Mikuláš vám nadelil kopec ARAŠIDOV? Upečte TORTU, urobte DOMÁCE ARAŠIDOVÉ MASLO alebo OMÁČKU
13. 12. 2022, 21:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Kedysi sme pre oriešky schované v hnedej šupke a mäkkej škrupine mali len jedno využitie – lúpanie bolo tradičným rituálom zimných večerov.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Dušan Kŕístek
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: Canva
Pozrite, kam všade sa arašidy hodia

AKO OMÁČKA
K ázijským špízom satay ale aj k rybe jednoznačne arašidová. Mleté arašidy opečené na oleji ochutené červenou karí pastou sa povaria s kokosovým mliekom, vodou a cukrom. Božskú chuť doladí limetová šťava a trochu soli.
DOMÁCE ARAŠIDOVÉ MASLO
Urobte si vlastné a potom šup do jednoduchých koláčikov alebo na hrianku s banánom, akú mal rád Elvis Presley. Na arašidové maslo rozmixujte 200 g nesolených arašidov s 2-3 lyžicami arašidového alebo slnečnicového oleja, pridajte pol lyžičky soli a trstinový cukor podľa chuti.
KOLÁČIKY Z ARAŠIDOVÉHO MASLA
ASI 24 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT + CHLADENIE
Potrebujete:
- trištvrte šálky pomletých sušienok s ovsenými vločkami
- pol šálky roztopeného masla
- 1 šálku práškového cukru
- pol šálky arašidového masla
- tuk na vymastenie formy
- 100 g horkej čokolády na poliatie
POSTUP
- Sušienky rozmixujte na jemno. V mise ich zmiešajte s roztopeným maslom. Primiešajte cukor a arašidové maslo. Zmes dajte do vymastenej štvorcovej formy na pečenie s rozmermi 20 x 20 cm. Dobre pozatláčajte.
- Čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli. Polejte ňou arašidovú zmes vo forme a nechajte dobre vychladnúť. Nakrájajte na kocky. Koláčiky uchovávajte v chladničke.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Do kuracieho šalátu môzete dať miesto pekanových orechov arašidy.
DO ŠALÁTU
K cvikle, mrkve, karfiolu a syru s modrou plesňou pridajte jabĺčka. Chuť zvýraznite citrónovou šťavou a kôrou, cukrom, olejom a opečenými slanými arašidmi.

Zdroj: Canva
DO TORTY
Arašidy sa hodia aj do cesta. Nech sa u vás na sviatky zbronzovie touto dokonalou arašidovou tortou.
SVIATOČNÁ BRONZOVÁ TORTA S ARAŠIDMI
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 50 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 8 žĺtkov
- 160 g práškového cukru
- 60 g arašidov + na ozdobu
- 2 lyžice kakaa
- 8 bielkov
- maslo na vymastenie formy
Na plnku:
- 200 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 2 lyžice kakaa
- 250 g zmäknutého masla
Na krém:
- 500 g mascarpone
- 250 g jemného tvarohu
- 4 lyžice práškového cukru
- bronzový potravinársky sprej (na zafarbenie)
POSTUP
- Upečte korpusy: Žĺtky vyšľahajte s cukrom na svetlú penu. Pridajte pomleté arašidy, kakao a jemne primiešajte tuhý sneh z bielkov.
- Dve tortové formy (16 cm) vymastite a dno vysteľte papierom na pečenie. Do každej nalejte polovicu cesta a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte 20 minút. Urobte test špajdľou. Upečené korpusy nechajte vychladnúť.
- Pripravte plnku: V miske nad parou mixérom do zhustnutia miešajte cukor, vajcia a kakao. Nechajte vychladnúť. Maslo metličkou vyšľahajte dohladka a potom ho zapracujte do vajíčkovo-kakaovej zmesi.
- Pripravte krém: V mise rozmixujte mascarpone, tvaroh a cukor dohladka.
- Každý z korpusov prekrojte na polovicu. Prvý potrite plnkou, uložte druhý, znovu potrite plnkou, pridajte tretí, znovu potrite plnkou a navrch dajte posledný. Vrch aj boky torty rovnomerne natrite mascarponovým krémom a stierkou precízne uhlaďte. Tortičku zafarbite bronzovým potravinárskym sprejom a ozdobte podrvenými arašidmi. Dobrú chuť!
Ďalšie skvelé recepty a rady nájdete v DOBROM JEDLE: