Lojzova KASTRÓLOVÁ ROŠTENKA: Tento herec ju robí skvelú!
29. 12. 2022, 10:12 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: DOBRÉ JEDLO
Reklama
Marián Miezga je medzi hercami vychýrený kuchár. Túto pochúťku nazval podľa otca, od ktorého má recept.
Varí zásadne v zástere a veľmi rád. My musíme uznať, že aj výborne! Túto činnosť neberie ako povinnú drinu a pristupuje k nej s fantáziou. Keď sme známeho herca pred niekoľkými rokmi navštívili, rád sa s nami podelil o skvelé recepty.

Zdroj: Dobré jedlo
Marián Miezga sa v kuchyni cíti veľmi dobre.
Lojzova kastrólová roštenka
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 45 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo
POTREBUJETE:
- 1 kg nízkej hovädzej roštenky
- 2 lyžice plnotučnej horčice
- 2 lyžice worčestrovej omáčky
- 5 lyžíc olivového oleja
- 4 cibule
- 1 - 2 strúčiky cesnaku
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Roštenku umyte, osušte papierovým obrúskom a nakrájajte na pláty hrubé 1 cm. Naklepte, posoľte, pokoreňte, potrite horčicou a worčestrovou omáčkou. Vložte do misy, zalejte 2 lyžicami oleja a nechajte aspoň polovicu dňa odstáť v chlade.
- Tri cibule a cesnak rozmixujte. Vo veľkom hrnci orestujte na 1 lyžici oleja. V panvici sprudka opečte z oboch strán roštenku v marináde a preložte do hrnca s cibuľou a cesnakom. Keď mäso pustí šťavu, zalejte ho hrnčekom teplej vody a prikryté dusíte asi 45 minút domäkka.
- Vo zvyšnom oleji krátko do zlatista opražte očistenú, na plátky nakrájanú cibuľu. Roštenku na tanieri servírujte posypanú opraženou cibuľou. Podávajte s ryžou, opečenými zemiakmi a uhorkovým šalátom.
Babkin uhorkový šalát
pre 6 osôb
Zdroj: Shutterstock
POTREBUJETE:
- 2 šalátové uhorky
- 1 lyžička práškového cukru
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- niekoľko kvapiek octu
- 200 g kyslej smotany
- 1 strúčik cesnaku
- mleté čierne korenie, soľ
POSTUP:
- Uhorku ošúpte, pokrájajte na plátky a osoľte. Nechajte v mise odstáť, kým nepustí šťavu.
- Posypte práškovým cukrom, červenou mletou paprikou, mletým korením a pokvapkajte trochou octu. Primiešajte roztlačený cesnak a smotanu.
ROŠTENKA S KÁVOVO-SMOTANOVOU OMÁČKOU
4 PORCIE I PRÍPRAVA 10 MINÚT I VARENIE 35 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo
POTREBUJETE:
- 4 tenké plátky hovädzej roštenky
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 2 lyžice hladkej múky
- olej
- 1/2 menšieho póru
- 100 g syra feta
- 100 ml smotany na šľahanie
- 2 - 3 lyžice silnej uvarenej scedenej kávy
- soľ, mleté korenie štyroch farieb
POSTUP:
- Umyté a osušené plátky mäsa naklepte, osoľte, okoreňte, potrite tenkou vrstvou horčice a obaľte v múke.
- Plátky z oboch strán opečte v kastróle na rozohriatom oleji a vyberte. Do výpeku dajte nakrájaný pór, 3 až 4 minúty opekajte a vložte naspäť plátky mäsa. Podlejte trochou vody a prikryté duste do mäkka asi 35 minút.
- Mäkké mäso vyberte a prikryte alobalom aby ostalo teplé. Do hrnca k vydusenej šťave primiešajte syr feta, premiešajte a nechajte rozpustiť. Prilejte smotanu a uvarenú kávu. Dochuťte soľou a podávajte so zemiakovým pyré.
Urobte si radosť aj týmito dobrotami: