Dokonale šťavnaté mäsové recepty, ktoré musíte vyskúšať!
5. 3. 2025, 19:01 (aktualizované: 13. 3. 2025, 13:23)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Každý druh mäsa má svoje špecifické vlastnosti – líši sa chuťou, štruktúrou, obsahom tuku či spôsobom prípravy. Vyťažte maximum pre chuťové poháriky!
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
24 fotografiíPrejsť do galérie
×
Zdroj: Tatiana Kubicová

Video Player is loading.
Ako upiecť dokonalé KURA? Úplne jednoducho! Šéfkuchár vás to naučíZdroj: Tatiana Kubicová
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Kurča pečené "na motýlika".
Kurča pečené „na motýlika“ s citrusmi
4 porcie, príprava 35 minút, pečenie 90 minút
- 1 celé kurča (asi 1,5 až 1,8 kg)
- olivový olej
- 1 lyžička mletého kardamómu
- 1 lyžica údenej papriky
- soľ, mleté čierne korenie
- 1 pomaranč
- 1 citrón
- 1 limeta
- čerstvý tymian
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica medu
Na hranolčeky:
- 2 veľké mrkvy
- 1 sladký zemiak
- 1 cvikla
- pol buľvy zeleru
- tymian
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
Na špenát:
- 1 lyžica masla
- 1 strúčik cesnaku
- 250 g mrazeného špenátu (listového, nie drveného)
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP
- Kurča položte prsami nadol. Kuchynskými nožnicami alebo nožom odstrihnite chrbticu od chvosta po krk. Otočte ho prsami nahor a silno zatlačte na hrudnú kosť, aby sa sploštilo. Potrite ho z oboch strán olivovým olejom a posypte kardamómom, údenou paprikou, soľou a korením.
- Do pekáča rozložte plátky pomaranča, citróna a limety zľahka premiešané s lyžicou oleja, tymianom a prelisovanými cesnakmi.
- Kurča položte na citrusy kožou nahor, pridajte vystrihnutú chrbticu a na vrch uložte pár plátkov citrusov. Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 45 až 50 minút, kým koža nebude zlatistá a mäso prepečené. Ku koncu pečenia môžete kurča potrieť medom a chvíľu zapiecť.
- Mrkvu, sladký zemiak, cviklu a zeler nakrájajte na hranolčeky, zmiešajte ich s tymianom, soľou, korením a olivovým olejom. Rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre na 200 °C 20 až 30 minút, kým hranolčeky nebudú zlatisté a upečené.
- Pripravte špenát: Na panvici roztopte maslo, pridajte cesnak nakrájaný na plátky a krátko ho orestujte. Pridajte špenát a za občasného miešania opekajte, kým nezvädne. Dochuťte soľou a korením.
- Upečené kurča nechajte aspoň 10 minút oddýchnuť a podávajte s citrusmi, hranolčekmi, so špenátom a s výpekom.