Pochúťky z mletého mäsa: CHILLI CON CARNE, RAGÚ AJ ŠPAGETY BOLOGNESE!
3. 6. 2024, 13:08

Zdroj: ALENA HRBKOVÁ/Gurmet
Reklama
Z mletého hovädzieho, bravčového či hydinového mäsa nemusíte robiť vždy len fašírky. Je to vďačná surovina aj na prípravu rýchlych a zdravých jedál, do ktorých môžete využiť aj kopec zeleniny!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
36 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
PRÍVARKY nových chutí: NAVARTE NA DVA DNI a jedzte s chlebomRagú z mletého mäsa s mušličkami
4 porcie, príprava 10 minút, varenie 30 minút
POTREBUJETE:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1-2 mrkvy
- 1 stonka zeleru
- 1 plechovka lúpaných paradajok
- 250 ml hovädzieho vývaru (+ na podlievanie)
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
- 400 g cestovín (väčšie mušličky)
- strúhaný parmezán (nemusí byť)
- zelerová vňať
POSTUP:
- Na olivovom oleji speňte nakrájanú cibuľu a očistený cesnak. Pridajte nakrubo nastrúhanú mrkvu a zeler. Duste pár minút a vmiešajte mleté mäso.
- Počkajte, kým pustí šťavu, potom osoľte, okoreňte a zalejte paradajkami aj vývarom. Pomaly duste 30 minút. Podľa potreby podlievajte vývarom.
- Cestoviny varte v osolenej vode asi 5 minút. Sceďte ich a pridajte do panvice s ragú. Premiešajte a môžete podávať. Cestoviny na tanieri ozdobte nastrúhaným parmezánom a zelerovou vňaťou.

Video Player is loading.
Jedinečné CUKETOVÉ RECEPTY: Nebudete vedieť, ktorý skôr pripraviť!Bolonské špagety
4 porcie, príprava 10 minút, varenie 30 minút
POTREBUJETE:
- 500 g špagiet
- 70 g slaniny
- 2 hrste nadrobno nakrájanej koreňovej zeleniny
- 1 väčšia cibuľa nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku
- pol lyžičky sušeného oregana
- pol lyžičky sušenej bazalky
- 1 väčší bobkový list
- 600 g mletého hovädzieho mäsa
- 400 g paradajok
- 60 g parmezánu
- čerstvá bazalka
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
POSTUP:
- Nakrájanú slaninu osmažte na troche oleja, pridajte koreňovú zeleninu, cibuľu a všetko dobre opražte. Pridajte prelisovaný cesnak, sušené bylinky, bobkový list a po chvíli aj mleté mäso.
- Za pravidelného miešania mäso opražte tak, aby neobsahovalo hrudky a bolo všetko zhnednuté.
- Do hrnca pridajte olúpané paradajky (najprv špičkou ostrého noža spravte na vrchu každej krížik a potom ich na chvíľu ponorte do vriacej vody), poučte ich, pridajte soľ, mleté korenie a duste prikryté asi 30 minút.
- Cestoviny uvarte podľa návodu na obale, s trochou cestovinovej vody ich premiešajte a krátko povarte v mäsovej omáčke. Dochuťte časťou nastrúhaného syra a čerstvou bazalkou. Podávajte posypané ďalším syrom.

Video Player is loading.
Recepty zo SLANINKY: Nápady na pochúťky pre labužníkovChilli con carne s čokoládou
4 porcie, príprava 10 minút, varenie 40 minút
POTREBUJETE:
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 veľká cibua
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červená paprika
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- 1 lyžička drvenej rasce
- 500 g mletého mäsa (hovädzie a bravčové)
- 200 ml mäsového vývaru
- 1 lyžička sušeného majoránu alebo oregana
- 400 g sterilizovaných paradajok
- 1 lyžička mletého čili alebo čerstvú čili papričku
- 1 lyžička hnedého cukru
- 400 g sterilizovaných červených fazúľ
- 2 kocky horkej čokolády
- soľ mleté čierne korenie
POSTUP:
- Cibuľu nakrájajte nadrobno a opražte ju vo väčšom hrnci na rozpálenom oleji. Po 5 minútach k cibuli pridajte prelisovaný alebo najemno nasekaný cesnak a na kocky nakrájanú červenú papriku, mletú papriku a rascu. Znížte teplotu a na strednom ohni smažte za stáleho miešania ďalších päť minút.
- Do pripraveného základu dajte mleté mäso. Pridávajte ho v menších množstvách a vareškou ho rozdeľte na čo najmenšie kúsky. Miešajte aby sa rovnomerne opieklo. Mäso by sa malo opekať, nie dusiť. K opečenému mäsu prilejte vývar a sterilizované paradajky. Prisypte majorán, cukor, soľ a čierne korenie. Dôkladne premiešajte a duste.
- Pridajte mleté čili alebo čili papriku, priveďte do varu a pod pokrievkou za občasného miešania varte 20 minút na miernom ohni. Správne podusené chilli con carne musí byť husté a šťavnaté.
- Fazule z konzervy sceďte. Pridajte ich do hrnca, zamiešajte a na miernom ohni nechajte bublať 5 až 10 minút. Vhoďte čokoládu aby sa rozpustila. Podľa potreby dosoľte a dokoreňte. Podávajte s ryžou.
Zajtra na obed pripravte napríklad aj toto: