Reklama

Nadýchaná BÁBOVKA od Kvetky Horváthovej: Kysnuté cesto a kopec maku!

Kvetka Horváthová varila aj v kuchyni Dobrého jedla.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Slinky tečú už len pri pohľade na tento tradičný múčnik. Už nehovoríme o tom ako vonia, keď ho vytiahnete z rúry! A ako chutí... Veď vyskúšajte sami!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:14
Remaining Time 0:14
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Celebrity, ktoré majú doma ČIERNU kuchyňu: Štýlová voľba!

    Sympatická moderátorka Telerána si zvykne nie len privstať, ale nelení stáť často ani pri rúre či pri sporáku a niečo rýchle i zložitejšie upiecť a uvariť. Jej Instagram je plný rôznych slaných i sladkých dobrôt a video návodov ako ich pripraviť: melónové nanuky, tvarohový koláč s ovocím, sypaný koláč, koláč so snehom, špenátové bryndzové pirohy, či veľkonočnú babu vo forme torty, ktorú môžete urobiť zo starších rožkov hocikedy...

    Anketa

    Vyskúšali už niečo upiecť alebo uvariť podľa Kvetky?

    • Zatiaľ nie.87%
    • Áno, inšpirujú ma jej recepty.12%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Kvetka Horváthová je milovníčkou dobrého jedla a neustále objavuje a skúša nové inšpiratívne recepty.

    Pred časom v našej redakčnej kuchyni pripravila úplne jednoduché, no fantastické tuniakové guľky: Zo zmesi 200 g scedeného tuniaka z konzervy oleji, 50-60 g jemných ovsených vločiek, 1 nadrobno nakrájanej šalotky, 1 väčšieho vajca, petržlenovej vňate a soli urobila guľky a pri 175 °C ich piekla asi 20 minút. Podávala ich s jogurtovým dresingom a pečenou zeleninou.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:12
    Remaining Time 0:12
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      6x najlepšie BÁBOVKY: Super RECEPTY, doma sa po nich zapráši!
      Zdroj: NMH

      Maková bábovka

      1 forma,  príprava 25 minút + kysnutie, pečenie 45 minút

       

      POTREBUJETE: 

      Na kvások:

      • 200 ml teplého mlieka K-Z lásky k tradícii
      • pol kocky čerstvého droždia
      • 1 lyžička kryštálového cukru
      • 1 lyžička hladkej múky

      Na cesto: 

      • 250 g polohrubej múky
      • 200 g hladkej múky
      • 4 lyžice kryštálového cukru
      • štipka soli
      • 2 žĺtky
      • 100 g zmäknutého masla

      Na plnku: 

      • 200 g mletého maku
      • 6 lyžíc práškového cukru
      • 1 balíček vanilkového cukru
      • voda na pokvapkanie

       

      POSTUP:

      1. Z teplého mlieka, cukru, hladkej múky a droždia  pripravte kvások a nechajte 10 minút vzísť.
      2. Zatiaľ zmiešajte polohrubú a hladkú múku s cukrom, štipkou soli, s dvomi žĺtkami a pridajte kvások. Začnite miesiť cesto, do ktorého postupne pridávajte zmäknuté maslo.
      3. Hladké nelepivé cesto nechajte 30 minút kysnúť na teplom mieste.
      4. Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na pomúčenej podložke do tvaru obdĺžnika. Rovnomerne naň nasypte makovú plnku. Tú si pripravte zmiešaním mletého maku, práškového a vanilkového cukru. Zľahka ju pokvapkajte vodou a cesto stočte ako závin.
      5. Oba konce spojte a preneste ho do bábovkovej formy. Ak použijete kovovú, vymastite ju maslom a vysypte múku. Ak použijete silikónovú, potrite ju rastlinným olejom.
        Cesto vo forme nechajte kysnúť na teplom mieste ešte 30 minút.
      6. Rúru rozohrejte na 175  °C (vrchný a spodný ohrev) a bábovku pečte približne 45 minút.
        Asi 10 – 15 minút pred vytiahnutím z rúry ju prikryte alobalom. Hotovú bábovku posypte práškovým cukrom.