PARENÉ BUCHTY s jedinečnou posýpkou: Božský RECEPT zo SÝPKY U LUDVÍKA musíte vyskúšať doma
11. 5. 2024, 7:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Kedysi pustnúca budova, dnes vyhľadávaná rodinná reštaurácia, kde sa oplatí zastaviť na poctivý obed alebo večeru. Určite ochutnajte aj tieto skvelé buchty. Vypýtali sme si na ne recept.
Zdroj: Mária Abrahámová
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Majiteľ Sýpky u Ludvíka Pavol Hanák a šéfkuchár Marek Kotúček dávajú do jedla všetko, čo vám v nose i na jazyku pripomenie vôňu a chuť dobrej domácej kuchyne. Nedávno za udržateľný a zero waste prístup k prevádzke svojej reštaurácie získali prestížne ocenenie Gurmán Award 2024 - zelenú vidličku.
Sýpka plná chutí
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Sýpka u Ludvíka. Poctivá reštaurácia s tradičnou kuchyňou v obci Báb. Zľava: manažér reštaurácie Ľuboš Pastorek, majiteľ Pavol Hanák a šéfkuchár Marek Kotúček.
Keď Ludvík Hanák pred rokmi zbadal v Bábe rozpadajúcu sa sýpku, nezalomil nad ňou rukami, ale kúpil ju, aby si splnil sen. S rodinnými príslušníkmi sa pustil do rekonštrukcie a pred sedemnástimi rokmi spolu privítali v reštaurácii prvých hostí.
„Začínali sme s pár zamestnancami v komornejšom rodinnom duchu. Vtedy sme netušili, že sa Sýpka u Ludvíka takto rozrastie,“ vraví syn Ludvíka Hanáka Pavol, ktorý má ako vyučený kuchár ku gastronómii blízko. Pred pár rokmi sa stretol s ostrieľaným kuchárom Marekom Kotúčekom, ktorý pracoval dlho v zahraničí, a hneď si „sadli“ spolu profesijne aj ľudsky.
K štýlovému prostrediu vymysleli jedlá, na ktoré prichádzajú pravidelní štamgasti i náhodní pocestní zo širokého okolia. Okrem čerstvého kváskového chleba vás každý týždeň čaká iný jedálny lístok, z ktorého si môžete vybrať po dve mäsité a vegetariánske jedlá a jednu múčnu pochúťku. My sme mali šťastie na povestné parené buchty.

Z farmy do reštaurácie
Zdroj: Mária Abrahámová
Príprava reportáže.
Majiteľ aj šéfkuchár chceli priblížiť slovenskú i regionálnu gastronómiu s čo najkvalitnejšími produktmi. Pretože, ako zdôrazňuje Marek Kotúček, tým sa varenie začína.
V reštaurácii hrdo prezentujú sezónnosť a lokálnosť surovín, ktoré sčasti pochádzajú aj z ich farmy. Chovajú na nej sliepky, pestujú ovocie i zeleninu, a tak presne vedia, čo svojim hosťom ponúkajú. Podobné kritériá majú aj pre dodávateľov mäsa, zeleniny, ovocia, byliniek, korenín…
Okrem toho založili farmu na výrobu sadeníc s naočkovanou hľuzovkou. V Truffle farm vysadili liesky, ktoré okrem orieškov využívajú na pestovanie štyroch druhov hľuzoviek. Vlani sa pod zemou na koreňoch stromčekov ukázala prvá skromná úroda týchto vzácnych húb. Pavol Hanák sa teší, že táto sezóna bude už hojnejšia.

Parené buchty s makovo-čokoládovou posýpkou
12 kusov, príprava 40 minút + kysnutie, parenie 12 minút
POTREBUJETE:
- 20 g droždia
- 100 g cukru
- 1 kg polohrubej múky
- 580 ml mlieka
- 100 g zemiakov uvarených v šupke
- 1 lyžička soli
- 100 g žĺtkov
Na plnku a posýpku:
- slivkový lekvár
- prepustené maslo
- mleté orechy alebo mak
- práškový cukor
- tablička bielej čokolády
POSTUP:
- Z droždia, trochy cukru, trochy múky a mlieka nechajte vzísť kvások.
- Zemiaky nastrúhajte. Pridajte k zvyšnej preosiatej múke, cukru, mlieku, soli a k žĺtkom. Prilejte kvások a vymieste hladké cesto. Prikryté nechajte vykysnúť. Premieste a nechajte 5 minút odpočinúť.
- Cesto rozvaľkajte na plát, nakrájajte na väčšie štvorce a naplňte lekvárom. Spojte a spojom nadol dajte do pary na mriežku. Nechajte prikryté pariť 10 až 12 minút.
- Tabličku kvalitnej bielej čokolády dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre pri 150 °C pečte 4 až 5 minút do karamelovej farby. Nechajte vychladnúť a rozdrvte na hrubšie kúsky.
- Teplé buchty podávajte poliate prepusteným maslom, posypte orechmi alebo makom zmiešaným s práškovým cukrom a pečenou čokoládou.
Chcete vyskúšať niečo nové z Dobrého jedla? Nech sa páči: