Reklama

Vôňa tradície: Veľkonočná baba starých mám. S fotopostupom ju zvládne každý!

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Nina Smiešna

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Baba, zasekávka, kukla, plnka či pečka. Nech ju nazývate akokoľvek, patrí k našim tradičným veľkonočným pochúťkam. Skúste "plnotučnú" verziu od šéfkuchára Ľuboša Mega.

Veľkonočná baba patrí k tradičným slovenským veľkonočným jedlám. Táto slaná pochúťka má rôzne regionálne variácie, no základom je zvyčajne vajíčková alebo mäsová zmes, ktorá sa pečie v rúre alebo na panvici.

V niektorých častiach Slovenska sa pripravuje z údeného mäsa, klobásy, vajec a strúhanky, zatiaľ čo inde sa robí aj z kysnutého cesta ako sladká verzia. Podáva sa teplá alebo studená, často s chrenom, jarnou cibuľkou alebo kyslou kapustou.

Vôňa Veľkej noci u vás doma

Baba, nazývaná aj zasekávka, kukla, plnka či pečka, patrí k tradičným veľkonočným pochúťkam na Slovensku.Tento jednoduchý, no chutný pokrm nesmie chýbať na veľkonočnom stole. Hoci sa recept z rodiny do rodiny mení, odporúčame vám vyskúšať aj tento „plnotučný“ od nášho šéfkuchára Ľuboša Mega.

Anketa

Zvyknete aj vy pripravovať veľkonočnú babu?

Dobré rady šéfkuchára Ľuboša Mega

  • Ak je údené príliš slané, dajte ho do studenej vody, priveďte k varu a vodu následne vylejte. Môžete opakovať, ak treba.
    Dajte pozor na chuť vývaru z údeného, keď je príliš slaný, pridávajte ho menej a dolejte mliekom.
  • Do baby môžete ešte primiešať typicky jarné suroviny ako nasekanú žihľavu, medvedí cesnak, jarnú cibuľku alebo mletý muškátový oriešok.
  • Na každý rožok či žemľu môžete pridať 1 vajce a zhruba 50 až 100 gramov údeného mäsa.

Zdroj: Laura Witteková / Dobré jedlo

Vyskúšať tento recept sa skutočne oplatí!

Veľkonočná baba

8 až 10 porcií, príprava 40 minút, varenie 120 minút
POTREBUJETE

Na údené mäso:

• 1 kg údeného bravčového v celku (krkovička, stehno, pliecko)
• 1 mrkva
• 1 bobkový list
• 1 cibuľa
• cesnak
• pár guľôčok celého čierneho korenia

Na babu:

• 300 gramov pečiva alebo striedka z kváskového chleba
• vývar z údeného mäsa
• olej alebo bravčová masť
• 1 cibuľa
• 1 bravčová alebo jahňacia klobása
• 50 g slaniny
•3 strúčiky cesnaku
• pol lyžičky majoránu
• 6 vajec (1 vajce na každých cca 50 gramov pečiva)
• čerstvá petržlenová vňať
• soľ, mleté čierne korenie
• strúhanka na vysypanie formy

POSTUP:

1. Do tlakového hrnca vložte sitko na parenie, zalejte vodou tesne nad okraj sitka, vložte údené mäso, ktoré obložíte koreňovou zeleninou, bobkovým listom, cibuľou, cesnakom a guľôčkami korenia. Rýchlo priveďte vodu k varu, hrniec natlakujte a varte asi 30 až 40 minút na každý kilogram údeného.

Ak po otvorení hrnca ešte mäso nie je úplne uvarené, hrniec opäť natlakujte a pokračujte, pokiaľ treba. Ak tlakový hrniec nemáte, varte mäso prikryté v obyčajnom hrnci, doba varenia sa však predĺži zhruba na dvojnásobok. Vývar z údeného si ponechajte.

2. Na menšie kúsky nakrájané pečivo zalejte vývarom z údeného mäsa – zmes nemá byť ani suchá, ani príliš mokrá.

3. Na oleji alebo bravčovej masti opražte nakrájanú cibuľku, pridajte na kocky nakrájanú klobásu a slaninu, pretlačený cesnak a majorán a všetko spolu orestujte.

4. Zamiešajte údené mäso s vychladnutou cibuľou a klobásou, namočeným pečivom, žĺtkami zo všetkých vajec, pridajte nasekanú petržlenovú vňať, dochuťte soľou a korením.

5. Bielky vyšľahajte so štipkou soli na tuhý sneh a pomaly vložte do zmesi z údeného a pečiva.

6. Všetko vylejte na vymastený a strúhankou vysypaný plech alebo do tortovej formy. Pečte na 180 °C približne 30 až 50 minút, podľa výšky veľkonočnej baby.

Autori článku

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

Nina Smiešna

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo miluje odmalička a prácu v Dobrom jedle si vysnívala už dávno. Lásku k jedlu a písaniu spojila do jedného a teší sa na všetky chuťovky, ktoré si vďaka nej prečítate. Rada skúša nové recepty, nebojí sa netradičných kombinácií a nikdy nepohrdne šálkou kvalitnej kávy. Gastronómia ju vždy priťahovala, niekoľko rokov sa venovala pečeniu v pekárni a v kuchyni trávi i dnes najviac času.