Reklama

Overený recept na DONUTY: Takto urobíte FAREBNÉ POLEVY aj bez chémie!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:01
Duration 0:40
Remaining Time 0:39
Loaded: 29.46%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepšie FAŠIANGOVÉ ŠIŠKY od Jožky Zaukolcovej: SUPER RECEPT aj tipy na pečenie!
    Zdroj: NMH

    AMERICKÉ DONUTY

    PRIBLIŽNE 16 KS KÚSKOV, PRÍPRAVA 1 HODINA + KYSNUTIE 2,5 HODINY

    Potrebujete:

    • 500 g hladkej múky
    • 50 g kryštálového cukru
    • štipka soli
    • 10 g sušeného droždia
    • 55 g zmäknutého masla
    • 2 stredne veľké vajcia
    • 200 ml vlažného plnotučného mlieka
    • 2 lyžičky vanilkového extraktu
    • slnečnicový olej na vysmážanie

    Na malinovú polevu:

    • 1 lyžica malinovej šťavy
    • 2 až 3 lyžice plnotučného mlieka
    • 150 až 200 g preosiateho práškového cukru

    Na mangovú polevu:

    • 1 lyžica mangového pyré
    • 1 lyžica mletej kurkumy
    • 2 až 3 lyžice mlieka
    • 150 až 200 g preosiateho práškového cukru

    Na matcha polevu:

    • 50 ml mlieka
    • pol lyžice čaju matcha
    • 150 až 200 g práškového cukru

    POSTUP:

    1. V miske zmiešajte preosiatu múku, cukor, soľ, droždie a na kocky nakrájané maslo.
    2. Premiešajte, aby sa maslo dobre spojilo s múkou. Pridajte vajcia, vlažné mlieko, vanilkový extrakt a vypracujte hladké, vláčne cesto. Nechajte ho kysnúť pri izbovej teplote asi 1 hodinu. Potom ho premieste a nechajte kysnúť ďalších 45 až 60 minút. 2. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkajte na plát vysoký 1 cm. Vykrajujte donuty (ideálne priemer okolo 8 cm na šišku a 3 cm na stred). Nechajte ich kysnúť ešte 30 až 60 minút a potom ich z oboch strán vysmažte v dostatočnej vrstve oleja. Preložte ich na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby odsali prebytočný tuk, a nechajte vychladnúť.
    3. Pripravte polevy: Na malinovú a mangovú jednoducho vymiešajte všetky suroviny dohladka. Cukor pridávajte postupne, kým nezískate požadovanú konzistenciu. Poleva sa musí dobre nanášať, ale nesmie príliš tiecť. Na matcha polevu zohrejte mlieko, vmiešajte doň matcha prášok a nechajte trochu vychladnúť. Potom rovnako ako pri ostatných polevách zašľahávajte cukor, kým nevznikne poleva.
    4. Donuty namočte do vybranej polevy alebo ju naneste lyžičkou a nechajte chvíľku zatuhnúť. Stredy môžete tiež namočiť do polevy alebo ich obaliť v ochutenom cukre.

     

    Strana

    2/2

    Reklama