Sladké VEĽKONOČNÉ tradície: Recepty na barančeka, mrváň, rožky aj tvarožníky sú výborné!
28. 3. 2024, 11:03 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)
Veľkonočné sviatky sú časom spoločných rodinných stretnutí a, samozrejme, tradičných jedál. Pripravili sme pre vás malú ochutnávku z celého Slovenska.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku
VEĽKONOČNÝ BARANČEK
Baranček je typický pre celé Slovensko. Robieva sa z treného, piškótového, ale aj kysnutého cesta.
Zdroj: Laura Witteková
VEĽKONOČNÝ BARANČEK
1 BARANČEK, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 30 AŽ 35 MINÚT
Potrebujete:
- 110 g masla + na vymazanie formy
- 110 g práškového cukru
- 3 vajcia
- 150 g hladkej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- pol lyžičky sódy bikarbóny
- 3 lyžice mlieka
- pol lyžičky mletej vanilky
- kôra a šťava z 1 biocitróna
- 1 lyžica polohrubej múky na vysypanie formy";i:10;s:30:"práškový cukor na posypanie
POSTUP:
- Maslo s cukrom vyšľahajte na svetlú penu. Po jednom zapracujte žĺtky. Vsypte preosiatu múku s kypriacim práškom, sódu bikarbónu, pridajte mlieko a zamiešajte. Nakoniec dajte vanilku, citrónovú kôru a šťavu.
- Z bielkov vyšľahajte pevný sneh a jemne zapracujte do múkovej zmesi. Cesto vylejte do maslom vymazanej a múkou vysypanej formy. Formu zatvorte a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 40 až 45 minút. Urobte test špajľou.
- Po upečení nechajte barančeka 10 minút chladnúť vo forme a následne ho vyklopte a nechajte úplne vychladnúť. Posypte práškovým cukrom a ozdobte stužkou.

MAKOVÉ A ORECHOVÉ ROŽKY
24 KUSOV, PRÍPRAVA 50 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT, KYSNUTIE
Zdroj: Laura Witteková
MAKOVÉ A ORECHOVÉ ROŽKY
Potrebujete:
- 100 ml mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- 2 lyžice krupicového cukru
- 250 g polohrubej múky
- pol lyžičky soli
- 50 g kyslej smotany
- 70 g masla
- 2 žĺtky
- žĺtok na potretie
Na makovú náplň:
- 100 ml mlieka
- 80 g práškového cukru
- 200 g mletého maku
- citrónová kôra z jedného citróna
Na orechovú náplň:
- 100 ml mlieka
- 80 g práškového cukru
- 200 g mletých vlašských orechov
- 1 lyžica rumu
- pol lyžičky škorice
POSTUP:
- Do vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte lyžicu cukru a lyžicu múky. Premiešajte, zakryte a droždie nechajte 10 minút aktivovať.
- V mise zmiešajte múku, zvyšný cukor, soľ. Pridajte kvások, kyslú smotanu, rozpustené maslo, žĺtky a vypracujte hladké cesto. Cesto zakryte a nechajte kysnúť minimálne hodinu na teplom mieste.
- Pripravte náplne: Do hrnca dajte mlieko, cukor a priveďte do varu. Vsypte mak, miešajte ešte minútu a odstavte. Zamiešajte citrónovú kôru. Orechovú náplň pripravíte rovnako vsypaním orechov do mlieka, len po odstavení zamiešate rum a škoricu. Obe náplne nechajte vychladnúť.
- Vykysnuté cesto preložte na dosku vysypanú múkou a rozdeľte na dve časti. Každú časť rozvaľkajte do kruhu. Jeden kruh potrite makovou náplňou a druhý orechovou. Potom kruhy rozrežte na 12 trojuholníkov. Každý trojuholník následne zviňte do tvaru rožteka a uložte na plech vyložený papierom na pečenie. Zakryte a nechajte ešte 30 minút podkysnúť.
- Rožteky potrite žĺtkom a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte 15 až 20 minút.

