Reklama

Ikonické Pho Bo – hovädzia polievka zo srdca Vietnamu, ktorá dobyla svet

Ikonická vietnamská polievka Pho Bo.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama
Dobroslava Brunovská

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Táto polievka je obľúbeným pokrmom nielen vo Vietname, ale aj symbolom vietnamskej kuchyne na celom svete.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Super zdravá japonská polievka ramen: Takto ju pripravil kuchár Ľuboš

    Pho Bo je tradičná vietnamská hovädzia polievka, ktorá sa vyznačuje aromatickým vývarom, ryžovými rezancami a jemne nakrájaným hovädzím mäsom. Jej pôvod siaha do severného Vietnamu, pričom sa časom rozšírila do celého sveta.

    Vývar sa varí niekoľko hodín z hovädzích kostí a je ochutený koreninami ako škorica, badián, klinčeky a zázvor. Polievka sa podáva s čerstvými bylinkami, limetkou, čili a omáčkami, čo umožňuje každému prispôsobiť si jej chuť podľa seba.

    ho Bo spája sladké, slané a kyslé chute, ktoré vytvárajú vyvážený a osviežujúci zážitok. Čerstvé bylinky ako koriander a mäta, limetka, sója a chili papričky pridávajú do polievky sviežosť a štipľavosť, čo ju robí dokonalým pokrmom na každú príležitosť. Vyskúšajte si ju pripraviť doma.

    Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

    Ikonická vietnamská polievka Pho Bo.

    Vietnamská polievka Pho Bo

    6 až 8 porcií, príprava 25 minút, varenie 4 a viac hodín
    INGREDIENCIE

    Na vývar:

    • 3 kg hovädzieho predného s kosťou (rebrá, chvost, špikové kosti, močing s kosťou)
    • 2 stredne veľké cibule
    • zázvor vo veľkosti palca
    • 3 badiány
    • 5 celých klinčekov
    • 1 celá škorica
    • 2 lyžice cukru
    • soľ
    • rybacia omáčka

    Príloha do polievky:

    • hrubšie ryžové cestoviny
    • 300 g hovädzej roštenky alebo sviečkovej
    • čili papričky
    • jarné cibuľky
    • mungo klíčky
    • cibuľa
    • koriander
    • pár lístkov bazalky (ideálne thajskej) a mäty
    • Limeta

    POSTUP

    1.  Očistené kosti a mäso dajte do studenej vody, priveďte k varu a pár minút povarte. Tekutinu vylejte, kosti a mäso opláchnite, hrniec umyte. Všetko opäť zalejte studenou vodou a priveďte k varu.
    2. Medzitým na horúcej suchej panvici do tmavohneda opražte cibuľu prekrojenú na polovicu a zázvor nakrájaný na plátky. Neskôr pridajte celé badiány, klinčeky a škoricu. Všetko vložte ku kostiam a mäsu, pridajte cukor a soľ a veľmi pomaly varte aspoň 4 hodiny, ideálne dlhšie. Väčšinu vyplavených nečistôt z povrchu vývaru odstráňte.
    3. Pripravte všetky prílohy do polievky: Uvarte ryžové cestoviny podľa návodu, nakrájajte hovädzie zadné na veľmi tenké plátky (pomôže, keď mäso predtým necháte 15 minút stuhnúť v mrazničke), nakrájajte čili papričky a zelené časti jarných cibuliek na plátky – stonky použite celé.
    4. Vývar sceďte, dochuťte soľou prípadne cukrom a rybacou omáčkou. Mäso z vývaru oberte.
    5. Pripravte taniere alebo misky s uvarenými rezancami a surovým natenko nakrájaným hovädzím zadným. Zalejte takmer vriacim horúcim vývarom a polievku podávajte s prílohami: mäsom z vývaru, klíčkami, cibuľou nakrájanou na tenké plátky a prepláchnutou v studenej vode, čili papričkami, jarnou cibuľkou a stonkou z nej, koriandrom, lístkami bazalky a mäty a limetou.

    Autor článku

    Dobroslava Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.