Super JEDNODUCHÉ KOLÁČE: Upečiete ich šup aj cez pracovný deň!
2. 9. 2024, 15:03 (aktualizované: 2. 9. 2024, 15:35)

Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Laura Witteková
Reklama
Cuketový, sypaný s tvarohom, hrnčekový s jablkami aj cviklový s čokoládou. Garantujeme, že sa vám vydaria a budú aj super chutné!
CUKETOVÝ KOLÁČ S RUMOVÝMI HROZIENKAMI
PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Laura Witteková
Potrebujete:
- za hrsť sušených hrozienok
- za hrsť vlašských orechov (nahrubo posekaných)
- 200 ml rumu
- 2 vajcia
- 200 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 400 g hladkej múky
- 100 g špaldovej múky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 balíček škoricového cukru";i:10;s:23:"160 ml repkového oleja";i:11;s:21:"200 ml kyslej smotany";i:12;s:45:"1 väčšia cuketa (nastrúhaná na hrubšie)";i:13;s:30:"práškový cukor na posypanie
POSTUP:
- Hrozienka a orechy namočte asi hodinu pred pečením do rumu. Vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom dobre vyšľahajte do hustej peny.
- Obe múky preosejte so sódou a primiešajte škoricový cukor. Do vyšľahaných vajec s cukrom postupne zapracujte múku s cukrom a so škoricou, olej, kyslú smotanu a cuketu. Na záver vmiešajte namočené hrozienka aj orechy spolu s rumom. Cesto premiešajte a pomocou stierky ho prelejte na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Koláč pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C asi 30 minút. Pre istotu urobte skúšku špajdľou. Pred podávaním ho posypte práškovým cukrom.
SYPANÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ
1 PLECH 25 x 35 CM I PRÍPRAVA 45 MINÚT I PEČENIE 30 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Potrebujete:
- 350 g hrubej múky
- 250 g práškového cukru
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 3 vajcia
- 200 g kyslej smotany
- 200 ml mlieka
- 500 g hrudkovitého tvarohu
- 1 balíček vanilínového cukru
- 50 g hrozienok
- 80 g rozpusteného masla";i:10;s:25:"maslo na vymazanie plechu";i:11;s:30:"práškový cukor na posypanie
POSTUP:
- Preosiatu múku zmiešajte s kypriacim práškom a cukrom. Vajcia rozšľahajte s kyslou smotanou, pridajte mlieko a premiešajte.
- Polovicu sypkej zmesi rovnomerne rozložte na plech vymastený maslom. Posypte rozdrobeným tvarohom, vanilínovým cukrom a hrozienkami. Tvarohovú masu pokvapkajte 2 lyžicami rozpusteného masla a asi tretinou vajcovej hmoty. Potom navrstvite druhú polovicu sypkej zmesi.
- Rúru vyhrejte na 175 °C. Navrch koláča nalejte zvyšnú vajcovú hmotu, ktorú pokvapkajte zvyšným rozpusteným maslom. Vo vyhriatej rúre pečte asi 30 minút. Koláč po vychladnutí posypte práškovým cukrom.
BEZLEPKOVÝ CVIKLIAK
6 porcií, príprava 15 minút, pečenie 35 minút
Zdroj: Laura Witteková
POTREBUJETE:
- 140 g postrúhanej cvikly
- 2 postrúhané jablká
- za hrsť sušených brusníc
- 80 g kokosového tuku (roztopeného)
- 1 vajce
- 60 g bielej makovej múky (môže byť aj mletý mak)
- 60 g ryžovej múky
- 80 g mletých lieskových orechov
- 80 g hnedého cukru
- 30 g kokosového cukru";i:10;s:20:"1 lyžička škorice";i:11;s:31:"1 lyžička kypriaceho prášku
Na polevu:
- 30 g kokosového tuku
- 150 g horkej čokolády
- orechy na ozdobenie
POSTUP:
- Suroviny zmiešajte v mise. Vznikne cesto. ktoré dajte do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie.
- Lyžicou ho dobre uhlaďte a v rúre vyhriatej na 170 °C pečte asi 35 minút.
- Koláč nechajte vychladnúť a medzitým urobte vo vodnom kúpeli polevu z tuku a čokolády. Polejte koláč, ozdobte orechmi a nechajte stuhnúť.
Horúca piškóta s malinovým džemom
6 porcií, príprava 15 minút, pečenie 15 minút
Zdroj: Dobré jedlo
Potrebujete:
- 4 vajcia
- 160 g práškového cukru + 1 lyžica do snehu
- 2-3 lyžice teplej vody
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 120 g polohrubej múky
- malinový, alebo ríbezľový džem na potretie
- soľ
POSTUP:
- Rúru vyhrejte na 180 °C. V hlbšej mise vymiešajte žĺtky s cukrom, pridajte teplú vodu a citrónovú šťavu.
- V druhej nádobe pridajte k bielkom štipku soli a vyšľahajte tuhý sneh. Ku koncu šľahania pridajte 1 lyžicu práškového cukru.
- Do žĺtkovej peny postupne vmiešavajte sneh a preosiatu múku. Hladké cesto bez hrudiek vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre pečte 15 minút.
- Horúcu piškótu potrite rozriedeným džemom, nakrájajte na väčšie štvorce a posypte práškovým cukrom.
Hrnčekový jablkovo- kakaový koláč
príprava 15 minút, pečenie 20 minút
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Potrebujete:
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 2 lyžice kakaa
- 2 hrnčeky kryštálového cukru
- 1 hrnček mlieka
- pol hrnček oleja
- 5 - 6 nahrubo nastrúhaných jabĺk
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 1 vajce
- 1 balíček škoricového cukru";i:10;s:30:"práškový cukor na posypenie
POSTUP:
- Všetky suroviny premiešajte, vylejte na stredne veľký plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečte asi 20 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.
- Pred podávaním posypte práškovým cukrom.