KAKAOVÝ MRVÁŇ
Mrváň pochádza z južného pása stredného a západného Slovenska a patrí k najstarším slovanským pomenovaniam koláčov. Kedysi mal okrúhlu formu.
Zdroj: Laura Witteková
KAKAOVÝ MRVÁŇ
10 AŽ 12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Potrebujete:
- 200 ml mlieka
- 1 lyžica medu
- 7 g sušeného droždia
- 500 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky + na vysypanie formy
- 150 g krupicového cukru
- 50 g masla + na vymazanie formy
- 2 vajcia
- pol lyžičky soli
- 100 g hrozienok";i:10;s:33:"3 lyžice kakaa holandského typu";i:11;s:29:"2 lyžice práškového cukru";i:12;s:41:"2 lyžice rozpusteného masla na potretie
POSTUP:
- Do vlažného mlieka dajte med a rozmiešajte ho. Pridajte droždie, premiešajte a nechajte 10 minút zakryté aktivovať.
- Vo veľkej mise zmiešajte obe múky, pridajte aktivované droždie, cukor, rozpustené a mierne vychladnuté maslo, vajcia a soľ. Začnite suroviny spracovávať na cesto. Keď bude zmes už jemne lepkavá, pridajte hrozienka.
- V mise zmiešajte kakao s cukrom, odoberte kus cesta a vyváľajte ho v kakau. Cesto vráťte k zvyšku cesta a zoberte ďalší kúsok cesta a znovu ho pokryte kakaom. Takto obaľte ešte jeden kus cesta. Jednotlivé kakaové cestá aj tie bez kakaa nemiešajte len ich položte vedľa seba, prikryte utierkou a nechajte hodinu kysnúť.
- Vykysnuté cesto preložte na dosku dostatočne vysypanú múkou a rozdeľte ho na tretiny. Vezmite prvú tretinu, jemne vytvarujte na dlhý valec a vložte ho do maslom dobre vymazaného a múkou vysypaného pekáča po celom jeho obvode. Zostávajúce cesto prepracujte a rozdeľte na tri časti, z ktorých upleťte klasický vrkoč. Vrkoč uložte do stredu. Pekáč prikryte a nechajte ešte 40 minút podkysnúť.
- Pekáč vložte do rúry vyhriatej na 160 °C a pečte približne 50 až 60 minút. Ešte teplý mrváň potrite roztopeným maslom.

HRUDKA NASLADKO S HROZIENKAMI
1 HRUDKA, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
HRUDKA NASLADKO S HROZIENKAMI
Potrebujete:
- 1 l mlieka
- 500 ml vody
- 10 vajec
- 2 lyžice krupicového cukru
- štipka soli
- pol lyžičky mletej vanilky
- za hrsť hrozienok
POSTUP:
- Do hrnca vlejte dve tretiny mlieka, vodu a priveďte do varu.
- V druhej mise ponorným mixérom rozmixujte vajcia so zvyšným mliekom.
- Keď začne mlieko vrieť, vlejte vaječnú zmes, pridajte cukor, soľ, vanilku, hrozienka a dobre premiešajte. Za stáleho miešania varte, kým nevznikne zmes plná hrudiek.
- Zmes vylejte do pripraveného sitka, ktoré ste si vyložili gázou alebo látkovou utierkou. Utierku zdvihnite a pevne zaviažte do okrúhleho tvaru. Utierku zaveste, aby prebytočná tekutina odtekala. Hrudku nechajte visieť približne 3 až 4 hodiny. Potom odstráňte gázu a hrudku skladujte v chladničke.

KYSNUTÉ TVAROŽNÍKY A LEKVÁRNIKY
Tvarožníky a lekvárniky sa na západnom Slovensku robili ako batôžky plnené čerstvým tvarohom vymiešaným s medom alebo s lekvárom.
Zdroj: Laura Witteková
KYSNUTÉ TVAROŽNÍKY A LEKVÁRNIKY
30 KUSOV, PRÍPRAVA 50 MINÚT, PEČENIE 30 AŽ 35 MINÚT, KYSNUTIE
Potrebujete:
Na cesto:
- 300 ml mlieka
- 25 g droždia
- 70 g práškového cukru
- 250 g polohrubej múky
- 250 g hladkej múky
- pol lyžičky soli
- 2 vajcia + 1 na potretie
- 100 g tučného jemného tvarohu
- 120 g masla
Na tvarohovú plnku:
- 250 g tučného hrudkovitého tvarohu
- 3 lyžice medu
- štipka mletej vanilky
Na lekvárovú plnku:
- 250 g slivkového lekváru
- 1 lyžička rumu
POSTUP:
- Kvások pripravte tak, že do polovice vlažného mlieka rozdrobíte droždie a pridáte lyžicu cukru. Premiešajte a nechajte prikryté 10 minút na teplom mieste. Droždie sa aktivuje a začne pekne bublať.
- Do veľkej misy preosejte obe múky, pridajte soľ, vajcia, tvaroh a rozpustené maslo. Maslo nesmie byť horúce. Vypracujte hladké a vláčne cesto. Cesto prikryte a nechajte hodinu kysnúť.
- Na tvarohovú plnku zmiešajte všetky suroviny. Lekvár vymiešajte s rumom.
- Vykysnuté cesto preložte na dosku vysypanú múkou a rozvaľkajte na hrúbku približne 4 mm. Cesto rozkrájajte na rovnaké štvorce a do stredu polovice štvorcov dajte tvarohovú plnku a do druhej lekvár. Každý štvorec cesta uzatvorte ako batôžtek a uložte na plech dobre vymazaný maslom alebo vyložený papierom na pečenie. Medzi batôžkami nechajte miesto, keďže narastú. Prikryte a nechajte 20 minút podkysnúť.
- Potom koláčiky potrite rozšľahaným vajíčkom a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte 30 až 35 minút, aby koláčiky získali zlatú farbu. Pred podávaním nechajte vychladnúť a nakoniec posypte práškovým cukrom.