V kuchyni MICHAELY ČOBEJOVEJ: S dcérou varia úžasné BRYNDZOVÉ PIROHY!
9. 6. 2024, 8:13 (aktualizované: 11. 6. 2024, 8:41)
Rodina herečky a producentky miluje dobré jedlo a jej mladšia dcéra aj časopis Dobré jedlo! Preto nás výnimočne pustili do svojej krásnej, priestrannej a funkčnej kuchyne, ktorú nadizajnoval jej manžel. A nezaobišlo sa to bez chutného obeda!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Obľúbené jedlá
Čobejovci si potrpia na domácu stravu a preto Michaela často vyvára. Našťastie má v kuchyni skvelú pomocníčku, mladšiu dcéru Táničku, ktorá v pohode varí i pečie aj sama. Okrem pirohov a halušiek milujú domáce cestoviny na všetky možné spôsoby. "Niekoľkokrát do týždňa ich jeme len s paradajkovou omáčkou a vôbec sa ich neprejeme. No robievam rada aj pečené kurča, perkelt, ryby a sviečkovú podľa mojej mamy," povedala nám hostiteľka. Jedlo si najradšej vychutnávajú pri veľkom okrúhlom stole v kuchyni, no v sezóne radi grilujú v záhrade, do ktorej majú prístup z obývačky.
Bryndzové pirohy
4 porcie, príprava 30 minút, varenie 10 minút
POTREBUJETE:
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Bryndzové pirohy zapíjajú Čobejovci acidkom.
Na cesto:
- 600 g zemiakov uvarených v šupke
- 200-250 g polohrubej múky (môže byť aj špaldová)
- 1 vajce
- štipka sol
- mlieko podľa potreby
Na plnku a poliatie:
- polovica nastrúhaných zemiakov z cesta
- 150 g bryndze
- soľ
- 2 cibule
- olej
- maslo na poliatie
POSTUP:
- Ošúpané a vychladené zemiaky nastrúhajte na hrubo a polovicu odložte do plnky. Zemiaky na cesto zmiešajte s vajíčkom, múkou a so soľou. Múky pridávajte postupne toľko, aby ste vymiesili nelepivé vláčne cesto. Ak je priveľmi tuhé, prilejte trocha mlieka.
- Kým sa v robote mieša cesto na pirohy, pripravte plnku z odložených nastrúhaných zemiakov vymiešaných s bryndzou a trochou soli.
- Cesto vyberte na pomúčenú dosku, rozdeľte ho na polovicu a najskôr rozvaľkajte jednu, ale nie veľmi natenko. Pohárom alebo formičkou vykrajujte kolieska. Na každé dávajte malou lyžičkou plnku.
- Kolieska preložte a okraje pevne spojte pomocou vidličky. Zvnútra musí byť cesto lepkavé, bez múky.
- Počas plnenia dajte do veľkého hrnca variť mierne osolenú vodu a na slabšom ohni plnené pirohy varte 7-10 minút. Zľahka ich premiešajte a sceďte. V mise premiešajte s cibuľou opečenou dohneda na oleji. Podávajte poliate rozpusteným maslom a prípadne posypte mletou paprikou.
Máme pre vás aj ďalšie skvelé recepty: