Ikonické Pho Bo – hovädzia polievka zo srdca Vietnamu, ktorá dobyla svet
24. 3. 2025, 18:02

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Táto polievka je obľúbeným pokrmom nielen vo Vietname, ale aj symbolom vietnamskej kuchyne na celom svete.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
Pho Bo je tradičná vietnamská hovädzia polievka, ktorá sa vyznačuje aromatickým vývarom, ryžovými rezancami a jemne nakrájaným hovädzím mäsom. Jej pôvod siaha do severného Vietnamu, pričom sa časom rozšírila do celého sveta.
Vývar sa varí niekoľko hodín z hovädzích kostí a je ochutený koreninami ako škorica, badián, klinčeky a zázvor. Polievka sa podáva s čerstvými bylinkami, limetkou, čili a omáčkami, čo umožňuje každému prispôsobiť si jej chuť podľa seba.
ho Bo spája sladké, slané a kyslé chute, ktoré vytvárajú vyvážený a osviežujúci zážitok. Čerstvé bylinky ako koriander a mäta, limetka, sója a chili papričky pridávajú do polievky sviežosť a štipľavosť, čo ju robí dokonalým pokrmom na každú príležitosť. Vyskúšajte si ju pripraviť doma.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Ikonická vietnamská polievka Pho Bo.
Vietnamská polievka Pho Bo
6 až 8 porcií, príprava 25 minút, varenie 4 a viac hodín
INGREDIENCIE
Na vývar:
- 3 kg hovädzieho predného s kosťou (rebrá, chvost, špikové kosti, močing s kosťou)
- 2 stredne veľké cibule
- zázvor vo veľkosti palca
- 3 badiány
- 5 celých klinčekov
- 1 celá škorica
- 2 lyžice cukru
- soľ
- rybacia omáčka
Príloha do polievky:
- hrubšie ryžové cestoviny
- 300 g hovädzej roštenky alebo sviečkovej
- čili papričky
- jarné cibuľky
- mungo klíčky
- cibuľa
- koriander
- pár lístkov bazalky (ideálne thajskej) a mäty
- Limeta
POSTUP
- Očistené kosti a mäso dajte do studenej vody, priveďte k varu a pár minút povarte. Tekutinu vylejte, kosti a mäso opláchnite, hrniec umyte. Všetko opäť zalejte studenou vodou a priveďte k varu.
- Medzitým na horúcej suchej panvici do tmavohneda opražte cibuľu prekrojenú na polovicu a zázvor nakrájaný na plátky. Neskôr pridajte celé badiány, klinčeky a škoricu. Všetko vložte ku kostiam a mäsu, pridajte cukor a soľ a veľmi pomaly varte aspoň 4 hodiny, ideálne dlhšie. Väčšinu vyplavených nečistôt z povrchu vývaru odstráňte.
- Pripravte všetky prílohy do polievky: Uvarte ryžové cestoviny podľa návodu, nakrájajte hovädzie zadné na veľmi tenké plátky (pomôže, keď mäso predtým necháte 15 minút stuhnúť v mrazničke), nakrájajte čili papričky a zelené časti jarných cibuliek na plátky – stonky použite celé.
- Vývar sceďte, dochuťte soľou prípadne cukrom a rybacou omáčkou. Mäso z vývaru oberte.
- Pripravte taniere alebo misky s uvarenými rezancami a surovým natenko nakrájaným hovädzím zadným. Zalejte takmer vriacim horúcim vývarom a polievku podávajte s prílohami: mäsom z vývaru, klíčkami, cibuľou nakrájanou na tenké plátky a prepláchnutou v studenej vode, čili papričkami, jarnou cibuľkou a stonkou z nej, koriandrom, lístkami bazalky a mäty a limetou.