. 70%
Hlasovanie bolo ukončené
Zdroj: Monika Fajdová / sweetlifeofmimi
Tradičné gaštanové jazýčky
GAŠTANOVÉ JAZÝČKY
PRIBLIŽNE 10 KUSOV, PRÍRPAVA 15 MINÚT, CHLADNUTIE 3-4 HODINY
Potrebujete:
- 100 g uvarených gaštanov
- 20 g masla
- 1 PL rumu
- 25 g maslových keksíkov
- 20 g práškového cukru
- 15 g mletých orechov
- 100 g čokolády
- 250 ml šľahačky
- 2 PL práškového cukru
POSTUP:
- Gaštany rozmixujte spolu s keksíkmi, cukrom, mletými orechmi, rumom a roztopeným maslom. Zmes vyformujte do splošteného valca, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte v chladničke 3-4 hodinky.
- Nakrájajte na cca 1 cm kúsky, obaľte v čokoláde a opäť nechajte stuhnúť. Pred podávaním ozdobte šľahačkou.