Reklama

Fašiangové vysmážance: Vyskúšajte aj (ne)tradičné sladkosti

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Fašiangové vysmážance: Vyskúšajte aj (ne)tradičné sladkosti
    Zdroj: Dobré jedlo
    Reklama
    Veronika Kollárová

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Fašiangy bez šišiek a podobných dobrôt nemôžu byť. Naša cukrárka Veronika sa s cestom takto krásne vyhrala. Nech vám jej recepty chutia!

    JOGURTOVÉ GUĽÔČKY

    30 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, SMAŽENIE

    Potrebujete:

    • 2 vajcia
    • 60 g krupicového cukru
    • 170 g hustého jogurtu
    • 210 g hladkej múky
    • 1 balíček kypriaceho prášku
    • 1 lyžička rumu
    • kôra z jedného citróna
    • olej na vysmážanie
    • práškový cukor na posypanie
    • džem na podávanie

    POSTUP:

    1. Vajcia zmiešajte s cukrom. Pridajte jogurt, preosiatu múku s kypriacim práškom, rum, citrónovú kôru a dobre premiešajte na hladké cesto.
    2. Olej zohrejte a pomocou lyžice tvarujte malé guľôčky a osmažte do zlatohneda. Vyberte na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk.
    3. Podávajte posypané práškovým cukrom a s dobrým domácim džemom.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      FAŠIANGOVÝ OBED z Kopaníc: Myjavský kanón, plnený pupok aj koleno!

      JABLKOVÉ KÔPKY

      12 AŽ 14 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT + KYSNUTIE A SMAŽENIE

      Potrebujete:

      • 250 ml vlažného mlieka
      • 50 g krupicového cukru
      • 5 g sušeného droždia
      • 1 vajce
      • 1 žĺtok
      • 43 g rozpusteného masla + na vymazanie misy
      • 1 lyžica vanilkového extraktu
      • 1 lyžička pomarančovej kôry
      • 360 až 380 g hladkej múky
      • štipka mletého muškátového orieška";i:10;s:12:"štipka soli";i:11;s:41:"repkový olej alebo masť na vysmážanie

      Na jablkovú náplň:

      • 1 lyžica citrónovej šťavy
      • 2 jablká Granny Smith
      • 30 g krupicového cukru
      • 1 lyžica jablkového octu
      • štipka soli

      Na glazé:

      • 100 g práškového cukru
      • štipka soli
      • 120 ml javorového sirupu
      • 1 lyžička vanilkového extraktu
      • 1 lyžička mandľového extraktu

      POSTUP:

      1. Do misy vlejte mlieko, cukor, droždie a premiešajte. Zakryte a nechajte 5 minút na teplom mieste aktivovať droždie. Pridajte vajce, žĺtok, rozpustené maslo, vanilku, pomarančovú kôru a premiešajte. Vsypte približne 300 g múky, muškátový oriešok, soľ a začnite miesiť. Podľa potreby pridávajte zvyšnú múku, tak, aby vzniklo hladké, mäkké, jemne lepkavé cesto. Cesto preložte do misy vymastenej maslom, prikryte fóliou, ktorú taktiež potrite maslom, aby sa neprilepila na cesto. Nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste.
      2. Teraz pripravte jablkovú náplň: Jablká očistite a nakrájajte na malé kocky. Vsypte ich do hrnca, polejte citrónovou šťavou, pridajte zvyšné suroviny a varte, kým jablká nebudú mäkké a tekutina bude mať sirupovú konzistenciu, približne 15 až 20 minút. Potom odstavte a nechajte vychladnúť.
      3. Vykysnuté cesto rozvaľkajte na obdĺžnik. Na cesto rovnomerne rozložte jablkovú náplň a zrolujte do voľnej rolády. Potom pomocou noža roládu rozkrájajte vertikálne aj horizontálne na kúsky hrubé približne 2 cm. Ruky si potrite olejom alebo maslom, naberte si kúsok cesta s plnkou a vytvarujte malé kôpky, ktoré poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Jablkové kôpky ešte zakryte a nechajte 30 až 45 minút podkysnúť.
      4. Do hlbšej panvice nalejte olej a nechajte zohriať na 175 až 180 °C. Jablkové kôpky vysmažte z oboch strán, tak aby získali zlatú farbu. Vyberte ich z oleja a položte na tanier s papierovou utierkou.
      5. Jablkové kôpky podávajte teplé, poliate glazé, ktoré pripravíte vymiešaním všetkých surovín.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Zdobenie torty nemusí byť zložité: Inšpirujte sa postupom

        SNEHOVÉ GULE

        20 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT + SMAŽENIE

        Potrebujete:

        • 500 g hladkej múky
        • štipka soli
        • 100 g masla izbovej teploty
        • 250 g kyslej smotany
        • 2 vajcia
        • 2 žĺtky
        • 1 lyžica rumu
        • olej na vysmážanie
        • práškový cukor

        POSTUP:

        1. Do misy dajte preosiatu múku, soľ, maslo, vajcia, žĺtky, smotanu, rum a vypracujte pevnejšie, ale pružné cesto. Zabaľte ho do fólie a dajte na hodinu do chladničky.
        2. Rozdeľte na 20 približne rovnakých kúskov. Kúsok cesta vytvarujte do guľôčky a rozvaľkajte na tenkú placku. Cez stred urobte nožom niekoľko rovnobežných zárezov, no okraje cesta neprerežte. Do prstov vezmite každý druhý zárez. Prúžok cesta a zvyšné prúžky, ktoré visia, preložte cez tie na prstoch. Cesto len veľmi voľne vytvarujte do tvaru gule, nestláčajte ho.
        3. V hlbšom hrnci zohrejte olej na 170 °C. Guľu z cesta uložte do menšieho kovového sitka a ponorte do horúceho oleja. Pomaly smažte a následne guľu otočte, aby sa osmažila zo všetkých strán. Takto pokračujte aj so zvyšným cestom.
        4. Po smažení gule položte na papierovú utierku a následne posypte práškovým cukrom. Jemné a teplé gule sa vám v ústach rozpustia ako sneh.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Vaše prvé ŠIŠKY: Pripravte ich bez vaľkania podľa postupu!

          ŠKORICOVÉ CHURROS

          20 AŽ 25 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT + SMAŽENIE

          Potrebujete:

          Na cesto:

          • 280 ml vody
          • 125 g masla
          • 2 lyžice krupicového cukru
          • štipka soli
          • 180 g hladkej múky
          • 2 vajcia veľkosti L izbovej teploty
          • 1 lyžička vanilkového extraktu
          • repkový olej na vysmážanie

          Na obalenie:

          • 55 g krupicového cukru
          • 2 lyžičky mletej škorice

          POSTUP:

          1. V stredne veľkom hrnci priveďte do varu vodu s maslom, cukrom a so soľou. Keď zmes zovrie, naraz vsypte múku a miešajte, tak aby vznikla kompaktná hmota. Cesto varte, kým na dne hrnca nezačne vznikať biely povlak, čo znamená, že cesto sa už odpaľuje.
          2. Odstavte a za občasného miešania nechajte vychladnúť, tak, aby ste sa cesta už mohli dotknúť a nepálilo vás. Teraz po jednom zapracujte vajíčka a nakoniec pridajte vanilkový extrakt. Cesto preložte do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou.
          3. Hlbší kastról naplňte olejom a zohrejte ho. Konce nožníc dobre očistite a natrite olejom, aby sa na ne nelepilo cesto.
          4. Z vrecka vytlačte do oleja cesto v tvare dlhšej paličky a odstrihnite nožnicami. Vysmažte zo všetkých strán a uložte na tanier s papierovou utierkou. Takto pokračujte do minutia cesta.
          5. Ešte teplé churros obaľte v zmesi cukru a škorice. Podávajte teplé.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Neodolateľné fašiangové ŠIŠKY, ktoré sa rozplývajú na jazyku. TEASER

            PLNENÉ ŠIŠKY

            20 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT + KYSNUTIE A SMAŽENIE

            Potrebujete:

            • 500 g hladkej múky
            • 250 ml mlieka
            • 50 g krupicového cukru
            • 1 balíček sušeného droždia
            • 50 g rozpusteného masla
            • 1 lyžica jogurtu
            • 2 vajcia
            • 1 lyžica rumu
            • olej na vysmážanie
            • malinový džem";i:10;s:17:"práškový cukor

            POSTUP:

            1. Do misy vsypte 2 lyžice múky, pridajte vlažné mlieko, cukor, droždie, premiešajte a nechajte vzísť kvások.
            2. Zvyšnú múku vsypte do misy, vlejte rozpustené maslo izbovej teploty, jogurt, vajcia, rum a kvások. Vypracujte hladké nelepivé cesto a prikryté nechajte kysnúť hodinu.
            3. Vykysnuté cesto rozvaľkajte na doske vysypanej múkou a vykrajujte kolieska. Tie poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a ešte nechajte prikryté podkysnúť 30 minút.
            4. Šišky vysmažte v oleji zohriatom na 180 °C z oboch strán. Položte na papierové utierky, aby odsali prebytočný tuk. Cukrárske vrecko s dlhou špičkou naplňte malinovým džemom. Dlhú špičku zastrčte do šišky a vytlačte dovnútra časť džemu. Takto naplňte všetky šišky. Nakoniec ich pred podávaním posypte práškovým cukrom.

            Autor článku

            Veronika Kollárová

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.