Reklama

Pochúťky z mletého mäsa: CHILLI CON CARNE, RAGÚ AJ ŠPAGETY BOLOGNESE!

Ragú s mušličkami.

Zdroj: ALENA HRBKOVÁ/Gurmet

Reklama

Z mletého hovädzieho, bravčového či hydinového mäsa nemusíte robiť vždy len fašírky. Je to vďačná surovina aj na prípravu rýchlych a zdravých jedál, do ktorých môžete využiť aj kopec zeleniny!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    PRÍVARKY nových chutí: NAVARTE NA DVA DNI a jedzte s chlebom

    Ragú z mletého mäsa s mušličkami

    4 porcie, príprava 10 minút, varenie 30 minút

     

    POTREBUJETE: 

    • 500 g mletého hovädzieho mäsa
    • 1cibuľa
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1-2 mrkvy
    • 1 stonka zeleru
    • 1 plechovka lúpaných paradajok
    • 250 ml hovädzieho vývaru (+ na podlievanie)
    • soľ, mleté čierne korenie
    • olivový olej
    • 400 g cestovín (väčšie mušličky)
    • strúhaný parmezán (nemusí byť)
    • zelerová vňať

     

    POSTUP: 

    1. Na olivovom oleji speňte nakrájanú cibuľu a očistený cesnak. Pridajte nakrubo nastrúhanú mrkvu a zeler.  Duste pár minút a vmiešajte mleté mäso.
    2. Počkajte, kým pustí šťavu, potom osoľte, okoreňte a zalejte paradajkami aj vývarom. Pomaly duste 30 minút. Podľa potreby podlievajte vývarom.
    3. Cestoviny varte v osolenej vode asi 5 minút. Sceďte ich a pridajte do panvice s ragú. Premiešajte a môžete podávať. Cestoviny na tanieri ozdobte nastrúhaným parmezánom a zelerovou vňaťou.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Jedinečné CUKETOVÉ RECEPTY: Nebudete vedieť, ktorý skôr pripraviť!

      Bolonské špagety

       

      4 porcie, príprava 10 minút, varenie  30 minút

       

      POTREBUJETE: 

      • 500 g špagiet
      • 70 g slaniny
      • 2 hrste nadrobno nakrájanej koreňovej zeleniny
      • 1 väčšia cibuľa nakrájaná nadrobno
      • 2 strúčiky cesnaku
      • pol lyžičky sušeného oregana
      • pol lyžičky sušenej bazalky
      • 1 väčší bobkový list
      • 600 g mletého hovädzieho mäsa
      • 400 g paradajok
      • 60 g parmezánu
      • čerstvá bazalka
      • soľ, mleté čierne korenie
      • olivový olej

       

      POSTUP:

      1. Nakrájanú slaninu osmažte na troche oleja, pridajte koreňovú zeleninu, cibuľu a všetko dobre opražte. Pridajte prelisovaný cesnak, sušené bylinky, bobkový list a po chvíli aj mleté mäso.
      2. Za pravidelného miešania mäso opražte tak, aby neobsahovalo hrudky a bolo všetko zhnednuté.
      3. Do hrnca pridajte olúpané paradajky (najprv špičkou ostrého noža spravte na vrchu každej krížik a potom ich na chvíľu ponorte do vriacej vody), poučte ich, pridajte soľ, mleté korenie a duste prikryté asi 30 minút.
      4. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale, s trochou cestovinovej vody ich premiešajte a krátko povarte v mäsovej omáčke. Dochuťte časťou nastrúhaného syra a čerstvou bazalkou. Podávajte posypané ďalším syrom.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Recepty zo SLANINKY: Nápady na pochúťky pre labužníkov

        Chilli con carne s čokoládou

         

        4 porcie, príprava 10 minút, varenie 40 minút

         

        POTREBUJETE: 

        • 2 lyžice olivového  oleja
        • 1 veľká cibua
        • 2 strúčiky cesnaku
        • 1 červená paprika
        • 1 lyžička mletej červenej papriky
        • 1 lyžička drvenej rasce
        • 500 g mletého mäsa (hovädzie a bravčové)
        • 200 ml mäsového vývaru
        • 1 lyžička sušeného majoránu alebo oregana
        • 400 g sterilizovaných paradajok
        • 1 lyžička mletého čili alebo čerstvú čili papričku
        • 1 lyžička hnedého cukru
        • 400 g sterilizovaných červených fazúľ
        • 2 kocky horkej čokolády
        • soľ  mleté čierne korenie 

         

        POSTUP: 

        1. Cibuľu nakrájajte nadrobno a opražte ju vo väčšom hrnci na rozpálenom oleji. Po 5 minútach k cibuli pridajte prelisovaný alebo najemno nasekaný cesnak a na kocky nakrájanú červenú papriku, mletú papriku a rascu. Znížte teplotu a na strednom ohni smažte za stáleho miešania ďalších päť minút.
        2. Do pripraveného základu dajte mleté mäso. Pridávajte ho v menších množstvách a vareškou ho rozdeľte na čo najmenšie kúsky. Miešajte aby sa rovnomerne opieklo. Mäso by sa malo opekať, nie dusiť. K opečenému mäsu prilejte vývar a sterilizované paradajky. Prisypte majorán, cukor, soľ a čierne korenie. Dôkladne premiešajte a duste.
        3. Pridajte mleté čili alebo čili papriku, priveďte do varu a pod pokrievkou za občasného miešania varte 20 minút na miernom ohni. Správne podusené chilli con carne musí byť husté a šťavnaté.
        4. Fazule z konzervy sceďte. Pridajte ich do hrnca, zamiešajte a na miernom ohni nechajte bublať 5 až 10 minút. Vhoďte čokoládu aby sa rozpustila. Podľa potreby dosoľte a dokoreňte. Podávajte s ryžou. 

        Zajtra na obed pripravte napríklad aj toto: