Reklama

Mikuláš vám nadelil kopec ARAŠIDOV? Upečte TORTU, urobte DOMÁCE ARAŠIDOVÉ MASLO alebo OMÁČKU

Sviatočná torta bude tieto Vianoce arašídová.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Kedysi sme pre oriešky schované v hnedej šupke a mäkkej škrupine mali len jedno využitie – lúpanie bolo tradičným rituálom zimných večerov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Horúca ČOKOLÁDA: Doprajte si lahodné potešenie pre chvíle pohody
    Zdroj: Canva

    Pozrite, kam všade sa arašidy hodia

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Rýchly recept na vianočnú štólu od cukrárky Petry Tóthovej

      AKO OMÁČKA

      K ázijským špízom satay ale aj k rybe jednoznačne arašidová. Mleté arašidy opečené na oleji ochutené červenou karí pastou sa povaria s kokosovým mliekom, vodou a cukrom. Božskú chuť doladí limetová šťava a trochu soli.

      DOMÁCE ARAŠIDOVÉ MASLO

      Urobte si vlastné a potom šup do jednoduchých koláčikov alebo na hrianku s banánom, akú mal rád Elvis Presley. Na arašidové maslo rozmixujte 200 g nesolených arašidov s 2-3 lyžicami arašidového alebo slnečnicového oleja, pridajte pol lyžičky soli a trstinový cukor podľa chuti.

      KOLÁČIKY Z ARAŠIDOVÉHO MASLA

      ASI 24 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT  + CHLADENIE 
      Potrebujete:

      • trištvrte šálky pomletých sušienok s ovsenými vločkami
      • pol šálky roztopeného masla
      • 1 šálku práškového cukru
      • pol šálky arašidového masla
      • tuk na vymastenie formy
      • 100 g horkej čokolády na poliatie

      POSTUP

      1. Sušienky rozmixujte na jemno. V mise ich zmiešajte s roztopeným maslom. Primiešajte cukor a arašidové maslo. Zmes dajte do vymastenej štvorcovej formy na pečenie s rozmermi 20 x 20 cm. Dobre pozatláčajte.   
      2. Čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli. Polejte ňou arašidovú zmes vo forme a nechajte dobre vychladnúť. Nakrájajte na kocky. Koláčiky uchovávajte v chladničke. 
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Pestrá paradajková šakšuka s vajčkami vám vráti letnú náladu. - TEASER

        Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

        Do kuracieho šalátu môzete dať miesto pekanových orechov arašidy.

        DO ŠALÁTU
        K cvikle, mrkve, karfiolu a syru s modrou plesňou pridajte jabĺčka. Chuť zvýraznite citrónovou šťavou a kôrou, cukrom, olejom a opečenými slanými arašidmi.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Vianočné PEČENIE S DEŤMI: Neporiadok v kuchyni im prepáčite
          Zdroj: Canva

          DO TORTY

          Arašidy sa hodia aj do cesta. Nech sa u vás na sviatky zbronzovie touto dokonalou arašidovou tortou.

          SVIATOČNÁ BRONZOVÁ TORTA S ARAŠIDMI

          8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 50 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

          Potrebujete:

          Na cesto:

          • 8 žĺtkov
          • 160 g práškového cukru
          • 60 g arašidov + na ozdobu
          • 2 lyžice kakaa
          • 8 bielkov 
          • maslo na vymastenie formy 

          Na plnku:

          • 200 g práškového cukru
          • 2 vajcia
          • 2 lyžice kakaa
          • 250 g zmäknutého masla 

          Na krém:

          • 500 g mascarpone
          • 250 g jemného tvarohu
          • 4 lyžice práškového cukru 
          • bronzový potravinársky sprej  (na zafarbenie)

          POSTUP

          1. Upečte korpusy: Žĺtky vyšľahajte s cukrom na svetlú penu. Pridajte pomleté arašidy, kakao a jemne primiešajte tuhý sneh z bielkov.
          2. Dve tortové formy (16 cm) vymastite a dno vysteľte papierom na pečenie. Do každej nalejte polovicu cesta a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte 20 minút. Urobte test špajdľou. Upečené korpusy nechajte vychladnúť.
          3. Pripravte plnku: V miske nad parou mixérom do zhustnutia miešajte cukor, vajcia a kakao. Nechajte vychladnúť. Maslo metličkou vyšľahajte dohladka a potom ho zapracujte do vajíčkovo-kakaovej zmesi.
          4. Pripravte krém: V mise rozmixujte mascarpone, tvaroh a cukor dohladka.
          5. Každý z korpusov prekrojte na polovicu. Prvý potrite plnkou, uložte druhý, znovu potrite plnkou, pridajte tretí, znovu potrite plnkou a navrch dajte posledný. Vrch aj boky torty rovnomerne natrite mascarponovým krémom a stierkou precízne uhlaďte. Tortičku zafarbite bronzovým potravinárskym sprejom a ozdobte podrvenými arašidmi. Dobrú chuť! 

          Ďalšie skvelé recepty a rady nájdete v DOBROM JEDLE: